Subscribe Twitter Twitter

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ: Κάηκε (και) το τελευταίο χαρτί...

Ο Σημίτης των Γερμανών
Δεκαεπτά χρόνια μετά το "ευχαριστώ" του Κώστα Σημίτη στους Αμερικάνους για το ρόλο τους στο θερμό επεισόδιο των Ιμίων και τη δημιουργία γκρίζων ζωνών, ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε την Ανγκέλα Μέρκελ για τον στραγγαλισμό της ελληνικής κοινωνίας από την λιτότητα, την ανεργία και την αποδιάρθρωση του κράτους. Παράλληλα, έκανε σαφές πως η χώρα οδεύει σε τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο ωστόσο "προετοιμάζει και θα καταθέσει σύντομα η Ελλάδα", ενώ άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει μετά το τέλος του προγράμματος.

Γράφει: Μηνάς Κωνσταντίνου
Μετά τη συνάντηση με την Ανγκέλα Μέρκελ, αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ο γεωστρατηγικός ρόλος που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα τα σχέδια των Γερμανών.
Σε μια κοινή συνέντευξη τύπου-πανωλεθρία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρήκε μονάχα να πει πως «τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει μόνοι μας», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την καγκελάριο, όχι μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές για την «συμβολή της στη μείωση της ανεργίας, αλλά και την γενικότερη στήριξή της προς τη χώρα».
Η Α. Μέρκελ εκφράστηκε με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όσα έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση.
Πρόσθεσε μάλιστα όπως ήταν αναμενόμενο πως «τα πρώτα δείγματα επιτυχίας γίνονται ορατά» και πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την Ελλάδα».
Κατά τον Αντ. Σαμαρά «δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά σε συνθήκες πίεσης. Σε συνθήκες ανάπτυξης θα μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Για αυτό χρειαζόμαστε περιόδους ανάσας».
Για το επικείμενο νέο πρόγραμμα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και για μετά την περίοδο της κρίσης. «Γυρισμός δεν υπάρχει. Δεν θα πάμε πίσω στα ελλείμματα» σημείωσε.
Από την τοποθέτησή του δεν έλειψε η αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και στα stress test τα αποτελέσματα των οποίων θα βγουν τις ερχόμενες ημέρες.
Αναφορά δεν παρέλειψε να κάνει και στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, όπου δήλωσε πως «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας μέσω του ΤΑΡ που περνά από τα εδάφη της».
Επίσης δήλωσε πως «η Ελλάδα δεν είναι πια ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν».
Ο πρωθυπουργός, σε σχετική ερώτηση για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη χώρα και χωρίς να καταφέρει να κρύψει τον εκνευρισμό του απάντησε πως δεν δέχεται τον "όρο διαζύγιο, ούτε καν βελούδινο", και σημείωσε πως «είχαμε μία συνεργασία η οποία πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί πριν από την προγραμματισμένη στιγμή, κάτι που θα είναι επιτυχία, όχι διαζύγιο».
Σε μια στιγμή σπάνιας αμηχανίας, αλλά και τρανής απόδειξης των δύσκολων στιγμών που επιφύλαξε στον Αντώνη Σαμαρά η καγκελάριος κατά την συνάντηση ήταν το "ουδέν σχόλιον" στη σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το μέλλον της ονομασίας των Σκοπίων, με την δεύτερη να ξεκαθαρίζει πως δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα της γειτονικής χώρας, αποφεύγοντας πολύ γρήγορα την ερώτηση.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters