Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Εκλογές για να σωθεί ό,τι σώζεται…

_2_040513


Μετά την αρνητική αντίδραση της τρόικα ήρθαν και οι δημοσκοπήσεις φιλικών, προς την κυβέρνηση, μέσων ενημέρωσης που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταστροφικό σκηνικό για το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου ολοκληρώθηκε με την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα

Του Μάκη Ντόβολου
 Το όποιο πολιτικό κεφάλαιο κέρδισε η κυβέρνηση με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εξατμίστηκε ταχύτατα όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ίσως είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στα πολιτικά χρονικά όπου μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσμενέστερη, και όχι ευνοϊκότερη, θέση μετά την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Έτσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως επανέρχονται τα σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Νοεμβρίου προκειμένου… να σωθεί ό,τι σώζεται.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες τις τελευταίες ημέρες γκρεμίζοντας το successstory και ακυρώνοντας τα όποια επικοινωνιακά τεχνάσματα ήθελε να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αποκλειστικά για εκλογικές σκοπιμότητες.
Οι ελπίδες του Σαμαρά-Βενιζέλου για τερματισμό των μνημονίων και της επιτήρησης, με ταυτόχρονη απρόσκοπτη έξοδο της χώρας στις αγορές, διαψεύστηκαν αρχικά μετά τη συνάντηση που είχαν, την περασμένη Κυριακή, κυβερνητικοί αξιωματούχοι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στη συνέχεια τόσο οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων μετά το τελευταίο Eurogroup όσο και οι διαρροές της γερμανικής πλευράς στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.
Οι πιστωτές και ταυτόχρονα επιτηρητές της ελληνικής οικονομίας φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν πως ο οικονομικός έλεγχος της χώρας μας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, απλά θα είναι λίγο πιο «πολιτισμένος», ενώ θα υπάρχει στην άκρη και μια προληπτική πιστωτική γραμμή προκειμένου να καλύψει όσες «μαύρες τρύπες» δεν καλυφθούν από την ελληνική πλευρά. Βέβαια η εν λόγω πιστωτική γραμμή θα δοθεί μόνο υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα συνεχιστεί με πολύ μικρά περιθώρια για παροχές και φοροελαφρύνσεις.
Η τρόικα δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να αφήσει ανεξέλεγκτές τις εγχώριες καθεστωτικές δυνάμεις καθώς δεν τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ενώ παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει και τετελεσμένα ενόψει μιας πιθανής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σε αυτό ακριβώς στόχευε και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει αποφάσεις που δεν θα έχουν και τη δική του σύμφωνη γνώμη.
Μετά την αρνητική αντίδραση της τρόικα ήρθαν και οι δημοσκοπήσεις φιλικών, προς την κυβέρνηση, μέσων ενημέρωσης που δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το καταστροφικό σκηνικό για το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου ολοκληρώθηκε με την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου και την εκτίναξη των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα.
Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ακόμη και πριν το τέλος του έτους, ξαναφουντώνουν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Το βασικό σχέδιο της συγκυβέρνησης περιλάμβανε την επίτευξη ορισμένων βασικών στόχων μέχρι τις αρχές του 2015 (δηλαδή μη υπογραφή νέου μνημονίου, αποχώρηση του ΔΝΤ, διάλυση της τρόικα, πολύ χαλαρή επιτήρηση, ομαλή επάνοδο στις αγορές), προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ή να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες στις επερχόμενες εκλογές.
Όμως αν τα παραπάνω σχέδια δεν ευοδωθούν, κάτι που θα φανεί τις προσεχείς εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο να περιμένει την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου αλλά πιθανότατα θα επισπεύσει τις εξελίξεις προκειμένου να περιορίσει, όσο γίνεται, την έκταση της πολιτικής ζημιάς. Ίδωμεν…

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs