Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη ένα (άδειο) καλάθι δρόμος

Τί θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός


Προβληματισμός από την επιφυλακτική στάση της τρόικας στα αιτήματα της Αθήνας.
No 740202
Τον τελικό κύκλο επαφών με την τρόικα, σήμερα στο Παρίσι, αναμένει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει, το πρωί του Σαββάτου, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Οι Γκίκας Χαρδούβελης, Χρήστος Σταϊκούρας, Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίφης επιδιώκουν, πλέον, όχι μόνον να αμβλύνουν τις θέσεις της τρόικας σε προβληματικά θέματα, όπως τα εργασιακά, αλλά και να διασφαλίσουν την συμφωνία ή ανοχή της σε όσα η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει ως φοροελαφρύνσεις.
Εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων στο Κάρντιφ, όπου η ετήσια Σύνοδος του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη γαλλική πρωτεύουσα ενώ, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, το κείμενο της ομιλίας θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Άλλες πηγές, βέβαια, θεωρούν ότι η ομιλία έχει ήδη γραφεί, με τον κ. Σαμαρά να έχει εξασφαλίσει πολιτική συμφωνία επί συγκεκριμένων μέτρων που θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να εξισορροπηθεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.


Ο στόχος της ελληνικής πλευράς, σε αυτό τον τελευταίο κύκλο διαβουλεύσεων στο Παρίσι, επικεντρώνεται στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ (σ.σ. όπου η τρόικα ζήτησε περισσότερα στοιχεία για την εξασφάλιση των προβλεπόμενων εσόδων), στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ. με την ελληνική πλευρά να θεωρεί αποτυχημένη την εξίσωση με το πετρέλαιο κίνησης και να επιδιώκει μείωση κατά 20%) και, τέλος, στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την τρόικα να επιμένει στις 48 δόσεις, την ελληνική πλευρά να ζητά 100 και τη συμφωνία να κλείνει, πιθανώς, κάπου στη μέση.
Ως προς την έκτακτη εισφορά, δεν αποκλείεται η πιθανή διατήρησή της να συνοδευτεί με μείωσή της κατά 50%, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί – παράλληλα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα – μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2015.
Είναι προφανές ότι το περιεχόμενο της ομιλίας βρίσκεται σε πλήρη σύνδεση με τις εξελίξεις στο Παρίσι, έστω κι αν ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων που ο ίδιος θεωρεί ότι αφενός δεν θα επιβαρύνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, αφετέρου είναι απολύτως αιτιολογημένα τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής απόψεως. Άλλωστε, οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την αυγουστιάτικη ραστώνη, μπορεί να μην δείχνουν εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά καταδεικνύουν την περαιτέρω καθίζηση της κυβέρνησης, τάση που εάν εμπεδωθεί θα μεταβάλλει από μόνη της τις πολιτικές ισορροπίες και θα ακυρώσει τους όποιους σχεδιασμούς Σαμαρά.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs