Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Πυρά εκ δεξιών και αριστερών στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα



Ποικίλες αντιδράσεις έχει η προκαλέσει η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. που έχουν σχέση με την αγορά εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας. 
Είναι ενδεικτικό ότι κοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης μιλώντας στο Reporter εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για το κατά πόσο θα βοηθήσει η ρύθμιση πολλές επιχειρήσεις. Κύριο σημείο κριτικής οι προϋποθέσεις και τα χαμηλά όρια οφειλών που βάζει ως όρους για την ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς.

Η κριτική

Πιο συγκεκριμένα πολλοί εστιάζουν στο γεγονός ότι υπάρχει

- μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ των 15.000 και του 1 εκατ. ευρώ

- ότι για να μπορέσει κάποιος να κάνει αίτηση και να επωφεληθεί θα πρέπει να μην έχει εκκρεμότητες τον Οκτώβριο σε εφορία και ταμεία (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.)

- ότι το όριο του 1 εκατομμυρίου οδηγεί σε πολλούς αποκλεισμούς

Είναι ενδεικτικό ότι ο και ο Πρόεδρος τη ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης θεωρεί άδικο την εξαίρεση οφειλών άνω του 1 εκ. ευρώ , από κάθε ρύθμιση, όταν μάλιστα ο οφειλέτης είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Επίσης ζητά επίσης να υπάρξει δικαιότερη διαβάθμιση στην ψαλίδα μεταξύ οφειλών 15.000 ευρώ και 1 εκ. ευρώ, αντί για εξαίρεση από τις νέες ρυθμίσεις.

«Στην περίπτωση που μπορεί λόγω μεγέθους ή λόγω οφειλών του Δημοσίου στην επιχείρησή του να οφείλει, αλλά να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του ανεξαρτήτως ποσού’, τονίζει ο κ. Κορκίδης και καταλήγει: «Η αγορά και χιλιάδες ΜμΕ επιχειρήσεις προσδοκούν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστική συνεισφορά στην αποκατάσταση της βιωσιμότητάς τους. Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια με περιορισμούς να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία.»

Πάντως από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ την ικανοποίησή του για την κατάθεση στη Βουλή της διάταξης με την οποία προωθείται μια γενναία και ουσιαστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Φορολογική Διοίκηση και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Θετικό βήμα λέει το ΠΑΣΟΚ

«Η ρύθμιση αυτή όχι μόνο ανακουφίζει τα Ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες) δίνοντας την δυνατότητα εξόφλησης των υποχρεώσεών τους, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά και στην δυνατότητα αύξησης των εσόδων του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Επισημαίνουμε ότι το ΠΑΣΟΚ δια του Προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Κοινοβουλευτικής του ομάδας, ανέλαβε εδώ και μήνες την πρωτοβουλία να εισηγηθεί και να διεκδικήσει τις βασικές κατευθύνσεις αυτής της ρύθμισης.

Είναι θετικό ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση, αλλά και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έρχεται επιτέλους για ψήφιση στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να δώσουν θετική ψήφο σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική για τους πολίτες, την αγορά, τα ασφαλιστικά ταμεία και τη χώρα διάταξη. Εδώ δεν χωρούν σκοπιμότητες και μικροκομματικές συμπεριφορές», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές επιφυλάξεις απέναντι στην ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για τα ληξιπρόθεσμα χρέη με τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι: «Η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι μεν ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη, η οποία επί της ουσίας έχει αποτύχει καθώς ελάχιστοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε αυτή, ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης δεν επαρκεί"

Και αυτό διότι, εξηγεί ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ:
  • Συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής, ενώ και οι περικοπές στις προσαυξήσεις μειώνονται όσο αυξάνονται οι δόσεις. Με άλλα λόγια, αυτοί που χρειάζονται περισσότερες δόσεις, οι πιο ευάλωτοι σήμερα, θα καταβάλλουν τελικά υψηλότερο ποσό.
  • Δεν συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Μπορεί έτσι δύο οφειλέτες με διαφορετικό εισόδημα να πληρώνουν το ίδιο ποσό δόσης.
  • Επιβάλλεται και νέο μέτρο – η συνέχιση της εφαρμογής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα επόμενα 2 
  • χρόνια.

Η Πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος «απαντά με καλύτερο τρόπο στo πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου».

Με αυτό τον τρόπο αναφέρει «όχι μόνο θα δοθεί σημαντική ανάσα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, αλλά και θα ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα».

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το Υπουργείο Οικονομικών απαντά τα εξής:

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών;

Με αφορμή τα πυρά κριτικής που δέχεται η ρύθμιση το υπουργείο προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινίσεις αργά το απόγευμα ώστε να προλάβει τυχόν «κάψιμο» μιας κομβικής πολιτικής πρωτοβουλίας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

1. Η νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται μάλιστα ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις.

2. Σε αντίθεση με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

3. Προβλέπεται δυνατότητα επιλογής, προκειμένου ο κάθε φορολογούμενος να μπορεί να επιλέγει τον αριθμό δόσεων που ανταποκρίνεται στις οικονομικές του δυνατότητες. Οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής μειώνονται αναλόγως του αριθμού των δόσεων από 20% έως και 100% και προβλέπεται μειωμένο επιτόκιο.

4. Προβλέπονται πρόσθετα ευεργετήματα για την περίπτωση των οφειλετών που είχαν υπαχθεί και τηρούν με συνέπεια τους όρους της ρύθμισης της «νέας αρχής» στο πλαίσιο του ν. 4152/2013.

5. Οι οφειλέτες που εντάσσονται στη ρύθμιση πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Οκτωβρίου και εξής, έχοντας τη δυνατότητα υπαγωγής ως προς αυτές στα προγράμματα πάγιας ρύθμισης που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

6. Η φιλοσοφία της διάταξης είναι να παράσχει στους πολίτες την αναγκαία υποστήριξη, προκειμένου να καταστήσουν το χρέος τους βιώσιμο, έτσι ώστε να επιλέξουν εκείνο το πρόγραμμα ρύθμισης που τους επιτρέπει να μη δημιουργούν νέα χρέη, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο τόσο γι’ αυτούς όσο και για το Δημόσιο.

7. Η διάταξη αναγνωρίζει το ενδεχόμενο συγκυριακής αδυναμίας τήρησης των όρων της ρύθμισης και προβλέπει ρητά ότι δεν επέρχεται η οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια στους οφειλέτες που δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος του προγράμματος ρύθμισης.

8. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση σε περίπτωση απώλειάς της λόγω ανωτέρας βίας.

9. Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προβαίνει σε συμψηφισμό των χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη κατά του Δημοσίου περιορίζεται σε ποσό που αντιστοιχεί στο 1/7 των δόσεων που υπολείπονται.

10. Διευκολύνεται, τέλος, σημαντικά σε σχέση με το προϊσχύσαν καθεστώς η άρση κατασχέσεων στα χέρια τρίτων για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs