Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ενοχλήθηκαν οι Σλάβοι, επειδή… τους είπαν Σλάβους

Picture 0 for Ενοχλήθηκαν οι Σλάβοι, επειδή… τους είπαν Σλάβους
Είναι γνωστό το περιστατικό με τον νέο Αμερικανό πρεσβευτή στα Σκόπια, που προκάλεσε την μήνη των Σκοπιανών, επειδή είπε πως στη χώρα τους υπάρχουν δύο μεγάλες εθνότητες Σλάβοι και Αλβανοί. Ο νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια, επιχείρησε να δικαιολογήσει με τον συνήθη τρόπο τη γνώμη που εξέφρασε ο επερχόμενος, ότι δηλαδή παρερμηνεύθηκαν τα λόγια του κ.λπ., αλλά η ζημιά έγινε.
Άξια προσοχής όμως είναι όσα γράφηκαν στον σκοπιανό Τύπο και μεταφέρθηκαν από το Βαλκανικό Περισκόπιο. Εκτός από την εκδήλωση ενόχλησης, υπήρξαν και φωνές που θέλησαν να απαλύνουν την οξύτητα, όπως ο ιστορικός κ. Τοντόροφ Τσεπρεγκάνοφ, ο οποίος δεν αρνείται την σλαβική καταγωγή των πολιτών των Σκοπίων, αλλά λέει ότι «έχει προσδιοριστική σημασία για τις φυλές που υπάρχουν και όχι για το σύνολο του λαού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολίτες των Σκοπίων δεν έχουν μόνο σλαβική, αλλά και αρχαία και βυζαντινή καταγωγή. Αυτό είναι αλήθεια, αφού υπάρχει μεγάλος αριθμός πολιτών ελληνικής καταγωγής, που βρέθηκαν εκεί με το Παιδομάζωμα.
Οι Αλβανοί ιστορικοί βεβαίως, όπως ο κ. Βέμπι Τζεμάιλι, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει τίποτε προσβλητικό στην ονομασία των πολιτών ως Σλάβοι, γιατί αυτό είναι ένα αποδεδειγμένο επιστημονικό γεγονός. «Αυτές οι φυλές ήρθαν στα εδάφη αυτά, κατά τον 7ο αιώνα. Αργότερα δημιούργησαν ένα κράτος, το οποίο δεν έχει τίποτε κοινό με τον όρο Μακεδονικό.
» Οι προσπάθειες να αρνηθούν τη σλαβική ταυτότητα και να προβάλουν την αρχαία μακεδονική, άρχισε με την άφιξη του VMRO-DPMNE (σημ.: του κόμματος του κ. Γκρούεφσκι) στην εξουσία και εκδηλώνεται έμπρακτα με το έργο της αρχαιοποίησης του κράτους, ειδικά με το σχέδιο Σκόπια 2014», με το οποίο γέμισε με αγάλματα Μακεδόνων, την πόλη.
Καλό είναι να θυμηθούμε όμως και τι είπε ο Γκλιγκόρωφ επ’ αυτού, όχι μόνο από την γνωστή δήλωσή του στον ΑΝΤ1, αλλά κυρίως με όσα είπε στη συνέντευξή του με τον  δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη που δημοσιεύθηκε την 25η Οκτωβρίου 2009 στο «Πρώτο Θέμα»: «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε μετά τον Μέγα Αλέξανδρο στην περιοχή αγνοώντας την ‘’αρχαιομακεδονική’’ υστερία των τελευταίων ετών στα Σκόπια (…) Σοβαροί ιστορικοί γελούν με όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου τα τελευταία χρόνια».
Ο ίδιος ο Γκλιγκόρωφ, στο βιβλίο του «Απομνημονεύματα» (σελ. 259), αναφέρει ότι, στην δεξίωση που έγινε στη Νέα Υόρκη την επομένη της αναγνωρίσεως ως ανεξαρτήτου κράτους των Σκοπίων, μια ομάδα νέων από την Αυστραλία τού είπαν:
«Εσείς μιλήσατε, αλλά δεν είπατε το σημαντικότερο. Δεν είπατε ότι εμείς είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι αρνηθήκαμε την καταγωγή μας, τους προγόνους μας».
«Δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση αμέσως (συνεχίζει ο Γκλιγκόρωφ στο βιβλίο του) και τελικά τους είπα: «Ξέρετε, σέβομαι τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας. Είναι δικαίωμα σας. Αλλά σύμφωνα με την ιστοριογραφία στον Μακεδονικό λαό επικρατεί η γνώμη ότι είμαστε Σλάβοι. Έχουμε έλθει στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα έχουμε εγκατασταθεί στα εδάφη που ονομάζονται Μακεδονία.
» Δεν γνωρίζω το κατά πόσο στις φλέβες μας συνεχίζει να ρέει κάποια σταγόνα αίματος των αρχαίων Μακεδόνων!. Έμειναν ακόμη μου μισή ώρα στην αίθουσα και έφυγαν ανικανοποίητοι, όπως μου φάνηκε».
Όλα αυτά, και πολλά-πολλά άλλα έμειναν αναξιοποίητα από την ελληνική πλευρά. Οφείλω όμως να πω, ότι η επιχειρηματολογία μας έπρεπε -και πρέπει- να εστιασθεί και σε ζωτικά θέματα. Επειδή, το αυταπόδεικτο γεγονός ότι οι Σλάβοι είναι… Σλάβοι, δεν το αγνοούν οι αλλοδαποί επιστήμονες -πλην των αργυρωνήτων, όπως αυτούς που έφερε κάποτε το ΙΜΧΑ στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, άγνωστο με ποιο κίνητρο-, ούτε οι πολιτικοί. Επικεντρώνοντας την επιχειρηματολογία μας, μόνον στο θέμα της πλαστής ιστορίας τους, είναι σα να παραβιάζουμε ανοικτές θύρες.
Μεγάλο βάρος πρέπει να δοθεί στην αστάθεια της περιοχής που θα προκληθεί αν γίνει δεκτό το αίτημά τους να ονομασθούν Μακεδόνες (με, ή χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό το ίδιο είναι, απλώς θέλουν να μας χρυσώσουν το χάπι οι Έλληνες πολιτικοί).  Παραλλήλως, να επισημανθεί η ανυπολόγιστη ζημία που θα υποστούν οι επιχειρήσεις μας (3.000 περίπου) όταν θα κυκλοφορούν προϊόντα με τον όρο «μακεδονικό» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα Σκόπια.
Αυτή η επιχειρηματολογία επί πρακτικών θεμάτων, περισσότερο γίνεται αποδεκτή από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της αλλοδαπής.

Ο Μακεδών

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs