Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τι θα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών


Ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου είναι προφανής: Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει από τους δανειστές περισσότερο πολιτικό χρόνο για να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Με άλλα λόγια, θα ζητήσει να μετατεθούν μετά την προεδρική εκλογή, στις αρχές του 2015, οι προγραμματισμένες επώδυνες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και σε σχέση με τις απολύσεις στο Δημόσιο.


Παράλληλα, θα επιδιώξει «πράσινο φως» για ανακοίνωση φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο σε μια επιχείρηση αλλαγής κλίματος, ώστε να βελτιωθούν τα δημοσκοπικά δεδομένα για τη ΝΔ (Δείτε την τελευταία δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr). Εννοείται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται οποιαδήποτε συζήτηση για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 με νέα μέτρα λιτότητας, ούτε φυσικά έχουν βρει ισοδύναμα για το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων με βάση τις οποίες θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών και, μετά, των άλλων ειδικών μισθολογίων.

Με αυτή την έννοια, οι συνομιλίες στο Παρίσι μέσα στην εβδομάδα θα έχουν σημασία γιατί θα δείξουν αν οι πιστωτές έχουν διάθεση να βάλουν πλάτη στην κυβέρνηση όπως έκαναν πριν από τις ευρωεκλογές ή αν, αντίθετα, προτιμούν ένα πολιτικό ξεκαθάρισμα εδώ για να μην προχωρήσει η συμφωνία για την απομείωση του χρέους μέσα σε συνθήκες προεκλογικής αβεβαιότητας. Μέχρι στιγμής υπάρχει απόλυτη σιωπή σε σχέση με αυτό το μεγάλο ζήτημα και στα επιτελεία Σαμαρά και Βενιζέλου έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τα χαρτιά που κρατούν κλειστά οι εταίροι/δανειστές.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αν δεν ξεδιπλωθεί μια δυναμική προπαγάνδα με «καλά νέα», αν δηλαδή δεν ανακοινωθεί ένα πακέτο παροχών μαζί με οδικό χάρτη για αποκλιμάκωση φόρων, το παιχνίδι είναι χαμένο από τα αποδυτήρια. Το πολιτικό κόστος από τον ΕΝΦΙΑ είναι βαρύ και αυτό μεταφέρεται καθημερινά μέσω βουλευτών στη Συγγρού και στην Χαριλάου Τρικούπη. Η φοροδοτική ικανότητα των πολλών έχει εξαντληθεί, οι αριθμοί που περιγράφουν την ανεργία και τη μείωση εισοδημάτων είναι τρομακτικοί και η συκοφάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για να ανακόψει την πολιτική δυναμική του.

Σημαντικό αντίκτυπο θα έχει η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια, αφού έχουν δοθεί μεγάλες υποσχέσεις σε μεγάλους παίκτες και αν δεν τηρηθούν, ποιος μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια.

«Αν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το επόμενο Σάββατο φοροελαφρύνσεις μονομερώς, τότε πάμε σε εκλογές σύντομα» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές και εννοούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι σαφές ότι η Τρόικα δεν αποδέχεται προεκλογικό, πολύμηνο moratorium. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ, σηκώνοντας ψηλά αντιμνημονιακή παντιέρα, κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας σύγκρουσης με την Τρόικα, εφόσον βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει προσφυγή στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

http://tvxs.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs