Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Μετά τη Μέρκελ, η τρόικα

Με τηλεδιάσκεψη ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων


Και μετά το Βερολίνο … προσγείωση στην πραγματικότητα της τρόικας: Με την Αθήνα να διατυμπανίζει ότι θα πάρει «διαζύγιο» από το μνημόνιο, ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων με τους δανειστές ξεκινά σήμερα ανεπισήμως με τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
troika
Του Βαγγέλη Δουράκη
Οι πιστωτές με «άγριες» -όπως όλα δείχνουν- διαθέσεις θα κάτσουν από σήμερα το απόγευμα κιόλας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά για μια «αναγνωριστική» επαφή, μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ και πριν οι ίδιοι επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Φυσικά η Ελλάδα σε αυτό τον κύκλο διαπραγματεύσεων, έχει ως πρωταρχικό στόχο να ολοκληρώσει με επιτυχία και εκταμίευση των δόσεων (ύψους 7,1 δισ. ευρώ) και τον κύκλο της 5ης και τελευταίας αξιολόγησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί «σε δόσεις» ως τις γιορτές.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αρχικό σενάριο της αξιολόγησης -«εξπρές» εγκαταλείπεται: Η έμφαση θα δοθεί στις επαφές του Νοεμβρίου καθώς θα έχουν ήδη ανακοινωθεί τα stress test των τραπεζών (26 Οκτωβρίου) και θα έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Zαν Κλοντ Γιούνκερ.
Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών. Θα γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης και ιεράρχησης των εκκρεμοτήτων του μνημονίου. Η πρώτη αυτή επίσκεψη θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες. Βασικό θέμα στην ατζέντα θα είναι να οριστικοποιηθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.
Εκεί θα ξεκαθαριστεί και το ποσοστό μείωσης για την παράταση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης για το 2015 (αποτελεί νέο μέτρο και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή) και ο αριθμός των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα επιστρέψει στην Ευρώπη για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στις Βρυξέλλες, στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της 13ης Οκτωβρίου, η 5η επικαιροποίηση του μνημονίου της Ελλάδας είναι το δεύτερο θέμα στην ατζέντα. Όμως η Αθήνα δεν δείχνει να βιάζεται: Άλλωστε η τελευταία πράξη του μνημονίου είναι γεμάτη «αγκάθια».
Οι βασικές διαφορές με τους δανειστές είναι οι εξής:
-Ασφαλιστικό: το μνημόνιο προβλέπει ότι οι αναλογιστικές μελέτες θα οδηγήσουν σε μια νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στελέχη της τριμερούς μιλούν ήδη (από τη συνάντηση του Παρισιού) για παραμετρικές αλλαγές (π.χ. όρια ηλικίας) και μείωση κατώτατων συντάξεων. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων και θέλει να μεταθέσει τη διαδικασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. συγχωνεύσεις ταμείων) την Άνοιξη του 2015.
-Εργασιακά: παραμένει η πίεση τρόικας για απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Η κυβέρνηση θέτει «βέτο» για τις ομαδικές απολύσεις, όχι όμως και για τα συνδικαλιστικά.
-Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το σχέδιο μεταρρύθμισης που ετοιμάζει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ) και αυξήσεις με βάση τα τυπικά προσόντα, τη θέση και την αποδοτικότητα για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
-Διαχείριση των «κόκκινων δανείων»: Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (TτΕ) διαμορφώνουν το νέο κώδικα δεοντολογίας, το νέο πλαίσιο των πλειστηριασμών και τον πτωχευτικό κώδικα για τις επιχειρήσεις. Πολλά θα κριθούν και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών.
-Απολύσεις στο Δημόσιο: Ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ότι θα γίνει οι 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο ως το τέλος του 2014.

http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs