Με εμφανή την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει κλίμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, παραπέμπονται το Σεπτέμβριο τα καυτά θέματα της πορείας υλοποίησης του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, στο φόντο των διαρροών ότι αρνήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, είχε 40λεπτη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής, όπου η πορεία του προγράμματος αλλά και το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα είχε την τιμητική της.
Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να ξεφύγει, εν όψει του καυτού φθινοπώρου, από το φαύλο κύκλο ... της διαπραγμάτευσης θρίλερ, με την τριμερή και να ανεβάσει το επίπεδο διαπραγμάτευσης σε καθαρά επίπεδο ηγετών, αξιοποιώντας την αλλαγή στην Κομισιόν, το ... φλερτ με την Κίνα, αλλά και την κατάσταση συνολικά στη Μ. Ανατολή.
Σύμμαχός του σε αυτό το ουσιαστικό "άδειασμα" στην τριμερή, και ο Jean Claude Junker στην εναρκτήρια ομιλία του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Επιτροπής. Έτσι, με ορατό το φόντο των εκλογών ο κ. Σαμαράς επ' ουδενί δεν επιθυμεί να φανεί ότι είναι παρακολούθημα υψηλόβαθμων υπαλλήλων, που μάλιστα κατά γενική ομολογία δεν έχουν και την απαιτούμενη νομιμοποίηση όπως είπε και ο κ. Junker.
Η σκληρή πραγματικότητα
Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί, όπως τονίζουν στο Υπουργείο Οικονομικών με πλήρωση των στόχων και των προαπαιτουμένων. Σε αυτά, μάλιστα, υπάρχουν αγκάθια σημαντικά όπως το δασικό νομοσχέδιο, οι παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία, αλλά και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, που αναμένεται να συμπαρασύρει πολλούς ΟΚΑ.
Επιπλέον, από το τέλος Ιουλίου ξεκινάει η μάχη συλλογής των φόρων, που θα αποτελέσει πρόκριμα για την τήρηση του προϋπολογισμού. Οι εκτιμήσεις για εισπραξιμότητα κρίνονται υπερβολικές καθώς εκτιμάται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, στον ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει απόδοση 80% και στο εισόδημα 75%.
Γνωρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά (ακόμα και στην είσπραξη βεβαιωμένων φόρων) η τρόικα προτίμησε τη σιωπή ώστε να δει τι θα κάνει η Αθήνα, εν όψει και των δόσεων του Αυγούστου, που είναι και μεγάλες σε ποσά (1δις. και 1,8 δισεκ. από τις Κεντρικές Τράπεζες) αλλά και εξίσου δύσκολες σε αποφάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τα προαπαιτούμενα έως τις αρχές Αυγούστου για να λάβει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ (καθώς και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα), την ώρα μάλιστα που η τρόικα έχει σοβαρές αντιρρήσεις και για την αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία...
Έτσι αναπόφευκτα ήλθε η λιτή ανακοίνωση με την οποία η τρόικα αποχαιρέτησε την Αθήνα και έδωσε ραντεβού για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η επίσημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σε αυτή αναφέρει: "Απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσαν επίσκεψη στην Αθήνα για την καταγραφή των τελευταίων εξελίξεων και την συζήτηση με τις αρχές των προπαρασκευαστικών κινήσεων για μια πλήρη αποστολή που θα διεξάγει την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος. Οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές και συμφωνήθηκε η πλήρης αποστολή να συνεχίσει τις συζητήσεις στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου".
Πακέτο διαπραγμάτευσης το φθινόπωρο
Όλα, πάντως, πάνε για μια συνολική επαναθεώρηση του προγράμματος που θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη, αλλά είναι άγνωστο πότε θα καταλήξει. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, η Ελλάδα θα επιμείνει στιςφοροελαφρύνσεις, θέμα όμως που όπως είπε, θα συζητηθεί το φθινόπωρο, στην αξιολόγηση των δανειστών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχουν αντιρρήσειςαναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για ελάφρυνση φόρων. Πρόθεσή της είναι να πάει όπως και στην υπόθεση με το ΦΠΑ της εστίασης, όπου υπήρχαν αντιρρήσεις από τους δανειστές.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι "υπάρχει μία λίστα με θέματα που θα πρέπει να επισπεύσουμε και ο Αύγουστος θα είναι μήνας σκληρής δουλειάς για εμάς". Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Χαρδούβελης, φέρεται να είπε, αστειευόμενος, προς τους εκπροσώπους των δανειστών ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται και η άλλη πλευρά, όταν στέλνουμε μηνύματα. Να έχουμε ανταπόκριση, να μην είναι όλοι διακοπές στις Βρυξέλλες. Θα είναι "αμερικανικός Αύγουστος"».
Το θέμα είναι πόσο θα αντέξουν τον ... οικονομικό χειμώνα οι πολίτες μέχρι να επαναξιολογηθεί το πρόγραμμα...
Γιώργος Αλεξάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.