ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟΝ... ΟΛΥΜΠΟ
Πρωτοφανή πρόκληση αλυτρωτισμού μέσα στην ίδια τη χώρα μας από κρατικό παράγοντα της ΠΓΔΜ, ο οποίος σήμερα φέρει την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Βουλής της χώρας του και είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, αποτελεί η ενέργεια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι να φωτογραφηθεί ο ίδιος με μια σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας στην πιο ψηλή κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα.
Φρόντισε μάλιστα στη σχετική φωτογραφία που ανέβασε στο twitter να... κρύβεται η μικρή μεταλλική ελληνική σημαία που υπάρχει μονίμως εγκατεστημένη στην κορυφή.
Η ενέργεια του Αντ. Μιλόσοσκι όπως φαίνεται ήταν προμελετημένη και σχεδιασμένη εδώ και αρκετό καιρό. Εδώ και έναν μήνα η ορειβατική ομάδα από τα Σκόπια είχε τηλεφωνήσει και είχε κλείσει μια διανυκτέρευση στο ψηλότερο ελληνικό καταφύγιο, το «Γιόσος Αποστολίδης», σε υψόμετρο 2.700 μέτρων, στο Οροπέδιο των Μουσών. Μάλιστα για την κράτηση (19 με 20 Σεπτεμβρίου) χρησιμοποιήθηκε ένας γνωστός ορειβάτης από τη γειτονική χώρα, με το όνομα Νικόλας, ο οποίος έκλεισε μια διανυκτέρευση για έντεκα συνολικά άτομα. Ο συγκεκριμένος ορειβάτης και η παρέα του έχουν έρθει και άλλες φορές στον Ολυμπο χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Αυτή τη φορά όμως όλα υπηρετούσαν το σχέδιο Μιλόσοσκι να στήσει μια αλυτρωτική πρόκληση από το βουνό-σύμβολο των Ελλήνων, με την παγκόσμια ακτινοβολία.
Οι κανόνες
Οι ορειβάτες σε όλον τον κόσμο ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, σέβονται κάθε περιοχή που τους φιλοξενεί και όταν κατακτούν μια κορυφή τοποθετούν τη σημαία της χώρας τους δίπλα σε εκείνη της χώρας που βρίσκεται η βουνοκορφή. Κάτι που δεν τήρησαν οι ορειβάτες της ΠΓΔΜ.
Οι ορειβάτες σε όλον τον κόσμο ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, σέβονται κάθε περιοχή που τους φιλοξενεί και όταν κατακτούν μια κορυφή τοποθετούν τη σημαία της χώρας τους δίπλα σε εκείνη της χώρας που βρίσκεται η βουνοκορφή. Κάτι που δεν τήρησαν οι ορειβάτες της ΠΓΔΜ.
Ο ίδιος ο Αντ. Μιλόσοσκι φρόντισε να δημοσιοποιήσει το αλυτρωτικό του κτύπημα, ανεβάζοντας σχετικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο και γράφοντας: «Μακεδονική αποστολή στον Ολυμπο, κορυφή Μύτικας σε υψόμετρο 2.917 μέτρων». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Vest των Σκοπίων, που έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα και έκανε το θέμα πρωτοσέλιδο χτες, ανέφερε: «Οταν πατήσαμε το πόδι μας στον Μύτικα αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφίες. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα». Υποστήριξε μάλιστα ότι τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλά πάντοτε μαζί του! Σύμφωνα με τον Αντ. Μιλόσοσκι ένα άλλο μέλος της ομάδας είχε μαζί του και την κρατική σημαία της ΠΓΔΜ και υποστηρίζει ότι η παρέα φωτογραφήθηκε και με τις δύο σημαίες.
Ομως και σ΄ αυτό φαίνεται πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ψεύδεται, αφού οι φωτογραφίες που διένειμε δείχνουν τον ίδιο και την ορειβατική ομάδα να φωτογραφίζονται αποκλειστικά με τη σημαία με τον Ηλιο της Βεργίνας, ενώ έχει φωτογραφηθεί με τον Ηλιο της Βεργίνας και σε άλλο σημείο. Οπως λένε ορειβάτες η φωτογραφία που είναι μόνος με τη σημαία δεν είναι στον Μύτικα, αλλά στη θέση Σκούρτα.
Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, Κώστας Δημόπουλος, ζήτησε από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να κηρύξει τον Αντ. Μιλόσοσκι persona non grata στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε δηλώσεις του... ευχαρίστησε όπως είπε τον κ. Μιλόσοσκι, που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ηλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο. «Δεν παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και τον λαό της».
Η... ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΟΥ ΚΙΤΣ
1 ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη ο Νίκολα Γκρούεφσκι, συνεχίζοντας τις προκλήσεις, εγκαινίασε ένα νέο πολυώροφο πάρκινγκ στο κέντρο των Σκοπίων και δίπλα στον ποταμό Βαρδάρη, το οποίο ανήκει στον οργανισμό των κρατικών ταχυδρομείων, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Συνέδριο Θεσσαλονίκης». Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φρόντισε να ανέβει στην ταράτσα του κτιρίου και να φωτογραφηθεί με φόντο τα... αγάλματά του και τα κτίρια μπαρόκ.
2 Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης και το διεθνές ενδιαφέρον που υπήρξε γύρω από αυτό προκάλεσε πολλά... νεύρα στα Σκόπια. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Dnevnic» η οποία έφτασε να επιτίθεται κατά των πιο γνωστών και έγκυρων ΜΜΕ διεθνώς (BBC, Washington Post, International Business Times κ.ά.) γιατί αποκαλούσαν το ταφικό μνημείο... ελληνικό.
3 ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΑΛΕΡΑ. Το τελευταίο επεισόδιο με το σχέδιο εξαρχαϊσμού του Ν. Γκρούεφσκι περιελάμβανε την ολοκλήρωση στις αρχές Ιουλίου μιας «Βασιλικής Μακεδονικής Γαλέρας» στον Βαρδάρη με αρχαίους Μακεδόνες οπλίτες στο εσωτερικό. Είναι μία από τις έξι που θα στηθούν συνολικά και ήρθε να συμπληρώσει το σκηνικό του κιτς με τα αρχαϊκά κτίρια-μπαρόκ και τα αντίγραφα αγαλμάτων αρχαίων Μακεδόνων που έχει στηθεί στο κέντρο των Σκοπίων στο πλαίσιο του περίφημου σχεδίου εξαρχαϊσμού με την ονομασία «Σκόπια 2014».
4 ΤΑ ΚΕΡΙΝΑ. Στα Σκόπια έχει ολοκληρωθεί το νέο, σε στυλ μπαρόκ κι αυτό, αρχαιολογικό μουσείο. Ομως επειδή τα ευρήματα από την περίοδο της Αρχαίας Μακεδονίας είναι περιορισμένα, φροντίζουν να το γεμίσουν με... κέρινα ομοιώματα. Ετσι δεκαπέντε τέτοια ομοιώματα που αναπαριστούν τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο τον Β', την Ολυμπιάδα, τον Αριστοτέλη κ.ά. σε... χολιγουντιανό στυλ, που διακρίνονται αν μη τι άλλο για την κακογουστιά τους, τοποθετούνται στο μουσείο.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64068019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.