Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μαφιόζικο πλυντήριο η Ευρώπη




Κέρδη δισεκατομμυρίων «παρκάρει» σε νόμιμες επιχειρήσεις στη Γηραιά  Ήπειρο η μαφία

Μια Ευρώπη παραδομένη στο μαφιόζικο χρήμα! Αυτή είναι η εικόνα της αποκαλυπτικής πανευρωπαϊκής έρευνας που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Γηραιά Ήπειρος έχει γίνει γήπεδο εκτεταμένης εγκληματικής δραστηριότητας, με τη ρωσική, την κινεζική, τη γεωργιανή αλλά και την ιταλική μαφία να «παρκάρουν» κέρδη δισεκατομμυρίων σε νόμιμες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, κάνοντας το «ξέπλυμα» του αιώνα.

Η μελέτη διεξήχθη από το ερευνητικό κέντρο Transcrime, σε συνεργασία με την ιταλική οικονομική αστυνομία, τη γαλλική υπηρεσία που διαχειρίζεται κατασχεμένα προϊόντα και τις αστυνομίες Ιρλανδίας και Φινλανδίας. Ήδη θεωρείται ότι το πόρισμα της έρευνας θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Κομισιόν.

Αυτό που φαίνεται, λοιπόν, είναι όχι μόνο πώς δραστηριοποιούνται τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη, αλλά και πώς ξεπλένουν τα κέρδη. Πού επενδύουν δηλαδή!

Μόνο πέρυσι, το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι είχε κέρδη 19 δισ. ευρώ από παραποιημένα (πλαστά) προϊόντα, 6 δισ. ευρώ από ηρωίνη, 5 δισ. από κοκαΐνη, 5 δισ. από κάνναβη και 4 δισ. ευρώ από την πορνεία.

Βέβαια, όταν η μαφία ξεπλένει το χρήμα σε νόμιμες δουλειές, τότε οι «επενδύσεις» είναι λογικό να παράγουν και χαμηλότερα κέρδη. Οι νόμιμες επιχειρήσεις, όμως, θεωρούνται η αλάνθαστη μέθοδος ξεπλύματος χρήματος, αφού οι μαφιόζοι μεταμορφώνονται παράλληλα σε καθωσπρέπει επιχειρηματίες:

• Στη Βρετανία, η ιταλική μαφία, κυρίως η Ντραγκέτα της Καλαβρίας, παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού επενδύοντας ως επί το πλείστον στο πανάκριβο βρετανικό real estate, σε καζίνο, στον αθλητισμό και στο στοίχημα. Από την άλλη, η Καμόρα «παρκάρει» τα κέρδη της σε όλων των ειδών τις δουλειές, από κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι παντοπωλεία. Η Βρετανία, όμως, ελκύει και νέους παίκτες από τη ρωσική, την κινεζική και τη γεωργιανή μαφία, που επενδύουν σε τράπεζες, ακίνητα, εστιατόρια, λιανεμπόριο, αθλητισμό και στοίχημα.

• Στη Γαλλία, κινεζικές συμμορίες επενδύουν στην αγορά ακινήτων και στο εμπόριο, ενώ οι ρωσικές και οι γεωργιανές προτιμούν τα ξενοδοχεία και τα ακίνητα.

• Στη Γερμανία, η Καμόρα «ειδικεύεται» στις μπουτίκ ρούχων ενώ η Κόζα Νόστρα στον κατασκευαστικό κλάδο και η Ντραγκέτα σε εργοστάσια, ακριβά εστιατόρια (τουλάχιστον 100, σύμφωνα με την έρευνα), ξενοδοχεία και παντοπωλεία.

• Στη Φινλανδία, τέλος, ρωσικές συμμορίες μοτοσυκλετιστών επενδύουν σε επισκευές αυτοκινήτων, ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι και πορνεία.

Εντιμότατοι επενδυτές

Λόγω του κινδύνου των μηνύσεων για δυσφήμηση, η έρευνα του Transcrime δεν μπορεί δημόσια να κατονομάσει εταιρείες με μαφιόζους επενδυτές. Στην Ιταλία, πάντως, τα έσοδα της μαφίας αντιπροσωπεύουν το 1,7% του ΑΕΠ της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική, γεωργιανή και κινεζική μαφία τολμάνε να επενδύουν στη χώρα όπου η μαφία παραδοσιακά κυριαρχεί. Οι μεν Κινέζοι ρίχνουν χρήμα σε ιταλικά εστιατόρια, καταστήματα ρούχων και ακίνητα, οι δε Ρώσοι στο εμπόριο και, τελευταία, στα ιταλικά αγροτικά προϊόντα.

Και μπορεί, παραδοσιακά, για τους μεσαίου βεληνεκούς μαφιόζους να παραμένουν πάντα ιδιαίτερα ελκυστικές οι επενδύσεις σε μαγαζιά και ρεστοράν, αφού δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις ή εξειδίκευση, παρά ταύτα η Ντραγκέτα και η Κόζα Νόστρα άρχισαν τελευταία να κάνουν ανοίγματα νέου τύπου, με μεγάλες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ στη Φινλανδία οι Hells Angels & Co στις υπηρεσίες πληροφορικής.

Η έρευνα παρατηρεί ότι η ιταλική μαφία δεν επενδύει πια πάρα πολύ εντός συνόρων λόγω του αυξημένου ρίσκου της «ανακάλυψης». Επιπρόσθετα, και λόγω των οικονομικών συγκυριών, η αξία της αγοράς ακινήτων ανεβαίνει γρηγορότερα στο Λονδίνο ή στη Στοκχόλμη παρά στην Ιταλία. Τελευταία οι Ιταλοί επενδύουν στις μέχρι πρότινος «καθαρές» βόρειες χώρες, όπως στη Σουηδία. Φροντίζουν να διατηρούν χαμηλό προφίλ, δεν… σκοτώνουν κανέναν κι έτσι η αστυνομία δεν έχει λόγο να τους ενοχλήσει.

Σε επενδυτικό Ελντοράντο για τη μαφία έχει εξελιχθεί και η Ολλανδία. Με τη φιλελεύθερη νομοθεσία της περί ναρκωτικών, τις εξαιρετικές υποδομές και τα μεγάλα λιμάνια, τα ρωσικά και γεωργιανά συνδικάτα του εγκλήματος σπεύδουν να ρίξουν ζεστό χρήμα σε ξενοδοχεία, ρεστοράν και ακίνητα. Οι συμμορίες μοτοσυκλετιστών επιλέγουν ξενοδοχεία, εταιρείες σεκιούριτι και ασφαλώς πορνεία.

Τα κυκλώματα

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν γλιτώνει από την επενδυτική επέλαση του οργανωμένου εγκλήματος, που εκτός όλων των άλλων ζημιώνει νομοταγείς επιχειρηματίες αφού καλούνται να ανταγωνιστούν επιχειρήσεις χρηματοδοτούμενες με μαφιόζικο χρήμα.

Τα «κυκλώματα», μάλιστα, βοηθάνε ουσιαστικά στις «φούσκες», σε οποιονδήποτε τομέα επενδύουν. Για παράδειγμα, αγοράζουν ακίνητα σε τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές της αγοράς, δημιουργώντας «φούσκες» και αποκλείοντας άλλους, πιο αξιόπιστους και σοβαρούς, επενδυτές.

Ο τρόπος που το οργανωμένο έγκλημα «βγάζει» χρήμα σήμερα, αλλάζει. Όπως κάθε νόμιμη επιχείρηση, έτσι και οι μαφιόζικες συμμορίες μπορεί να είναι μικρές, μεσαίες ή παντοδύναμες. Μια μικρομεσαία συμμορία, για παράδειγμα, θα κερδίσει χρήματα από το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ μια μεγάλη έχει ένα πολύ ευρύτερο δίκτυο δραστηριοτήτων. Καθρέφτης του πραγματικού κόσμου δηλαδή. Όσον αφορά τώρα τον επιχειρηματία που αποδέχεται την Ντραγκέτα ή μια ρωσική συμμορία ως συνομιλητή και υποψήφιο επενδυτή, μπορεί να είναι είτε αφελής είτε απελπισμένος.

Ειδικά στη σημερινή Ευρώπη της ασφυκτικής ύφεσης, πάντως, η αγορά διψάει για ρευστό. Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και κάποιοι εμφανίζονται από το πουθενά με μια μεγάλη προσφορά. Ο επιχειρηματίας που πουλάει, βέβαια, μπορεί να είναι καθ’ όλα νομοταγής, αλλά αποδεχόμενος την επένδυση γίνεται αυτόματα εν μέρει συμμέτοχος σ’ αυτό το μαύρο παιχνίδι.

Επειδή, πάντως, η… ανάγκη τα δημιουργεί όλα στον καπιταλιστικό μας κόσμο, το ένα χέρι νίβει το άλλο: Η «νόμιμη» οικονομία έχει ανάγκη από ρευστό κι επωφελείται από «ενέσεις» ζεστού «μαύρου» χρήματος, ενώ οι εγκληματίες, από την πλευρά τους, χρειάζονται ένα μέρος για να «παρκάρουν» και να «καθαρίσουν» το δικό τους πορτοφόλι… Κι έτσι η Ευρώπη κατάντησε ένα απέραντο πλυντήριο…

http://www.topontiki.gr/article/83576/Mafioziko-pluntirio-i-Europi
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs