Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Υπουργείο Μετά-Πολιτισμού: Χορηγοί στις αρχαιολογικές ανασκαφές

Υπουργείο Μετά-Πολιτισμού: Χορηγοί στις αρχαιολογικές ανασκαφές
Το γεγονός πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν αναγνωρίζει καμία αξία στον Πολιτισμό και την αρχαιολογία, παρά μόνο αυτήν που μπορεί να "πιάσει" κάποιο μνημείο στο ΤΑΙΠΕΔ και τους επικοινωνιακούς "πόντους" που θα μπορούσε να προσδώσει στο προφίλ του πρωθυπουργού, είναι γνωστό εδώ και καιρό. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, φρόντισε με δηλώσεις στο Bloomberg να ξεκαθαρίσει πως στο πλευρό της κυβέρνησης στην εκμετάλλευση της επιστήμης τάσσεται η ίδια και η υπηρεσία της.
Γράφει: Μηνάς Κωνσταντίνου
Η αποστροφή της για την Ελλάδα που «θα πρέπει να ξεπεράσει την αποστροφή και την άρνησή της απέναντι σε εταιρικές δωρεές για τον πολιτισμό» αποτελεί μια ξεκάθαρη πολιτική θέση, σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η αρχαιολογική κοινότητα για την στάση που θα πρέπει να κρατούν οι επιστήμονες.
Oι δηλώσεις της γ.γ. του υπουργείου στο διεθνές δίκτυο, μόνο ως ανοικτό κάλεσμα σε ενδιαφερόμενους εντός και εκτός Ελλάδος μπορούν να εκληφθούν, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται θεσμικά πλέον η επιστήμη της αρχαιολογίας.
Η υποστήριξη και ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού θα έπρεπε να είναι απαρέγκλιτες υποχρεώσεις του Κράτους, το οποίο θα έπρεπε να κινεί γη και ουρανό για να μην κάνει καμία έκπτωση στις υποχρεώσεις του.
Αντί αυτού, μία διδάκτωρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεγάλη εμπειρία και περγαμηνές, αναγκάζεται να παίξει τον ρόλο του διαφημιστή μιας ανασκαφής, καθώς το κράτος δεν θεωρεί υποχρέωσή του την υποστήριξη, έμψυχη και άψυχη, τέτοιων ανακαλύψεων.
Όμως ένα κράτος και μία κυβέρνηση που δείχνει παντελή απροθυμία να εφαρμόσει τον νόμο και να κυνηγήσει μέχρι τέλους τους μεγαλοφοροφυγάδες, πως θα δίνει πλέον το δικαίωμα στους ίδιους να επιδεικνύουν τη φιλανθρωπία τους, την αγάπη τους για τον πολιτισμό και την "προσφορά" στο κοινωνικό σύνολο.
Η ανοιχτή συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ του αρχαιολογικού κλάδου για την πορεία των ανασκαφών της Αμφίπολης και τα ζητήματα που προκύπτουν από την ανακάλυψη φάνηκε να ενοχλεί τους κρατικούς υπαλλήλους όπως η επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, που κατηγορούν συναδέλφους τους πως "επιζητούν πέντε λεπτά δημοσιότητας".
Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν κανένα πρόβλημα να εμφανίζεται ως χορηγός κάποιος επιφανής Έλληνας ή ξένος ή κάποια μεγάλη πολυεθνική και να εκμεταλεύεται την εκάστοτε ανακάλυψη για ιδίων όφελος.
Μάλιστα, η κα. Περιστέρη δεν δίστασε τις προηγούμενες ημέρες να "επιτεθεί" εμμέσως στην αρχαιολόγο Όλγα Παλαγγιά για τις εκτιμήσεις της για την χρονολόγηση του μνημείου, τονίζοντας πως όσοι αρχαιολόγοι μιλάνε «προσβάλουν όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο της έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».
Άραγε, η κα. Περιστέρη δεν έχει να πει κάτι για την προϊσταμένη της, κα. Μενδώνη, που πλέον κάνει ανοιχτό προσκλητήριο για χορηγούς που θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν την ανασκαφή, υποκαθιστώντας την Πολιτεία και τις υποχρεώσεις της στους πολίτες και την Ιστορία της χώρας;
Αυτό δεν είναι προσβολή για την ανασκαφή, την έρευνα, την ίδια την επιστήμη και κυρίως τον τόπο;
Βέβαια, από τους υπαλλήλους μιας κυβέρνησης που δεν διστάζει να βγάλει στο σφυρί μέσω ΤΑΙΠΕΔ δεκάδες αρχαία μνημεία χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, δεν θα περίμενε κανένας κάτι διαφορετικό.
Αυτά συμβαίνουν όταν σε μια χώρα παίρνει όλες τις αποφάσεις το υπουργείο Οικονομικών, σε πλήρη σύμπνοια με τους δανειστές. Άλλωστε, τα μνημεία και οι αρχαιολογικές ανασκαφές «συμβάλουν στην δημιουργία ελλειμμάτων».
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs