Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Εκλεισαν τη Βουλή πριν την ώρα της - Ανασχηματισμός, ενστάσεις σε νομοσχέδια και σκανδαλώδεις υποθέσεις πίσω από το κλείσιμο

Βαριές σκιές στο περιβάλλον Σαμαρά για επαφές με Χ.Α.

Λίγο μετά τις 17:00 θυροκολλήθηκε, αιφνιδιαστικά, το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Επίσημη ανακοίνωση για το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής δεν έχει υπάρξει, σύμφωνα όμως με πληροφορίες είναι η ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης για τον ανασχηματισμό αλλά και η πρόθεση να περάσουν όλα τα κρίσιμα νομοθετήματα από τα θερινά τμήματα για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να διακοπούν την Τετάρτη οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής εξέφρασε ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Βουλή, να το κάνει μόνο για εκλογές» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Έκανε λόγο για για μονομερή κίνηση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι παραπέμπονται για το φθινόπωρο οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.
Οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής ολοκληρώθηκαν με τηναπόφαση υπέρ της άρσης της ασυλίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού.
Την ίδια ώρα, βαριές σκιές έχουν πέσει πάνω από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού μετά τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για συχνές επαφές τόσο με τον Γ. Μουρούτη όσο και με δύο υπουργούς που δεν κατανόμασε. Από πλευράς του, ο στενός συνεργάτης του Α. Σαμαρά σε ανάκοίνωσή του αναφέρει:
«Τον κ. Μιχαλολιάκο δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου.  Ούτε και κανένα άλλο στέλεχος ή βουλευτή της Χ.Α. έχω συναντήσει,  ιδιωτικά ή τυχαία, ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αθλιότητα που έχω ακούσει». 
Δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή Α’ Αθηνών και Υπεύθυνης της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το αιφνιδιαστικό Προεδρικό διάταγμα «κήρυξης της λήξης των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ’ Βουλευτικής Περιόδου»
"Από ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι σήμερα ότι η Κυβέρνηση ήδη απεργαζόταν σενάρια πολιτικής εκτροπής, με αιφνιδιαστικό διάταγμα λήξης της συνόδου της Ολομέλειας, χωρίς καμιά ενημέρωση ούτε συναίνεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και, προφανώς, και άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Τίποτε σχετικό δεν ανακοινώθηκε σήμερα ενόσω συνεδρίαζε η Ολομέλεια, η οποία διέκοψε τις εργασίες της κανονικά για αύριο, με προγραμματισμένες ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ωστόσο, η διοχετευθείσα πληροφορία επιβεβαιώθηκε πριν από λίγα λεπτά, με την τοιχοκόλληση Προεδρικού Διατάγματος που φέρει τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Το διάταγμα συνιστά σύμπραξη των δύο κορυφαίων πολιτειακών παραγόντων, Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού, στην υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας, στην παρεμπόδιση απονομής της Δικαιοσύνης και στην φαλκίδευση της Διαφάνειας στη λειτουργία του Κράτους.
Και τούτο διότι, με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής και την «κήρυξη της λήξης των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ Βουλευτικής Περιόδου», θα συμβούν τα εξής:
Οι πρώην Πρωθυπουργοί Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, ο πρώην και νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Ε. Βενιζέλος και πλείστοι Υπουργοί και Υφυπουργοί των Κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις του Μνημονίου, του PSI, των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ κλπ, που σήμερα έχουν βουλευτική ή/και υπουργική ιδιότητα, θα κοιμούνται (και θα ψηφίζουν) πιο ήσυχοι, αφού θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι παραγράφηκαν οι κατηγορίες που συνδέονται με τις δεκάδες δικογραφίες, που εκκρεμούν στη Βουλή προς εξέταση για την περίοδο 2009-2012, διότι, με το προεδρικό διάταγμα κηρύσσεται «το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της επόμενης (από την περίοδο 2009-2012) βουλευτικής περιόδου» (άρθρο 86 Συντάγματος- Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών).
Θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο ζωντανός κοινοβουλευτικός έλεγχος (επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις) και οι Υπουργοί που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό θα διευκολυνθούν να ξεπουλούν τη χώρα, τις υποδομές της, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το φυσικό της πλούτο, τις περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τις ομορφιές και τις παραλίες της και να ψηφίζουν νέα μέτρα περιορίζοντας τον έλεγχό τους από το Κοινοβούλιο
Τα κρίσιμα νομοσχέδια, στα οποία αντιδρά όχι μόνον η Αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές, θα εισαχθούν σε Τμήματα (αποτελούμενα από 100 βουλευτές έκαστο), των οποίων η σύνθεση ελέγχεται από την Κυβέρνηση, που μπορεί έτσι να παρεμβαίνει κατασκευάζοντας επίπλαστη εικόνα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την ώρα που η ίδια η κοινωνία έχει πριν από 10 μόλις μέρες αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην ασκούμενη πολιτική και απονομιμοποιήσει την κυβερνητική κοινοπραξία, αναδεικνύοντας το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πρώτη δύναμη
Δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ η συζήτηση στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Μπαλτάκου, που συνιστά φωτογραφία της παρακρατικής λειτουργίας της Κυβέρνησης Σαμαρά και αποκαλύπτει τα κατάφωρα πλήγματα στη δημοκρατία μέσα από την ίδια αυτήν την παρα-κυβέρνηση. Η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει ούτε επ’ αφορμή της ποινικής δικογραφίας που αφορά τη μαγνητοσκόπηση της σχετικής συνομιλίας.
Δεν θα μπουν σε συζήτηση, μέχρι τον Οκτώβριο, ούτε τα υπόλοιπα αιτήματα άρσης ασυλίας βουλευτών που εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων η διαβόητη πλέον δικογραφία εις βάρος του κ. Μιχελάκη, που έκανε 4 μήνες να βρει το δρόμο της από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να λειτουργεί ως τροχονόμος και ήδη παίρνει παράταση άλλων 4 μηνών.
Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα ηθικό, πολιτικό ή δημοκρατικό δικαίωμα να ενεργεί νοθεύοντας και υπονομεύοντας για άλλη μια φορά τη δημοκρατική λειτουργία.
Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ολοκληρώνει σε λίγο τη θητεία του έχοντας υπογράψει δεκάδες αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όφειλε να απόσχει από την υπογραφή μιας πράξης που εξυπηρετεί όχι τη δημοκρατική νομιμότητα αλλά κομματικές και κυβερνητικές σκοπιμότητες των κομμάτων που τον εξέλεξαν στη θέση αυτή και ήδη αναζητούν πρόθυμο διάδοχό του αλλά και πρόθυμους βουλευτές να στηρίξουν άλλη μια εκτροπή. Υπογράφοντας και αυτή την πράξη εκτροπής, δεν περισώζει ούτε τα προσχήματα και αποκαλύπτει τι είδους Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν να εκλέξουν «όλοι μαζί» εκείνοι που έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής και λόγο ύπαρξης την εξουσία από την οποία έχουν γαντζωθεί τα χρεοκοπημένα και υπόλογα στο λαό και την ιστορία κόμματά τους.
Η μόνη δημοκρατική πράξη πολιτικής ευπρέπειας και θεσμικής ειλικρίνειας στην παρούσα συγκυρία είναι η προκήρυξη εθνικών εκλογών. Μόνον για αυτό το λόγο η Βουλή μπορεί όχι να «κλείσει για να εισέλθει σε τμήματα διακοπών», αλλά να διαλυθεί, για να διακοπεί δια παντός η καταστροφική πολιτική των μνημονίων και να οδεύσουν σε οριστικές διακοπές οι επιτηρητές, οι ντόπιοι τοποτηρητές και επιτετραμμένοι και τα πάσης φύσεως αρπακτικά που σκυλεύουν τη χώρα και το πολίτευμα".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


x-default

Οι συγκυρίες θυμίζουν 2009. Και τότε μετά από μία ήττα στις ευρωεκλογές, ο Κ. Καραμανλής έκλεισε άρον – άρον την Ολομέλεια της Βουλής, ξεκινώντας τα θερινά τμήματα. Για την ιστορία, η Ολομέλεια δεν επανήλθε παρά μόνον μετά τις πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο τότε Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επαναλαμβάνεται η ιστορία; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει με ασφάλεια. Ωστόσο, εν αντιθέσει με το 2009 όταν και, επί της ουσίας, η τότε κυβέρνηση είχε περιπέσει σε απραξία αναμένοντας ως λύτρωση τις εθνικές κάλπες, η δικομματική των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου έχει πολλά να κάνει. Το πρόγραμμα χρηματοδότησης καρκινοβατεί καθώς η Αθήνα είναι πίσω στις νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και σε άλλες δράσεις που είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ποσό μοιάζει μικρό, ωστόσο δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει προϋπολογίσει ότι δεν θα πάρει στην ώρα του και το ένα δισεκατομμύριο του Ιουλίου (σ.σ. λόγω και πάλι των προαπαιτουμένων που είναι ακόμη πιο βαριά) τότε η κατάσταση τείνει να γίνει ανησυχητική.
Ωστόσο, δεν είναι μόνον τα προαπαιτούμενα και οι δόσεις. Είναι ότι, μέσω αυτών, η χώρα οδηγείται στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Θα αφήσουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αυτή τη μείζονα διαπραγμάτευση, οδηγώντας τη χώρα σε εκλογές νωρίτερα; Θεωρείται δύσκολο.
Επισήμως, η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι υπήρχε κενό νομοθετικής ή άλλης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι το χωροταξικό αλλά και ένα σχέδιο νόμου του Υγείας βρίσκονταν στις επιτροπές, ενώ εκκρεμούσε και η προ ημερησίας συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου που έχει ζητήσει ο κ. Τσίπρας. Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως πέραν αυτών υπάρχουν προς διερεύνηση αφενός η δικογραφία Πάλλη που εμπλέκει τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και αφετέρου η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που, κατά την μείζονα αντιπολίτευση, ζημίωσε το Δημόσιο τουλάχιστον κατά 3 δις. ευρώ.
Ωστόσο, στο παρασκήνιο οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο Συνόδου με τον... εκνευρισμό που επικρατεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών αλλά και του φόβου αντιδράσεων λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού. Επίσης, κατά τη διάρκεια των θερινών τμημάτων δεν συζητούνται προτάσεις μομφής, που πλέον μπορούσε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη αντίστοιχη πρότασή του.
Σε κάθε περίπτωση, τα θερινά τμήματα – πέραν της εκτόνωσης του πολιτικού κλίματος αφού τα 2/3 των βουλευτών βγαίνουν σε άδεια – προσφέρονται στις ηγεσίες των κομμάτων και για διαχείριση των ύποπτων προς διαφοροποίηση βουλευτών. Κάθε θερινό τμήμα αποτελείται από 100 βουλευτές, σε αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε κόμματος, ωστόσο είναι το κόμμα που επιλέγει σε ποιο τμήμα θα είναι κάθε βουλευτής. Με απλά λόγια, τα «βαριά» νομοσχέδια θα επιδιωχθεί να έρθουν σε σύνθεση που δεν θα περιλαμβάνει αντάρτες των δύο κομμάτων. Εξάλλου, κατά το παρελθόν έχει υπάρξει και... εν κινήσει αλλαγή βουλευτή, ο οποίος απειλούσε να καταψηφίσει νομοσχέδιο. Η αλλαγή του από το τμήμα έγινε ενώ ήδη είχε περάσει το ήμισυ της διάρκειας λειτουργίας του....
http://www.matrix24.gr/
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs