Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Θα πάρουν και τα ρέστα του...



Σταύρος Χριστακόπουλος

Ο πρωθυπουργός ανασχηματίζει τις... ισορροπίες μεταξύ των εταίρων της συγκυβέρνησης και των στελεχών της Ν.Δ., τα οποία αισθάνονται ότι παρουσιάζεται μπροστά τους η τελευταία, ενδεχομένως, ευκαιρία να διασωθούν εκλογικά στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν δεκάδες από αυτά θα αποχαιρετήσουν τα έδρανα του Κοινοβου­λίου, το «πρώτο τραπέζι πίστα» στην τηλεόραση και την ασφάλεια της βουλευτικής αποζημίωσης.

Ο Σαμαράς προσπαθεί να διατηρήσει όρθια μια κυβέρνηση που... γέρνει επικίνδυνα μετά την καθαρή ήττα στις ευ­ρωεκλογές και σταδιακά χάνει όσα στηρίγματα της είχαν απομείνει στο εσωτερικό της χώρας και έξω από αυτήν.

Είναι άλλωστε ενδεικτικές οι τοποθετήσεις των παραγό­ντων που εκφράζουν ή εκπροσωπούν τους δανειστές τις τελευταίες ημέρες. Όλοι συγκλίνουν στη διαπίστωση δη­μοσιονομικού κενού τα επόμενα χρόνια και όλοι συμφω­νούν στον - από καιρό προεξοφλημένο - τρόπο κάλυψής του: νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση αδυνατεί να δραπετεύσει, διότι της λείπουν τα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία. Εξ άλλου, ύστερα από μια διετή περίοδο πλή­ρους συμμόρφωσης, σήμερα δεν μπορεί να παραστήσει ότι διαπραγματεύεται: η θέση της είναι υπονομευμένη στα μάτια των ελεγκτών. Και η ίδια παραμένει δέσμια του εαυτού της και των συμφερόντων με τα οποία συστημα­τικά ταυτίστηκε.

Το μεγάλο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι ότι αδυνα­τεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα την οποία έθεσε ως δίλημμα στον ελληνικό λαό στις 25 Μαΐου.

♦    Οι παράγοντες των δανειστών, διαβλέποντας ότι βρί­σκεται σε φάση αποδρομής, επιχειρούν να του αποσπά­σουν όσο περισσότερες δεσμεύσεις είναι δυνατόν, ώστε να «δέσουν» με αυτές και τον... επόμενο.
♦     Ο σύμμαχός του στην κυβέρνηση αναπροσαρμόζει σταδιακά την πολιτική στρατηγική του, ώστε να αποτελέ- σει αργότερα τον εταίρο του επερχόμενου... ΣΥΡΙΖΑ.
♦    Κορυφαίοι εγχώριοι και διεθνείς επιχειρηματικοί παρά­γοντες - αλλά και διεθνή ΜΜΕ - εγκαταλείπουν την αδιέ­ξοδη πολεμική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήδη επιχειρούν να σύρουν το άρμα του ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στις θέσεις τους, ώστε να αντιμετωπίσουν μειωμένο ρί­σκο όταν αλλάξει ένοικο το Μαξίμου.
 
Τι απομένει ώστε να στηρίξει για λίγο ακόμη την ετοιμόρ­ροπη κυβέρνηση του Σαμαρά; Η ελπίδα εταίρων, δανει­στών και ελεγκτών ότι θα πάρουν και τα ρέστα του...

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs