Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Παιδιά το ένα τέταρτο των θυμάτων στη Γάζα

Καμία ελπίδα για άμεση κατάπαυση πυρός


184 νεκροί και 1.280 τραυματίες από τους βομβαρδισμούς
Τουλάχιστον 184 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.280 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες επτά ημέρες. Μάλιστα, το ένα τέταρτο των θυμάτων είναι παιδιά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, ενώ τα τρία τέταρτα και πλέον των θυμάτων είναι άμαχοι, όπως ανακοίνωσε το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR). «Είναι πολύ νωρίς» να γίνεται λόγος για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε η Χαμάς, θέτοντας ως προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση μια σειρά από κατηγορηματικούς όρους στο Ισραήλ.
φωτογραφία αρχείου - Γάζα (AFP PHOTO/MOHAMMED ABED)φωτογραφία αρχείου - Γάζα (AFP PHOTO/MOHAMMED ABED)
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επισήμανε τον μεγάλο αριθμό ανηλίκων μεταξύ των θυμάτων των ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.
 
«Όλες οι ενδείξεις δείχνουν, και βρίσκω το γεγονός αυτό εξαιρετικά δραματικό, ότι οι γυναίκες και τα παιδιά αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό αριθμό μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων. Αυτή τη στιγμή το ένα τέταρτο και πλέον των θυμάτων είναι παιδιά» δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Πιερ Κράχενμπουλ.
 
Tη Δευτέρα, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και άλλοι δύο άνθρωποι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί χθες.
Οι τελευταίες επιδρομές είχαν ως στόχο περιοχές στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα 4χρονο παιδί στη Ράφα.
Δεκαεπτάχρονος σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ κυκλοφορούσε με το μοτοποδήλατό του στην πόλη Χαν Γιούνες, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα. Στην ίδια περιοχή ένας 37χρονος έχασε την ζωή του όταν πύραυλος έπεσε εν μέσω μιας ομάδας ανδρών.
Παράλληλα, 60χρονος άνδρας σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον κατοικίας στο Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά) και άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα.
 
Από την περασμένη Τρίτη, όταν ξεκίνησε η ισραηλινή επιχείρηση, τρεις Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά από τις ρίψεις των ρουκετών, πάντως κανείς Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.
 
Οι συγκρούσεις αυτές είναι οι πλέον φονικές από την επιχείρηση του Νοεμβρίου του 2012: 177 Παλαιστίνιοι και 6 Ισραηλινοί είχαν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.
 
Εν τω μεταξύ, μία ρουκέτα εβλήθη από τη Συρία και έπεσε σήμερα στα Υψίπεδα του Γκολάν, την κατεχόμενη από το Ισραήλ περιοχή, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, χωρίς να αναφέρει θύματα.
 
«Μία ρουκέτα έπεσε σήμερα σε μια μη κατοικημένη περιοχή στο Γκολάν» επιβεβαίωσε  εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην περιοχή όπου μια πρώτη ρουκέτα είχε εκτοξευθεί χθες, χωρίς να προκαλέσει κανέναν τραυματισμό.
 
Χαμάς: «Είναι πολύ νωρίς» για εκεχειρία 
Σύμφωνα με τον Μούσιρ αλ Μάσρι, βουλευτή και εκπρόσωπο της Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ είναι αυτό «που ξεκίνησε με τη βία και αυτό πρέπει λοιπόν να τη σταματήσει», τηρώντας τα εξής:
1. «Τερματισμό της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού»,
2. «Άρση του αποκλεισμού» της Γάζας, που επιβάλλεται από το 2006,
3. «Άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος της Ράφα» στην Αίγυπτο και
4. «Απελευθέρωση των κρατούμενων που συνελήφθησαν ξανά» μετά την απελευθέρωσή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2011.
«Κάθε εκεχειρία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που θέσαμε. Τίποτα λιγότερο δεν θα γίνει δεκτό», δήλωσε ο Μάσρι, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εκεχειρία μπροστά στα εγκλήματα και τις σφαγές που διαπράττουν οι Ισραηλινοί εναντίον του λαού μας». «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει η βία», προειδοποίησε ο βουλευτής της Χαμάς, «οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία προϋποθέτουν πραγματικές προσπάθειες τις οποίες δεν έχουμε δει».
Όταν ρωτήθηκε για τις ισραηλινές απειλές ότι οι αεροπορικές επιδρομές θα ενισχυθούν με μια χερσαία επιχείρηση, ο Μάσρι προκάλεσε το Ισραήλ. «Οι (παλαιστίνιοι) αντάρτες το ονειρεύονται, μακάρι ο εχθρός να αποφασίσει μια χερσαία εισβολή! Η Γάζα θα γίνει ο τάφος τους, αν το θέλει ο θεός», υπογράμμισε.
Ένας άλλος αξιωματούχος της Χαμάς, που μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη καμία πραγματική «προσπάθεια μεσολάβησης» από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας. Χαρακτήρισε επίσης τις επαφές που διεξάγονται με διάφορες ξένες κυβερνήσεις «δημοσκοπήσεις άποψης».
Το Ισραήλ από την πλευρά του απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις επιχειρήσεις του για όσο διάστημα η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του εδάφους του.
Ο Σταϊνμάγερ καλεί τη Χαμάς να τερματίσει τις ρίψεις ρουκετών
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος μετέβη τη Δευτέρα στην Ιορδανία, κάλεσε την Χαμάς να σταματήσει «αμέσως» τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.
 
«Οι ρίψεις ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Εάν θέλουν να δουν το τέλος αυτής της βίας, αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν» δήλωσε ο Σταϊνμάγερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την καταδίκη του για τον αριθμό των αθώων θυμάτων.
 
«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική οδό παρά μόνο την ειρήνη, έστω κι εάν τώρα μοιάζει πολύ μακρινή. Χρειάζεται μια λύση δύο κρατών και το τέλος των εχθροπραξιών» επέμεινε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Αμάν, σύμφωνα με την μετάφραση στα αραβικά των δηλώσεων του που έκανε στη γερμανική γλώσσα.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας θα επισκεφθεί την Τρίτη το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη προκειμένου να «επιδιώξει να βρει τις βάσεις των λύσεων που θα βάλουν τέλος στην κλιμάκωση».
 
«Πολλοί αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την κλιμάκωση (. . .). Παρακολουθήσαμε φρικιαστικές εικόνες πολιτών που έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και δε μπορούμε να το ανεχτούμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs