Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου ίσως διαπράττει το Ισραήλ


Το Ισραήλ ίσως να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης  του ΟΗΕ η Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Navanethem Pillay.

Πρόσθεσε δε, ότι οι κατεδαφίσεις σπιτιών από πυρά για τιμωρία και οι δολοφονίες παιδιών αυξάνουν την πιθανότητα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η περιφρόνηση στο διεθνές  δίκαιο και στο δικαίωμα στη ζωή, ήταν συγκλονιστικά εμφανής στις 16 Ιουλίου όταν έγιναν στόχος τα παιδιά ποθ έπαιζαν σε μια παραλία της Γάζας, είπε χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα.


Από τους 600 και πλέον νεκρούς στη Γάζα, οι 147 είναι παιδιά και οι 74 γυναίκες υποστήριξε ο ύπατος αρμοστής, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ ότι είναι η 3η σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζαςμ την περίοδο της θητείας του. Όπως έγινε και το 2009 αλλά και το 2012 αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τις εχθροπραξίες είναι οι αθώοι πολίτες, υποστήριξε η κ. Pillay.

Προειδοποίησε δε ότι τόσο η Χαμάς όσο και όλες οι ένοπλες ομάδες πρέπει να τηρούν αυστηρά το διεθνές δίκαιο περί ανρθωπίνων δικαιωμάτων. Η παραβίασή τους ισοδυναμεί με εγκλήαμτα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να προχωρήσουν πέρα από μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία εκτίμησε θα είναι εύθραυστη και θα τερμαστιστεί αναπόφευκτα.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας της.

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διεξάγεται σήμερα στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους κατά την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα ήταν εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να τερματίσουν την ατιμωρησία του Ισραήλ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. "Το Ισραήλ, δύναμη κατοχής, στοχεύει επί 16 ημέρες παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα στη ζωή μέσω των αεροπορικών βομβαρδισμών. Διεξάγεται μια χερσαία επιχείρηση (. . .) και αυτή θα επιφέρει εγκλήματα κατά αμάχων Παλαιστινίων, θα προκαλέσει σκόπιμες δολοφονίες αμάχων. Το Ισραήλ διαπράττει απεχθή εγκλήματα.

Καταστρέφει ολοσχερώς περιοχές, ολόκληρες γειτονιές. Κατέστρεψε 2.500 σπίτια. Υποδομές καταστράφηκαν. Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εναντίον ιατρικών κέντρων στη Γάζα. Αυτό που διαπράττει το Ισραήλ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", "παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης. Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του", δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του και καταχειροκροτήθηκε από πολλούς πρεσβευτές που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Συμβούλιο Εβιάταρ Μάνορ, δήλωσε ότι η χώρα του "θα καταστρέψει τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς" η οποία "διαπράττει εγκλήματα πολέμου όταν εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους" εναντίον πολιτών, "κατασκευάζει σήραγγες για να επιτίθεται σε χωριά και κρύβει πολεμοφόδια μέσα σε σχολεία", δήλωσε αναφερόμενος στην παλαιστινιακή οργάνωση υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.
"Η Χαμάς φέρει όλη την ευθύνη για τα θύματα στη Γάζα. Ο Μαχμούντ Αμπάς πρέπει να διαλύσει την κυβέρνησή του για να δείξει ότι θέλει την ειρήνη. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Γάζας δεν είναι εχθροί μας. Το Ισραήλ είναι δεσμευμένο πλήρως στο διεθνές δίκαιο", τόνισε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε η Παλαιστίνη, ζητώντας τη διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και τη διεξαγωγή επείγουσας διεθνούς έρευνας για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα.

Επαφές Κέρι για κατάπαυση πυρός

Στο Ισραήλ έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκειμένου να έχει επαφές για τον τερματισμό της βίας μεταξύ ισραήλ και Χαμάς.

"ΟΤζον Κέρι έφτασε στο Τελ Αβίβ, σήμερα το πρωί και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών κατάπαυσηης του πυρός", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Jen Psaki.


 Ο Κέρι θα επισκεφθεί επίσης την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.


"Αερομαχίες" για την απαγόρευση πτήσεων

Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ προκάλεσε η 24ωρη απαγόρευση αμερικανικών πτήσεων προς το Ισραήλ που εξέδωσε η Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε τη συμβολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για την αναστολή έκδοσης της απόφασης. Ο Αμερικάνος αξιωματούχος απέρριψε το αίτημα για διαμεσολάβηση λέγοντας πως δεν μπορεί να παρέμβει σε αποφάσεις της Πολιτικής Αεροπορίας, οι οποίες αφορούν θέματα ασφαλείας πτήσεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που βρίσκεται στο Κάιρο για να προσπαθήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε επίσης στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την 24ωρη απαγόρευση, όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Η οδηγία για την απαγόρευση πτήσεων στο Ισραήλ, εκδόθηκε μετά την εκτόξευση παλαιστινιακής ρουκέτας κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες που ανέστειλαν τις πτήσεις τους, ακολούθησαν και οι Καναδικές και οι Ευρωπαϊκές. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας πτήσεων συνέστησε στις ευρωπαϊκές εταιρίες να αποφεύγουν το Τελ Αβίβ μέχρι νεωτέρας.


Αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ ανακοίνωσαν η Lufthansa και η Air France, η Easyjet. Αναστολή της πτήσης της προς το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε και η ελληνική εταιρία Aegean. Ωστόσο από το Ελ. Βενιζέλος αναχώρησε η πτήση της ισραηλινής εταιρίας EL Al για το Τελ Αβίβ.

Τις πτήσεις της δεν διέκοψε η  British Airways, εκπρόσωπος της οποίας είπε ότι οι πτήσεις της προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν κανονικά.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να επανεξετάσουν την απόφασή τους, επιμένοντας δεν τίθεται θέμα ασφάλειας.

«Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν είναι απόλυτα ασφαλές και φυλασσόμενο και δεν υπάρχει λόγος να επιβραβεύονται με τέτοιον τρόπο οι τρομοκρατικές ενέργειες" υποστήριξε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αντίθετος με την οδηγία ο Bloomberg - Πετάει προς το Τελ Αβίβ

Ο Αμερικάνος δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι πετάει με προορισμό το Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες την επανέναρξη των πτήσεων από και προς το Ισραήλ, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι έχει επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ Αλ «ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και για να καταδείξει ότι είναι ασφαλές να πετούν προς και από το Ισραήλ». Προέτρεψε δε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) των Ηνωμένων Πολιτειών να άρει την απαγόρευση, λέγοντας ότι έτσι προσφέρει στη Χαμάς μια «άδικη νίκη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.


Η προσωπική πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης είναι σε αντίθεση με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία εκτιμά ότι η απαγόρευση πτήσεων προς το Ισραήλ εξασφαλίζει τους αμερικανούς πολίτες από πιθανές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες.


Πηγή:www.capital.gr



Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs