Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Μαζικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας - Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Παλαιστίνιοι τη βόρεια Γάζα


Tουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι νεκροί - Χιλιάδες εγκαταλείπουν σπίτια
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε την Κυριακή τους κατοίκους πολλών κοινοτήτων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς ξεκινά από το μεσημέρι σφοδρούς βομβαρδισμούς, ενώ μπαίνει και σε χερσαίες επιθέσεις. Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή», την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 165 Παλαιστίνιοι και πάνω από 1.100 τραυματίστηκαν. Κι όμως η ελληνική και ισραηλινή κυβέρνηση προετοιμάζονται αγκαζέ για παιχνίδια πολέμου... «συνεκπαίδευσης εν πλω».
Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τα σπίτια τους, έπειτα από μία νύκτα σφοδρών βομβαρδισμών και μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού ότι επίκειται επιχείρηση μαζικού βομβαρδισμού. Στο Μπέιτ Λαχίγια, οι κάτοικοι φεύγουν με αυτοκίνητα, με γαϊδούρια, με κάρα, πεζή, παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν να μεταφέρουν.
Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του ΙσραήλΔιαδήλωση έξω από την πρεσβεία του ΙσραήλΈκκληση απευθύνουν Παλαιστίνιοι που είναι «παγιδευμένοι μέσα στη ματωμένη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας». Καλούν «όλους τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να δράσουν, να διαδηλώσουν και να εντείνουν το μποϊκοτάζ, τις αποεπενδύσεις και τις κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ, μέχρι αυτό να λήξει αυτή τη δολοφονική επίθεση στο λαό μας και να κληθεί να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του».
Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του ΙσραήλΔιαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ"Την περασμένη νύκτα έγιναν τόσοι βομβαρδισμοί που κανείς δεν μπόρεσε να κοιμηθεί, είναι τρομακτικό. Προσπαθώ να πάω σε ένα σχολείο, σε οποιοδήποτε τόπο μπορεί να είναι ασφαλής", δήλωσε ο Φαρίντ, που μεταφέρει μακριά από το χωριό τα έξι μέλη της οικογενείας του και μία μοτοσικλέτα φορτωμένη με κουβέρτες.
Ο Μοχάμεντ Σουλτάν έχει στιβάξει παιδιά και αντικείμενα της οικοσκευής του σε ένα κάρο με άλογο και αναζητεί μαζί με τους συγγενείς του ένα σχολείο που να τελεί υπό τη διαχείριση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa).
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έριξε φέιγ βολάν με τα οποία καλεί τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του παλαιστινιακού θύλακα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από το μεσημέρι, διότι θα ξεκινήσουν μαζικοί βομβαρδισμοί της ζώνης.
Διαδήλωση στο ΛονδίνοΔιαδήλωση στο ΛονδίνοΟ Μαχάμεντ Σουλτάν βεβαιώνει ότι δεν έλαβε καμία προειδοποίηση, απλώς φεύγει τρομαγμένος από τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς και φοβούμενος για τα παιδιά του. Η έξοδος των κατοίκων άρχισε τη νύκτα εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών. Οι περισσότεροι αναζητούν ένα σχολείο της Unrwa για να βρουν καταφύγιο.
Ο Ρόμπερτ Τέρνερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Unrwa δηλώνει ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στα σχολεία του οργανισμού. "Η Unrwa διαθέτει οκτώ σχολεία που έχει δεχθεί περισσότερους από 4.000 κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. Και άλλοι φθάνουν, οι περισσότεροι φεύγουν από τους βόρειους τομείς, το Μπέιτ Λαχίγια και το Μπέιτ Χανούν", εξηγεί στους δημοσιογράφους.
Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, 165 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
"Δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και κροτίδες εναντίον αστυνομικών που συνόδευαν επισκέπτες στο Ορος του Ναού (όπως ονομάζεται από τους Ισραηλινούς η Πλατεία των Τζαμιών). Αλλοι αστυνομικοί επενέβησαν τότε κάνοντας χρήση οβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές", εξήγησε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.
Αίμα
Η πιο αιματηρή ημέρα από την έναρξη των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού ήταν το Σάββατο για τη Λωρίδα της Γάζας (56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν), παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός. Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα.
"Τα φυλλάδια αυτά προειδοποιούν τους κατοίκους της Μπέιτ Λαχίγια να απομακρυνθούν, για τη δική τους ασφάλεια, από τα μέλη της Χαμάς και από τις τοποθεσίες όπου δρουν" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του ΙσραήλΔιαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ"Ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επιτεθεί σε υποδομές των τρομοκρατών. Η επιχείρηση θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αυτοί που δεν θα τηρήσουν τις οδηγίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των μελών της οικογένειάς τους", καταλήγει η ανακοίνωση του στρατού.
Την ώρα που η Γάζα φλέγεται “συνεκπαίδευση εν πλω”πραγματοποιήθηκε πριν λίγα 24ωρα στην περιοχή του Μυρτώου Πελάγους, μεταξύ μονάδων των Πολεμικών Ναυτικών της Ελλάδας και του Ισραήλ, στο νέο στρατιωτικό άξονα που διαμορφώνεται στην περιοχή με επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.
Το πρωί της Κυριακής ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4.00 μέχρι τις 5.00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές.
Το Σάββατο 56 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Μεταξύ αυτών ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εξάλλου όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.
Η νέα κλιμάκωση της έντασης --η χειρότερη μετά τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 177 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί μέσα σε μία εβδομάδα-- πυροδοτήθηκε από την απαγωγή και τη δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, στις αρχές Ιουνίου. Σε αντίποινα, εξτρεμιστές Ισραηλινοί στην Ιερουσαλήμ απήγαγαν και έκαψαν ζωντανό έναν 16χρονο Παλαιστίνιο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κάλεσε τους κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας "να εκκενώσουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια".
"Δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και δύο αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί ελαφρά", πρόσθεσε η εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι στη συνέχεια η Πλατεία των Τζαμιών έκλεισε για τους επισκέπτες. Ταραχές ξέσπασαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την απαγωγή και τη δολοφονία του νεαρού Παλαιστίνιου, τον οποίο οι απαγωγείς του έκαψαν ζωντανό την 1η Ιουλίου, σε αντίποινα για την απαγωγή και δολοφονία των τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας έχει κλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατοικείται κυρίως από Άραβες.
Η Πλατεία των Τζαμιών ή το Ορος του Ναού είναι ιερός τόπος τόσο των μουσουλμάνων όσο και των εβραίων και πηγή καθημερινών εντάσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs