Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Soros και Singer κονταροχτυπιούνται για το χρέος της Αργεντινής







Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής σε 13 χρόνια, ο George Soros εμφανίζεται ξαφνικά σαν ο βασικός αντίπαλος του επίσης δισεκατομμυριούχου Paul Singer στη νομική διαμάχη για το χρέος της χώρας, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, η Quantum Partners LP – ένα fund υπό τον άμεσο έλεγχο του ίδιου του οικογενειακού γραφείου του Soros – έχει προσχωρήσει σε μια ομάδα επενδυτών που μηνύει την Bank of New York Mellon Corp, τον διαχειριστή των ομολόγων, για την αποτυχία της να καταβάλει 226 εκατ. ευρώ ($298 εκατ.) σε πληρωμές τόκων για το χρέος της Αργεντινής.

Η ομάδα των επενδυτών – η οποία περιλαμβάνει επίσης την Hayman Capital Management LP του Kyle Bass – κατέχει ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ ύψους άνω των 1,3 δισ. σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Στο επίκεντρο της διαμάχης είναι η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που εξασφάλισε η Elliott Management Corp. του Paul Singer η οποία ουσιαστικά απαγόρευσε στην Αργεντινή να κάνει τις πληρωμές στους ομολογιούχους της εκτός και αν η χώρα αποζημιώσει πλήρως τα hedge funds που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις πράξεις αναδιάρθρωσης του χρέους μετά την πτώχευση του 2001.

Η δικαστική απόφαση εμπόδισε την BNY Mellon να μεταβιβάσει τα χρήματα που η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε καταθέσει για την αποπληρωμή των ομολογιούχων.

Ωστόσο, η ομάδα των ομολογιούχων υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να ισχύει για ομόλογα εκτός της αμερικανικής δικαιοδοσίας.

Ο Singer, ο οποίος είχε στο παρελθόν μηνύσει το Περού και το Κονγκό για αθέτηση των υποχρεώσεων τους, αγόρασε ομόλογα Αργεντινής πριν τη χρεοκοπία της χώρας το 2001 σε χρέος 95 δισ. δολ.

Μετά από μια σκληρή και μακροχρόνια δικαστική μάχη με τα hedge funds που ζητούν την πλήρη αποπληρωμή τους, ο Singer και άλλοι πιστωτές που αρνήθηκαν να ενταχθούν στις δύο πράξεις ανταλλαγής ομολόγων που πραγματοποίησε η Αργεντινή μετά την πτώχευση του 2001 ζητούν περισσότερα από 1,5 δισ. δολ. από τη χώρα μαζί με απλήρωτους τόκους.

Από την πλευρά του ο Soros είναι επενδυτής στην Αργεντινή για πολλές δεκαετίας, έχοντας ενταχθεί σε μια ομάδα επενδυτών που αγόρασε την εταιρεία ακινήτων IRSA Inversiones y Representaciones SA στις αρχές του 1990, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στις 26 Ιουνίου, η Αργεντινή κατέθεσε συνολικά 539 εκατ. δολ. σε λογαριασμό στην BNY Mellon για την πληρωμή των τόκων στα ομόλογα εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα που έπρεπε να καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Η χώρα ωστόσο αρνήθηκε να πληρώσει τα hedge funds τα οποία αποκαλεί "όρνεα" για την πρακτική τους να εξαγοράζουν το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών με τεράστια ποσοστά έκπτωσης και στη συνέχεια να απαιτούν δια της δικαστικής οδού το αρχικό ποσό του χρέους, συχνά μαζί με τόκους και άλλες επιβαρύνσεις.

Ο Αμερικανός δικαστής Thomas Griesa χαρακτήρισε "παράνομη" την πληρωμή και απαγόρευσε στην BNY Mellon να κάνει τις πληρωμές στους ομολογιούχους.

Ως αποτέλεσμα, στις 30 Ιουλίου η χώρα εισήλθε σε χρεοκοπία, καθώς η Αργεντινή δεν κατάφερε να καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τα hedge funds μέχρι τη λήξη της περιόδου χάριτος για την καταβολή των τόκων.

Τα χρήματα παρέμειναν στο λογαριασμό της BNY Mellon στο Μπουένος Άιρες.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε εξάλλου να ανακαλέσει την εξουσιοδότηση προς δύο στελέχη της BNY Mellon, μετά την αποτυχία της τράπεζας να καταβάλει τις πληρωμές.

Στη μήνυση τους οι Soros, Bass, Knighthead Capital Management LLC και RGY Investments LLC υποστηρίζουν ότι η η μονάδα της BNY Mellon στο Λονδίνο ενήργησε "για να προστατεύσει τα συμφέροντα της χωρίς αναφορά στα συμφέροντας των δικαιούχων", αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τα νομικά έγγραφα.

Η ομάδα των ομολογιούχων ζήτησαν από το βρετανικό δικαστήριο να απαιτήσει από την BNY Mellon να καταβάλει τα χρήματα στους ομολογιούχους της Αργεντινής με τίτλους εκφρασμένους σε ευρώ και να αποτρέψει την τράπεζα από το να κάνει οτιδήποτε άλλο με τα χρήματα αυτά.

"Η μήνυση δεν έχει αξία", αναφέρει ο Ron Gruendl, εκπρόσωπος της BNY Mellon, σε ανακοίνωση που δόθηκε στις 22 Αυγούστου. "Η BNY Mellon έχει ακολουθήσει με συνέπεια τις δεσμευτικές δικαστικές αποφάσεις που διέπουν τιε δράσεις της ως διαχειρίστρια σε αυτό το θέμα".

Μια διαφορετική ομάδα επενδυτών σε ομόλογα εκφρασμένα σε ευρώ σχεδιάζει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστή Griesa στη Νέα Υόρκη, αναφέρει το πρακτορείο.


Paul Singer in 2012

Ο Paul Singer το 2012 -Φώτο από Jacob Kepler/Bloomberg


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs