Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς έκπτωση η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για δύο εκατ. δικαιούχους


Τέλη Σεπτεμβρίου

Ολόκληρο το ποσό της 1ης δόσης θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πάνω από 2 εκατομμύρια οικονομικά αδύναμοι φορολογούμενοι, που δικαιούνται έκπτωσης 50% καθώς και οι ιδιοκτήτες κτισμάτων κενών μη ηλεκτροδοτούμενων, που δικαιούνται μείωσης 20%.
enfia a
Όπως προκύπτει από ανακοίνωση της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων οι ανωτέρω θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της πρώτης από τις έξι μηνιαίες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακίνητων, όπως αυτό προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Για τους φορολογούμενους αυτούς, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ εκ των υστέρων, εντός του Οκτωβρίου, και το ποσό του τελικά οφειλόμενου φόρου θα επαναπροσδιοριστεί με βάση την προβλεπόμενη έκπτωση. Συγκεκριμένα, με τη νέα εκκαθάριση θα συνυπολογιστεί η έκπτωση του 50% για τους οικονομικά αδύναμους (τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 9.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και του 20% για τους ιδιοκτήτες κενών και χωρίς ρεύμα ακινήτων.
Το επιπλέον ποσό του φόρου που θα έχουν καταβάλει οι φορολογούμενοι αυτοί με την πρώτη μηνιαία δόση θα συμψηφισθεί με τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Σχετικά με τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα (κάτω από 12.000 ευρώ + 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και κτίσματα επιφάνειας μέχρι 150 τ.μ., η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., την οποία δικαιούνται βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, θα επιχειρηθεί να υπολογιστεί αυτόματα, εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να διαγραφεί άμεσα το σύνολο της οφειλής και να μη χρειαστεί να πληρώσουν καν την πρώτη δόση.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων τα επόμενα βήματα μετά τη ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής: 1. Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τις περιπτώσεις μόνο που δεν υπήρχαν λάθη. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι για τους οποίους δεν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις θα μπορούν να πληροφορηθούν από τον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet το νέο αριθμό των δόσεων το ποσό της κάθε δόσης, βάσει της αρχικής εκκαθάρισης και την ημερομηνία καταβολής αυτών. Τονίζεται, ότι η αναπροσαρμογή των δόσεων θα γίνει για όλους τους φορολογούμενους, ανεξάρτητα αν, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου, θα διενεργηθεί στη συνέχεια νέα εκκαθάριση του φόρου σε μερίδα εξ αυτών. Σημειώνεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν και τα εκκαθαριστικά χωρίς όμως τις εκπτώσεις για αυτούς που τις δικαιούνται. Οπως προαναφέρθηκε θα πληρώσουν κανονικά την πρώτη δόση και στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει νέα εκκαθάριση και συμψηφισμός. 2. Από την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και σταδιακά (εντός τριών ημερών) οι φορολογούμενοι, για τους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου και συγκεκριμένα για αυτούς των οποίων τα ακίνητα βρίσκονται στα όρια των 4.000 οικισμών, θα μπορούν να εκτυπώνουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα, νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις περιπτώσεις, στις οποίες, μεταξύ των ακινήτων, περιλαμβάνονται και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι τιμές των οικοπέδων, με βάση τις οποίες υπολογίσθηκε ο ΦΑΠ φυσικών προσώπων έτους 2013, εφόσον αυτές είναι ευνοϊκότερες για τους φορολογούμενους. Επίσης, κατά τη νέα εκκαθάριση θα εξαιρεθούν από το φόρο τα ακίνητα που βρίσκονται στη νήσο Κεφαλληνία.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις ακινήτων, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης, κατά τη νέα εκκαθάριση το υπόλοιπο του οικοπέδου τους θα απαλλαγεί από τον κύριο φόρο. 3. Από τις αρχές Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επιθυμούν να τροποποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση, θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Νοεμβρίου, δήλωση Ε9, με την οποία θα διορθώσουν, διαγράψουν ή συμπληρώσουν στοιχεία των ακινήτων τους, ώστε η εικόνα τους να απεικονίζεται πλέον ορθά. Εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα υποχρεούται να προσκομίσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν το λόγο της υποβολής της δήλωσης αυτής.
Στην περίπτωση που, μετά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης, υποβληθεί και νέα τροποποιητική δήλωση, μέχρι 30/11, θα διενεργείται σε κάθε περίπτωση νέα εκκαθάριση του φόρου μετά από έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών αυτής, εφόσον προκύπτει μείωση του φόρου. 4. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν νέες εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις που στα ακίνητα του φορολογουμένου περιλαμβάνονται κατοικίες ή διαμερίσματα και επαγγελματικές στέγες οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενές και μη ηλεκτροδοτούμενες. (Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση τα ημιτελή κτίσματα καθώς και τα ακίνητα που ουδέποτε έχουν ηλεκτροδοτηθεί). Μέσα στην ίδια προθεσμία θα χορηγηθεί η έκπτωση 50% από το φόρο στις περιπτώσεις των οικονομικά αδύναμων φορολογουμένων – φυσικών προσώπων. 4. Μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τα ξενοδοχειακά κτίρια, τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται από ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να τύχουν απαλλαγής από το συμπληρωματικό φόρο.
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs