Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Ενέργεια, ασφαλιστικά Ταμεία, ένστολοι στο τραπέζι με την τρόικα

Ακολουθούν τα «κόκκινα δάνεια»


Η «μικρή ΔΕΗ» στο «μικροσκόπιο» της τρόικα: Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας τον Γιάννη Μανιάτη Υπουργό Περιβάλλοντος ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και να ανοίξουν συνολικά τον φάκελο «ενέργεια».
enstoloi
Του Βαγγέλη Δουράκη
Δεν αποκλείεται πάντως οι δανειστές να κλείσουν «ραντεβού» και με τον Γκίκα Χαρδούβελη δεδομένου ότι μέχρι την Πέμπτη -εκτός απροόπτου- θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα και υπάρχουν ακόμη ζητήματα, για τα οποία δεν έχουν εικόνα: Ένα από τα «καυτά μέτωπα» στο οποίο περιμένουν απαντήσεις είναι εκείνο των ενστόλων. Εκείνο που θέλουν να μάθουν είναι το ποια είναι η «φόρμουλα» που «μηχανεύτηκε» η ελληνική πλευρά για να «κλείσει η τρύπα» που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις.
Οι συζητήσεις με την τρόικα θα κυλήσουν με τα «αγκάθια» που ανέσυραν οι δανειστές από τον μακρύ κατάλογο με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τη χώρα μας.
Με ορίζοντα τις κρίσιμες εξετάσεις του φθινοπώρου, από τις οποίες δεν θα εξαρτηθεί μόνο η συνέχιση του δανειακού προγράμματος προς τη χώρα μας αλλά και η έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, η τρόικα επέλεξε να ανοίξει τα ζέοντα θέματα που συνδέονται με το δημοσιονομικό κενό, τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό, την αγορά εργασίας, τις αλλαγές στο Δημόσιο κ.ά.
Από το πρώτο κιόλας «ραντεβού» η τρόικα φρόντισε εντωμεταξύ να βάλει «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για προεκλογικές φοροελαφρύνσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην οικονομική πολιτική.
Για σήμερα έχει προγραμματισθεί και συνάντηση των δανειστών με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων.
Επί… τάπητος η ταμειακή κατάσταση των ταμείων, η διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και οι φόροι υπέρ τρίτων.
Ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα «σηκώσει» το ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και τη δυνατότητα βελτίωσης των όρων που ισχύουν έως τώρα.
Η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών «νέα αρχή» έχει αποδώσει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).
Επίσης, ούτε η «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων έχει βοηθήσει ώστε να βελτιωθούν τα έσοδα των Ταμείων.
Οι προτάσεις που έχουν γίνει προς την τρόικα αφορούν κυρίως την αύξηση των δόσεων, που σήμερα είναι 36 για τη «νέα αρχή» και 12 για την «πάγια» ρύθμιση και πιθανή κεφαλαιοποίηση των παλαιών οφειλών, έτσι ώστε να αποπληρωθούν έπειτα από κάποια έτη.
Επίσης, αναμένεται να ζητηθεί να ελαφρυνθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση καθώς ζητείται μέχρι και η προσημείωση ακίνητης περιουσίας σε περιπτώσεις πολύ υψηλών οφειλών.
Αύριο ακολουθεί η συζήτηση για ένα από τα πλέον κρισιμότερα θέματα για το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.
Πρόκειται για τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια. Ενα θέμα δύσκολο λόγω του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (περίπου 77 δισ. ευρώ) αλλά και τους κλυδωνισμούς που εν δυνάμει μπορεί να προκληθούν σε τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο, από τις λύσεις που θα προκριθούν.

http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs