Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ομολογία Μέρκελ: «Πρωταγωνιστώ στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού»!

Σε νέα παρέμβαση προέβη, απ’ το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ονομασία της ΠΓΔΜ, πιέζοντας ασφυκτικά την Ελλάδα προς την κατεύθυνση της άμεσης επίλυσης του ζητήματος των Σκοπίων.

Γράφει: Πάρις Κουρτζίδης
Όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτη η εβδομαδιαία οικονομικο-πολιτική εφημερίδα «F&M Voice» και η ενημερωτική ιστοσελίδα της fmvoice.gr, η κυρία Μέρκελ συγκάλεσε ειδική Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στην οποία συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί των Δυτικών Βαλκανίων και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι.
Αμέσως μετά, εκδόθηκε από την καγκελαρία ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν τα εκκρεμή ζητήματα, χαρακτηρίζοντας ως ένα πολύ σοβαρό απ’ αυτά, τη διένεξη ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια για το όνομα της ΠΓΔΜ, συμφωνώντας ότι «αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση συμβιβασμού και από τις δύο πλευρές».
Με λίγα λόγια, μπορεί μέχρι στιγμής η «μυστική διπλωματία» του κ. Σαμαρά με τη βοήθεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να απέδωσε κάποιους καρπούς, καθώς δεν ετέθη -ανοιχτά τουλάχιστον- συγκεκριμένος γεωγραφικός προσδιορισμός, εν τούτοις, η κυρία Μέρκελ για τρίτη συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών αναφέρθηκε στο θέμα αυτό, δείχνοντας ότι επείγεται να κλείσει το «ανοιχτό μέτωπο» της ονομασίας των Σκοπίων.
Μάλιστα, τον Ιούλιο είχε χαρακτηρίσει τη διένεξη αυτή ως «ένα βάρος» για την ΕΕ, ενώ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η fmvoice.gr, στο τραπέζι των συνομιλιών που είχε με τους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων, φέρεται να αποκάλυψε ότι εμπλέκεται ευθέως και πρωταγωνιστικά στις διαπραγματεύσεις, πως έχει ήδη υπόψη της ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά απ’ την πλευρά των Σκοπίων και ότι περιμένει άμεσα απ’ την Ελλάδα να κάνει ανάλογους συμβιβασμούς, καθώς έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της με τον Έλληνα πρωθυπουργό...
Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν ότι το προσεχές διάστημα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο διπλωματικά, ενώ θα πρέπει να αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 4-5 Σεπτεμβρίου, που πρόκειται να γίνει στην Ουαλία.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά πρόσκληση για να παρευρεθεί είχε δεχτεί και ο κ. Σαμαράς, αλλά είναι άγνωστο αν αρνήθηκε ευθέως κάτι τέτοιο ή αν επικαλέστηκε το πρόβλημα υγείας που τον είχε ταλαιπωρήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς και την πυρετώδη προετοιμασία της κυβέρνησης του για το Παρίσι και την ΔΕΘ.
Πάντως, όπως αποκαλύπτουμε και στην έντυπη έκδοση της F&M Voice που κυκλοφορεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει δεκτές τις πιέσεις που δέχεται, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν, ενώ αν του τεθεί θέμα ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ (ή και την ΕΕ), έχει δεσμευθεί στο εσωτερικό της χώρας, όπως και διαμηνύσει σε υψηλόβαθμους κύκλους του εξωτερικού ότι είναι αποφασισμένος να επαναλάβει τη ξεκάθαρη εθνική θέση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι, θέτοντας εκ νέου «βέτο»!

http://www.fmvoice.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs