Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Τι περιλαμβάνει η... συνετή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Σε εξέλιξη η διαβούλευση με την ευρωζώνη


Έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, μετά και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Κομισιόν, εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που χθες είχε μία ακόμα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, στις Βρυξέλλες για την επόμενη μέρα του ελληνικού μνημονίου.
samjunk1
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει να ωριμάσουν οι συζητήσεις για την επόμενη, μετά το μνημόνιο, ημέρα της ελληνικής οικονομίας καθώς το τί έχει να προσδοκά η ελληνική πλευρά θα καθορίσει, εν πολλοίς, και το περιεχόμενο της αξιολόγησης από την τρόικα αλλά και τα πολιτικά αποθέματα που θα έχει η κυβέρνηση εφόσον απαιτηθεί να περάσει από τη Βουλή και επώδυνα μέτρα.
Εν μέσω του βάρους της εκπροσώπησης και της Κύπρου, μετά την ασθένεια του Προέδρου Αναστασιάδη και μάλιστα σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων από την Τουρκία, ο Αντώνης Σαμαράς επικεντρώνεται στην πολιτική παράμετρο της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη προκειμένου να επιτευχθεί, όπως είπε, η «συνετή έξοδός της Ελλάδας προς την κανονικότητα».
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, το σχέδιο που ήδη τελεί υπό επεξεργασία προβλέπει:
• λήξη του ευρωπαϊκού μνημονίου στις 31/12/2014, με ταυτόχρονα εγκατάλειψει και των υπολειπόμενων δόσεων του ΔΝΤ από την ελληνική πλευρά.
• επιστροφή των κεφαλαίων που θα περισσέψουν στο ΤΧΣ εξαιτίας των θετικών για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες αποτελεσμάτων των stress tests. Το ποσό αυτό ενδεχόμενως να υπερβαίνει τα 10 δισ. και θα επιστραφεί προκειμένου να αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα, όμως, θα διατηρηθεί από την ευρωζώνη προκειμένου να δημιουργηθεί μία προληπτική γραμμή πίστωσης προς την Ελλάδα.
• Η γραμμή πίστωσης θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (ESM), με το ΔΝΤ να μην συμμετέχει οικονομικά παρά μόνον ως τεχνικός σύμβουλος προς τον Μηχανισμό.
• Πρόθεση της Αθήνας είναι η γραμμή να μην έχει χαρακτήρα «μνημονίου», όπως προβλέπει σήμερα το καταστατικό του ESM αλλά η Αθήνα να «αυτοδεσμευτεί» με ένα δικό της αναπτυξιακό – μεταρρυθμιστικό σχέδιο και, φυσικά, με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για πλεονάσματα.
• Η ενεργοποίηση της γραμμής θα γίνεται μόνον σε περιπτώσεις που η Αθήνα θα αποκλειστεί από τις αγορές, χωρίς δική της ευθύνη. Με άλλα λόγια, η γραμμή θα λειτουργεί και ως... χαλινάρι προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αν για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που ομνύουν στα πρωτογενή πλεονάσματα και τις μεταρρυθμίσεις, αυτό μοιάζει ανεκτό, για μία πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύριο, η προληπτική γραμμή δεν αποκλείεται να αποδειχθεί βρόχος που θα πνίξει, μαζί με τις αγορές, τα σχέδια κατάργησης του μνημονίου που επαγγέλλεται η Κουμουνδούρου.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs