Subscribe Twitter Twitter

Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ώρα μηδέν για την Αργεντινή

Αντιμέτωπη με την τρίτη στάση πληρωμών σε διάστημα 28 ετών βρίσκεται σήμερα η Αργεντινή, καθώς εκπνέει και το τελευταίο χρονικό περιθώριο που είχε στη διάθεση της προκειμένου να βρει λύση στη διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά hedge funds. 
Γράφει:  
Χθες αξιωματούχοι της χώρας είχαν μια τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον διαμεσολαβητή που έχει ορίσει το αμερικανικό δικαστήριο, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στη διαμάχη της χώρας με τα hedge funds. Όμως, τα μηνύματα δεν είναι αισιόδοξα, με την πλευρά των Αργεντινών να φαίνεται περισσότερο να αναλώνεται σε μια επιθετική επικοινωνιακή εκστρατεία κατά της αμερικανικής δικαιοσύνης παρά στην εξεύρεση λύσης.
Άλλωστε, το Μπουένος Άιρες δεν έχει κάνει ουσιαστικά ούτε ένα βήμα πίσω από την άρνηση του να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα των πιστωτών, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα, όπως δηλαδή την υποχρεώνει η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης που δικαίωσε τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Θυμίζουμε ότι το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε υπέρ των ομολογιούχων, που είχαν αρνηθεί τη πρόταση του Μπουένος Άιρες για αναδιάρθρωση του χρέους που μετρά από τη στάση πληρωμών του 2001.
Τότε το 92% των ομολογιούχων είχαν αποδεχτεί το κούρεμα, που κράτησε ζωντανή την οικονομία, ωστόσο μια ομάδα, κυρίως ξένων hedge funds, που εκπροσωπούσε το υπόλοιπο 8%, αρνήθηκε το κούρεμα και αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια απαιτώντας την αποπληρωμή του 100% της αξίας των ομολόγων που διέθεταν.
Τα επονομαζόμενα «vulture funds», ήτοι τα κερδοσκοπικά κεφάλαια-γύπες, δικαιώθηκαν πρωτόδικα, ενώ ακολούθησε και η νίκη τους στο ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο κάλεσε την Αργεντινή να τους καταβάλει άμεσα 1,3 δισ. δολάρια, συν τους τόκους που είχαν έκτοτε συσσωρευτεί, δηλαδή συνολικά περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Μετά την εξέλιξη αυτή η Αργεντινή αποπειράθηκε να πληρώσει μόνο τα $832 εκατ. που έπρεπε να καταβάλει στους πρόθυμους δανειστές της, όμως η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε παράνομη την κίνηση αυτή, μπλόκαρε τα χρήματα, και απαίτησε από το Μπουένος Άιρες να αποζημιώσει όλους τους πιστωτές, δίδοντας της χρονικό περιθώριο έως σήμερα τα μεσάνυχτα.
Βλέποντας τα δύσκολα, η Αργεντινή φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να επιδιώξει νέα μετάθεση της προθεσμίας αλλά είναι αμφίβολο εάν θα το πετύχει, καθώς δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Το πρόβλημα για το Μπουένος Άιρες είναι διπλό, καθώς δεν ανησυχεί μόνο για το φουσκωμένο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει και το οποίο θα στρεσάρει στο έπακρο τα ταμεία της (τα συναλλαγματικά της αποθέματα φτάνουν τα 29 δισ. δολάρια όμως τα πραγματικά διαθέσιμα αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 16 δισ.) σε ένα διάστημα ούτως ή άλλως δύσκολο για την οικονομία της, αλλά έχει κάθε λόγο να φοβάται και για το δικαστικό προηγούμενο που θα δημιουργηθεί, ανοίγοντας την …όρεξη και σε έτερους πιστωτές να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν πλήρη αποζημίωση τους. Έτσι, η στάση πληρωμών φαντάζει σχεδόν βέβαιη.
Μία νέα στάση πληρωμών θα πυροδοτήσει νέο γύρο φυγής μεγάλων κεφαλαίων από τη χώρα, οδηγώντας την οικονομία σε νέα ύφεση, τον πληθωρισμό στα ύψη, και ενδεχομένως το εθνικό νόμισμα σε νέα υποτίμηση. Ένας συνδυασμός, προφανώς, άκρως αρνητικός για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα της χώρας. Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές φαίνονται λίγο-πολύ προετοιμασμένες για μια στάση πληρωμών, και η οικονομία είναι σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από ότι ήταν το 2001, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί ότι οι επιπτώσεις αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο ακραίες για την κοινωνία και τον απλό πληθυσμό, ούτε βέβαια οι συστημικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters