Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Αλαλούμ στις εφορίες: Αρνούνται να παραλάβουν προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ

Αλαλούμ στις εφορίες: Αρνούνται να παραλάβουν προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ
Τη στιγμή που χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση με τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν, οι εφοριακοί αρνούνται -παρά τις ασφυκτικές προθεσμίες- να παραλάβουν τις προσφυγές κατά του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στα δικαστήρια.
Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου
Η άρνηση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εστάλη στις εφορίες όλης της χώρας και αφορά "μη παραλαβή εγγράφου (ενδικοφανούς προσφυγής κατά εκκαθαριστικού σημειώματος) από ΔΟΥ".
Αφορμή στάθηκε περίπτωση φορολογούμενου, στον οποίο η εφορία που απευθύνθηκε αρνήθηκε να παραλάβει την προσφυγή του στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου 2014 και αριθμό πρωτοκόλλου Δ6Δ 112422ΕΞ2014ΕΜΠ, επισημαίνεται ότι "οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, συνεπώς και των ΔΟΥ, οφείλουν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις των πολιτών και να τις διεκπεραιώνουν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 2690/1999, όπως ισχύει καθώς και από την αριθμ. 1097636/1212/0006Δ/3.12.2004 (Β΄1839) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας & Οικονομικών".
Σημειώνεται ότι για την αμφισβήτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτική η κατάθεση της λεγόμενης «ενδικοφανούς προσφυγής» προς την αρμόδια επιτροπή επίλυσης διαφορών της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μπορέσει κάποιος, σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής της απόρριψης της, να προσφύγει αργότερα στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η προθεσμία για την κατάθεση προσφυγής κατά του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Και συστάσεις για …πληθυντικό ευγενείας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Εσόδων προβαίνει ακόμη και σε «συστάσεις» για ευπρεπή συμπεριφορά, αναφέροντας ότι "οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευπρέπεια προς τους πολίτες" και υπενθυμίζοντας ότι "οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την δράση των υπαλλήλων του υπουργείου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους έχουν καταγραφεί στον Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας, που συντάχθηκε από την Ομάδα Καταπολέμησης Διαφθοράς".
Νομικές συμβουλές κατά ΕΝΦΙΑ
Την ίδια ώρα, νομικές συμβουλές σε πολίτες που θέλουν να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ παρέχει, όπως είχε προαναγγείλει, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ). Μέχρι σήμερα ο ΔΣΑ έχει διανείμει περισσότερες από 2.000 φόρμες προσφυγών σε ενδιαφερόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ενώ η ιστοσελίδα του Συλλόγου έχει δεχτεί περισσότερα από 6.000 διαδικτυακά «κλικ» για ερωτήσεις στο θέμα.
Η πρωτοβουλία του ΔΣΑ απευθύνεται αποκλειστικά σε φορολογούμενους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία να ορίσουν δικηγόρο και αφορά τις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να ασκηθεί εμπρόθεσμα η λεγόμενη «ενδικοφανής προσφυγή» .
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs