Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πληθαίνουν τα "αγκάθια" της Προεδρικής εκλογής


Των Μαρίνας Μάνη - Νίκης Ζορμπά 


Η ρήξη στη ΔΗΜΑΡ και η επισημοποίηση της ρήξης «παπανδρεϊκών» - επίσημου ΠΑΣΟΚ στρώνουν νέα αγκάθια στο δρόμο της Προεδρικής εκλογής. Τόσα, ώστε η απάντηση στο σχετικό ερώτημα να μην προκύπτει αβίαστα θετική.

Το μήνυμα που πήραν οι κυβερνητικοί επιτελείς από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ Σπύρου Λυκούδη είναι ότι τα εναπομείναντα δέκα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας (ή των περισσοτέρων εξ΄αυτών) «διάλεξαν το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή όχι στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή και προσφυγή στις κάλπες.

Δεν έδειξαν να εκπλήσσονται ωστόσο, καθώς, όπως λένε, τα μηνύματα για τη στάση του κόμματος τα είχαν πάρει εν μέσω Αυγούστου ... «και ήταν θολά αφού ο  Φώτης Κουβέλης δεν ξεκαθάριζε εάν θέλει ή όχι να είναι το πρόσωπο που θα προταθεί από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα για την Ηρώδου του Αττικού».

Για τον λόγο αυτό, στελέχη των δύο κομμάτων έβγαλαν από συρτάρι πριν από δύο εβδομάδες το “plan B” που αφορά υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά δεξαμενή – «με έμφαση στο ‘κέντρο’», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το Capital.gr και το «Κεφάλαιο».

Ονόματα δηλαδή όπως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ή του Σταύρου Δήμα μπήκαν στη συζήτηση ακριβώς για να ξεκινήσει η ζύμωση.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την αριθμητική της Βουλής:

--- Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 154 βουλευτές – μετά την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – υπό την προϋπόθεση ότι δεν ετοιμάζεται προεδρικό αντάρτικο από τους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές.

--- Το σύνολο των ανεξαρτήτων βουλευτών ανέρχεται πλέον στους 24, εκ των οποίων: 4 προέρχονται από ΝΔ (Ν.Νικολόπουλος, Γ.Κασαπίδης, Ν. Κακλαμάνης, Β.Πολύδωρας),  6 από ΑΝΕΛ (Β.Καπερνάρος, Γ.Νταβρής, Γ.Γιοβανόπουλος, Χρ.Γιαταγάνα, Γ.Κουράκος, Μ.Ιατρίδη), 2 από Χρυσή Αυγή (Σ.Μπούκουρας, Γ.Αλεξόπουλος), 5 από ΠΑΣΟΚ (Μ.Ανδρουλάκης, Χ.Αηδόνης, Γ.Παραστατίδης, Θ.Τσάγκρη, Μ.Μπόλαρης), ένας από ΣΥΡΙΖΑ (Π.Τατσόπουλος) και 6 από τη ΔΗΜΑΡ (Σπ.Λυκούδης, Γ.Ψαριανός, Β.Οικονόμου, Κ.Μάρκου, Ο.Βουδούρης, Π.Μουτσινάς).

--- Ακόμη κι αν το σύνολο των ανεξαρτήτων ψηφίσει «ναι» απαιτούνται άλλες δύο θετικές ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος – κι αυτές «θα βρεθούν από τους ΑΝΕΛ», κατά τις εκτιμήσεις, δεδομένου ότι ήδη ο Παύλος Χαϊκάλης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τη δική του στάση.

--- Όμως, οι 24 ανεξάρτητοι ... δεν θα ψηφίσουν «μπετόν», καθώς τουλάχιστον έξι εξ΄αυτών, που προέρχονται από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποκλείσει το «ναι».

--- Στην δεξαμενή των εκ ΝΔ και ΑΝΕΛ προερχόμενων οι...επιρρεπείς στη θετική ψήφο είναι περισσότεροι, αφού μόνο ο κ.Πολύδωρας εμφανίζεται «κατηγορηματικά αρνητικός».

Το  “plan B” συνεπώς αφορά στη διερεύνηση της πιθανότητας να τύχει στήριξης και από τους ΑΝΕΛ ο κεντροδεξιός υποψήφιος – εάν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το σύνολο των βουλευτών του Πάνου Καμμένου θα συντρέξει.

Σε μία προσπάθεια να επικοινωνήσουν οι δύο «δεξαμενές», έκανε εσχάτως την εμφάνισή του και το “plan C “ που αφορά «ουδέτερη υποψηφιότητα, προερχόμενη από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – ακούστηκαν μάλιστα τα ονόματα της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ ή και του Κώστα Γαβρά, χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

"Κλειδί" ...η τρόικα

Παρότι η αριθμητική εντείνει τους πονοκεφάλους, κερδίζει έδαφος (και στο κυβερνητικό στρατόπεδο) η εκτίμηση ότι τα συν-πλην θα καλυφθούν από ...την τρόικα. Από το αν δηλαδή θα είναι θετική η έκβαση της «μεγάλης» αξιολόγησης (ως προς το αν θα επιβληθεί τρίτο δάνειο με νέα μέτρα) και αν υπάρξει “φως” στο θέμα του χρέους.

Εάν ναι, οι ανεξάρτητοι σε μεγάλο βαθμό θα απελευθερωθούν  να ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο αφού, κατά κοινή ομολογία “δεν θέλουν εκλογές”.

Εάν όχι, η Προεδρική εκλογή θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος πριν στηθούν κάλπες…

Γιατί αποχώρησε ο Λυκούδης 

Ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του Φώτη Κουβέλη, Σπύρος Λυκούδης, έδωσε εύλογο χρονικό περιθώριο στην Αγ. Κωνσταντίνου ( από τις ευρωεκλογές έως και χθες) για να αποφασίσει προς τα πού θα κινηθεί ως κόμμα: Προς τα δεξιά , συμμετέχοντας σε διάλογο με ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές κεντροαριστερές δυνάμεις ή προς την Κουμουνδούρου, μετοικίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμως, ο κ. Κουβέλης, ουδέποτε το ξεκαθάρισε, όπως του χρεώνουν ακόμη και νυν συνοδοιπόροι του (Μ. Γιαννακάκη, Γ. Πανούσης) οι οποίοι όταν είδαν να «ακκίζεται» με τα σενάρια περί εγκατάστασής του στην Ηρώδου Αττικού, εκφώνησαν ηχηρό «όχι» σε τυχόν υποψηφιότητά του.

Υπό την έννοια αυτή, τα «κλειστά χαρτιά» που κρατάει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για τον προσανατολισμό του κόμματος δε βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση της φημολογούμενης σύμπραξης με ΣΥΡΙΖΑ.

Το «θολό» τοπίο όμως για την πρόθεση του Κουβέλη σηματοδοτεί η ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Λυκούδη ο οποίος εγκαίρως είχε διαμηνύσει «στον ΣΥΡΙΖΑ εγώ δεν πάω».

Τούτου δοθέντος, γεννάται ρητορικώς ως ερώτημα: Εάν ο επικεφαλής της Μεταρρυθμιστικής Τάσης διέβλεπε περιθώρια να στρίψει το καράβι της ΔΗΜΑΡ προς το μεταρρυθμιστικό κέντρο και ουχί προς τον Αλέξη Τσίπρα, δε θα έμενε να δώσει τη μάχη εντός, έστω ως αντίπαλο δέος;

Δέκα μείον ένα, μείον ένα

Ο κ. Λυκούδης αφήνει τη ΔΗΜΑΡ με μόλις δέκα βουλευτές. Προνομιακοί συνομιλητές του για το νέο κόμμα που φέρεται έτοιμος να δημιουργήσει, είναι οι νυν βουλευτές του κόμματος Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας.

Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, η ΔΗΜΑΡ πλέον μένει με οκτώ βουλευτές, κανείς εκ των οποίων δεν είναι –εκτός εξαιρετικά συγκλονιστικού απροόπτου- διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε τον ίδιο τον Πρόεδρό τους, ούτε οποιονδήποτε άλλο.

Κουμουνδούρου σε εκνευρισμό 

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Λυκούδη στην αδυναμία του Φώτη Κουβέλη να διαχωρίσει τη θέση του σχετικά με την προεδρική εκλογή.

Πηγές της δε, χωρίς να κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την πολιτική στρατηγική που χάραξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφεύγοντας να κλείσει το σενάριο της υποψηφιότητάς του, εκτιμούν πως θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις, είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά της.

Αυτό για το οποίο εγκαλούν ουσιαστικά τον Φώτη Κουβέλη είναι ότι έχασε πλέον ο ίδιος το πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας. Η ασάφεια στο ιδεολογικό πρόσημο της ΔΗΜΑΡ, θεωρούν ότι τον έχει καταστήσει πλέον «όμηρο» των προθέσεων τόσο των βουλευτών όσο και της βάσης του κόμματός του, με αποτέλεσμα να «συρθεί» από τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν προεξοφλούν δε ότι θα συμπορευτεί με την Κουμουνδούρου, καίτοι, οι υπόλοιποι οκτώ βουλευτές της ΔΗΜΑΡ πλην των κκ Φούντα-Ψύρρα, εκτιμάται ότι θα εκφωνήσουν «όχι» και δη στεντόρειο σε οποιαδήποτε υποψηφιότητα διαδόχου του Καρόλου Παπούλια κι αν κομίσει η συγκυβέρνηση.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs