Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Κρίσιμη η κατάσταση στο Ντόνετσκ







Φιλορώσοι αντάρτες στην Ουκρανία ανακοίνωσαν πως θα έκαναν δεκτό το αίτημα του Κρεμλίνου να αφήσουν έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» προκειμένου να αποχωρήσουν  ουκρανικά στρατεύματα που είχαν περικυκλωθεί.

Δεν ήταν σαφές αν το Κίεβο, που κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της χώρας , θα έκανε δεκτή αυτή την χειρονομία καλής θέλησης. Πάντως η πρώτη αντίδραση από πλευράς Κιέβου ήταν αρνητική. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι φιλορώσοι αντάρτες «βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του Κρεμλίνου».
 
Σε δήλωση του αργά το βράδυ της Πέμπτης ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πουτιν χαμήλωσε τους τόνους «Είναι σαφές πως η εξέγερση έχει επιτύχει σε αρκετό βαθμό ώστε να σταματήσει την ένοπλη επιχείρηση από την πλευρά του Κιέβου.

Καλώ τις δυνάμεις των ανταρτών να ανοίξουν έναν “ανθρωπιστικό διάδρομο" προκειμένου να μπορέσουν οι ουκρανοί στρατιώτες και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους, χωρίς να θρηνήσουμε άσκοπα θύματα».

Λίγες ώρες αργότερα η ηγεσία των ανταρτών ανακοίνωσε στη ρωσική τηλεόραση πως θα έκανε δεκτό το αίτημα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης σύσκεψη με  τους επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας προκειμένου να εξετάσει πως θα δοθεί απάντηση σε ενδεχόμενη προώθηση των ανταρτών στην περιοχή νοτίως του Ντόνετσκ, στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Μόσχα επανειλημμένως έχει αρνηθεί πως οι στρατιώτες της πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας εκανε λόγο για «χαλκευμένα στοιχεία». Θυμίζοντας μάλιστα ψυχροπολεμική ορολογία είπε πως «θα απογοητεύσουμε τους υπερατλαντικούς εμπνευστές και τους λίγους απολογητές τους στη Ρωσία».

Aπό την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα "εικασίες" τις κατηγορίες ότι ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.

"Ακούμε ποικίλες εικασίες, όχι για πρώτη φορά, αλλά ούτε μία φορά δεν μας έχουν παρουσιασθεί οποιαδήποτε γεγονότα", δήλωσε ο Λαβρόφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου


Πάντως  είναι γεγονός πως οι ισχυρισμοί της Μόσχας δεν γίνονται πιστευτοί από πολλές κυβερνήσεις στη Δύση. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε να σταματήσει η εμπλοκή της Μόσχας στην Ουκρανία ενώ ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η ρωσική επιθετικότητα έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη κρίση εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη.

Κυρώσεις σχεδιάζουν οι ΗΠΑ
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δήλωσε έτοιμη να επιβάλλει νέες κυρώσεις αν χρειαστεί στη Μόσχα όπως τόνισε η επρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ.

«Διαθέτουμε τα μέσα και τις κυρώσεις τις οποίες μπορούμε ασφαλώς να επιλέξουμε να εφαρμόσουμε» είπε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, η οποία υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν αποκλείει καμία επιλογή» σχετικά με μια ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Η ίδια υποστήριξε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία είναι «το πιο αποτελεσματικό μέσο, το καλύτερο μέσο».
«Παρακολουθούμε, όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αλλά σίγουρα εδώ και εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, την κλιμάκωση της επιθετικότητας των Ρώσων έναντι της Ουκρανία» κατήγγειλε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ακολουθώντας την γραμμή που έχει ορίσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «τα διπλωματικά μέσα» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Δεν θεωρούμε ότι μια στρατιωτική λύση θα ήταν η κατάλληλη προσέγγιση» τόνισε η Ψάκι.

Σε ετοιμότητα το «ρωσικό ΝΑΤΟ»

 Οι δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), της στρατιωτικής συμμαχίας των πρώην σοβιετικών χωρών υπό τη Ρωσία, είναι έτοιμες «για κάθε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης» ακόμη και στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού.
Οι δυνάμεις του ODKB, το αντίστοιχο ενός ρωσικού ΝΑΤΟ, «είναι έτοιμες να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Νικολάι Μπορντιούτζα στο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης του ODKB να επέμβουν στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, ο ίδιος απάντησε: «Οι δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης μπορούν να αναπτυχθούν στο έδαφος των χωρών μελών και πέρα από αυτό».
Στον ODKB συμμετέχουν η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters,BBC, www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs