Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πυρετός στην Αθήνα για ενδεχόμενη "κρίση φυσικού αερίου το φθινόπωρο"

Έντονη ανησυχία κυριαρχεί στην εγχώρια βιομηχανία για το ενδεχόμενο "μιας ευρείας κρίση φυσικού αερίου το φθινόπωρο", εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το θέμα.
Αυτό άλλωστε ανέφερε ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος υπογράμμισε στη σελίδα του στο Facebook ότι: "η Ουκρανία δεν πληρώνει για το φυσικό αέριο. Αυτό το χρέος είναι τεράστιο. Παίρνουν αέριο από τις υπόγειες δεξαμενές. Το φθινόπωρο θα υπάρξει μια ευρεία κρίση φυσικού αερίου".
afysikoaeri020714
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουκρανίας εξετάζει την πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Αρσένι Γιατσενιούκ είπε στους υπουργούς ότι ένα νομοσχέδιο "για μια πιθανή κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην αγορά ενέργειας", θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη. H ουκρανική κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο που ορίζει τι θα συμβεί εάν το Κίεβο αποφασίσει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει στις εταιρείες φυσικού αερίου -δημόσιες και ιδιωτικές- σε ποιον θα πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο και για πόσο χρονικό διάστημα. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει τον αυστηρό κεντρικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων, καθώς η ρωσική απόφαση να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχει τεθεί σε ισχύ. "Ελπίζω ότι ο συνασπισμός στο Κοινοβούλιο θα στηρίξει τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη", υπογράμμισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, "οι επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και οι οργανισμοί" στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να τηρούν τις κυβερνητικές οδηγίες για τον εφοδιασμό ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε υπάρχοντα συμβόλαια. 

Επιπλέον θα δίνει στην κυβέρνηση την ισχύ να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποια τιμή θα πωλούν το φυσικό αέριο. Το πεδίο εφαρμογής του νομοθετήματος αυτού είναι τόσο οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ιδιωτικού τομέα, όσο και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου, η Naftogaz, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουκρανίας.
afysikoa020714

Ανησυχία στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, έντονη ανησυχία υπάρχει στην Ελληνική βιομηχανία, καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία εγγράφονται σε ένα εντλεώς αρνητικό υπόστρωμα. Οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα παραμένουν ψηλά, καθώς το ενεργειακό πακέτο ύψους 150 εκατ. τελεί ακόμα υπό την έγκριση της τρόικας και της ΕΕ, ενώ οι μειώσεις από τη συμφωνία με τη Gazprom ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, για τις βιομηχανίες της Ευρώπης η μέση τιμή προμήθειας φυσικού αερίου κυμαίνεται μεταξύ $6 – 7/MMBTU, ενώ στην Ελλάδα μαζί τους ειδικούς φόρους η τιμή διαμορφώνεται στα $14/MMBTU. Δηλαδή σχεδόν διπλάσια. Η αιτία είναι ότι η τιμή που διαπραγματεύτηκε η ΔΕΠΑ με την Gazpromστις αρχές του 2014 δεν ακολουθεί τις συνθήκες της προσφοράς και της ζήτησης, όπως η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά είναι «δεμένη» με την τιμή του πετρελαίου, είναι δηλαδή 100% oillinked.
afysik020714
Μάλιστα αυτό συμβαίνει την ώρα που η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται διεθνώς, λόγω της υπερπροσφοράς από την αύξηση της παραγωγής σε περιοχές όπως η Αυστραλία και οι ΗΠΑ με το shalegas, αλλά και μείωσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα η ελληνική βιομηχανία, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, καθίσταται "ανάπηρη" στη διεθνή αγορά και τα προϊόντα της επιβαρύνονται με ένα μη ανταγωνιστικό κόστος.

Τονίζουν, δε, ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να αναλάβει δράση και να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή με άλλη φόρμουλα, καθώς το συμβόλαιό της το επιτρέπει σε σχέση και με τις συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο δράσης, η ΔΕΠΑ όπως σημειώνουν, μπορεί να ζητήσει μείωση της τιμής που προμηθεύεται LNG από τη Sonatrach, καθώς πρόκειται για ένα ακόμα oillinked συμβόλαιο. Η ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά για να ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή πρέπει να ενημερώσει τη SONATRACH ένα εξάμηνο πριν.

Γιώργος Αλεξάκης


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs