Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Επιχείρηση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»


Λυκούδης, παπανδρεΐκοί και οι ΑΝΕΛ φλερτάρουν με την ιδέα νέας κυβέρνησης από την υπάρχουσα Bουλή. Τα σενάρια για την συγκρότηση κυβέρνησης χωρίς Σαμαρά – Βενιζέλο.
epixeirisi-kubernisi-eidikou-skopou
Η πρόταση του Σπύρου Λυκούδη για την συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού απ΄ αυτήν την Βουλή πυροδότησε σενάρια που θέλουν τον Αντώνη Σαμαράκαι τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απομακρύνονται από τις θέσεις τους και να αναζητούνται νέες συνεργασίες προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει αυτό το σενάριο παρόλα αυτά όμως και στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής εμφανίστηκαν ως θιασώτες αυτής της εκδοχής οι παπανδρεϊκοί Θ. Μωραΐτης και Ν. Σηφουνάκης, ο Τ. Κουίκ από τους ΑΝΕΛ ενώ στο παρελθόν είχαν ταχθεί υπέρ μιας αντίστοιχης λύσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Λυκούδης και παπανδρεΐκοί

Σύμφωνα με εκτιμήσεις βουλευτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός, για την Κεντροαριστερά και την Κεντροδεξιά αντίστοιχα, αποτελούν τροχοπέδη για τη δημιουργία νέων συμμαχιών από την υπάρχουσα Βουλή. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η αποστρατεία του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συμπαρασύρει και τονΦώτη Κουβέλη ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθώς στο εσωτερικό της Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την ανασύνταξη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε και την προοπτική συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο κ. Λυκούδης είπε πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή και δήλωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ από την υπάρχουσα Βουλή: «Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Νίκος Σηφουνάκης ο οποίοςυπερασπίστηκε την πρόταση Λυκούδη και μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε: πως θεωρεί αναγκαία την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πως θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Αλλά και ο Θάνος Μωραΐτης δήλωσε ότι «η εκλογή προέδρου μπορεί να καταστεί πολιτική αφετηρία σταθερότητας, αν χρειαστεί ακόμα και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα βουλή. Εκεί, θα κριθεί τελικά ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων».

Κεντροδεξιά σενάρια

Αντίστοιχα στον χώρο της Κεντροδεξιάς αναμένεται να υπάρξει έντονη κινητικότητα σε μία ενδεχόμενη αποχώρηση Αντώνη Σαμαρά όπως εκτιμούν βουλευτές του ευρύτερου χώρου, σε μία προοπτική να αποφευχθούν οι εκλογές τον Μάρτιο και να επιτευχθεί συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος Tύπου των ΑΝΕΛΤέρενς Κουίκ μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά όμως από εθνικές εκλογές. Θα μπορούσε σε αυτή να συμμετέχουν και κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης, χωρίς όμως τους σημερινούς τους αρχηγούς». Αντίστοιχα και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώσταςείχε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι, «ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός».
Υπενθυμίζεται ότι η θιασώτης του σεναρίου για κυβέρνηση συνασπισμού από την υπάρχουσα βουλή ήταν και η Ντόρα Μπακογιάννη από τα μέσα του 2013 η οποία επανειλημμένως είχε ζητήσει εκείνη την περίοδο να υπάρξει επαναπροσέγγιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την ΔΗΜΑΡ που είχε αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω ΕΡΤ. 

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs