Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Πιέσεις για εφαρμογή των...δεσμεύσεων


Η έκθεση του ΔΝΤ και η ατζέντα των υποχρεώσεων εν όψει των νέων ελέγχων τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα  μέσα του 2015, είναι η επίσημη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Τη βαριά ατζέντα των υποχρεώσεων εν όψει της άφιξης της τρόικας στα μέσα Ιουλίου, αλλά και του πλήρους ελέγχου του Σεπτεμβρίου υπενθυμίζει το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέχρι και αύριο, ενώ πιέσεις για απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεων ασκεί και η πλευρά της Κομισιόν, μέσω του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είναι η συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, από τα οποία θα εξαρτηθεί η αποδέσμευση των επόμενων δόσεων.
Πρόκειται για τα 12 προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να εκταμιευτούν 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από τον EFSF. Η εφαρμογή τους θα ελεγχθεί από την τρόικα στα μέσα Ιουλίου, ενώ θα γίνει και μια ανασκόπηση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, εν όψει του εκτεταμένου ελέγχου που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. 
Ο κ. Στουρνάρας, που είναι ένα από πρόσωπα που θα καθορίσουν το εύρος του προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εκκρεμότητες, ενώ κάποιες πληροφορίες από χθες το μεσημέρι και μετά τον φέρουν να παραμένει στο ΥΠΟΙΚ, για να διαχειριστεί τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Τίποτα πάντως δεν είναι ακόμη βέβαιο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μετά την παρέμβαση και του Β. Σόιμπλε, που υπενθύμισε τις υποχρεώσεις και τις πιέσεις του ΔΝΤ, θα ήταν ρίσκο η αλλαγή ηγεσίας.
Ενας ακόμη βασικός παράγοντας επιπλέον είναι η πιθανότητα λήψης νέου δανείου που ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει το νέο δάνειο, με βάση όσα υποστηρίζουν στελέχη της αυτή την περίοδο, ενώ η πιθανότητα να προκύψει ως ενδεχόμενο φέρεται να προβληματίζει τον κ. Σαμαρά να αναλάβει και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που διέρρευσαν.
Εξάλλου, ανοιχτό αφήνει το θέμα του τρίτου δανείου και το ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες μέχρι και το Μάιο του 2015 -γι’ αυτό άλλωστε ενέκρινε και την αποδέσμευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ-, αλλά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά διαπιστώνει κενό. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να καλυφθεί με την προσφυγή στις αγορές, αλλά οι δανειστές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της, επειδή το κόστος είναι υψηλότερο εκείνου του δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης.
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε: «Μιλήσαμε μόνο για τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις», ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, παραπέμποντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ την Κυριακή.
Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση δινόταν απάντηση σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απαντούσε ευθέως στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε έχει προσκαλέσει τον κ. Στουρνάρα σε συνάντηση στις 11 Ιουνίου.
Στις αιτιάσεις του κ. Σόιμπλε, πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέο δάνειο περίπου 10 δισ. ευρώ και πως θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ, το ΥΠΟΙΚ απάντησε πως «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα  μέσα του 2015.
Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Σημειώνεται πως τον πρώτο «κάβο» των stress tests οι ελληνικές τράπεζες τον πέρασαν με επιτυχία, όπως διαφάνηκε από την απόκριση των αγορών στις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων. Για τα stress tests της ΕΚΤ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, δηλώνει βέβαιος ότι δεν αποκλίνουν τα ευρήματα από εκείνα της BlackRock.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ θεωρεί πως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος». Αυτό οφείλεται στο ότι οι προβλέψεις των ελληνικών εμπορικών τραπεζών για ζημιές βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις, οι οποίες συνυπολογίζουν και ανάκαμψη των δανείων.
Σε ό,τι αφορά τα 11 δισ. ευρώ, τα αποθεματικά του ΤΧΣ, το ΔΝΤ αναφέρει πως καταβάλλεται προσπάθεια να μη χρησιμοποιηθούν και οι τράπεζες να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια.
Ακόμη το ΥΠΟΙΚ είχε τονίσει στην ανακοίνωσή του ότι «η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».
Αλλαγές στην αγορά εργασίας
Εκτός από τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, τους κυβερνητικούς ελιγμούς στο πλαίσιο του ανασχηματισμού, αλλά και της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής δυσχεραίνει και η έκθεση του ΔΝΤ. Το πλήρες κείμενό της δημοσιεύεται σήμερα ή αύριο και θεωρεί πως δεν έχει κλείσει ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, χρησιμοποιώντας μάλιστα και νέα φρασεολογία:
«Χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από ανθεκτικά μέτρα υψηλής ποιότητας και με την παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας», αναφέρεται στην περίληψη της έκθεσης, ενώ η φράση «ανθεκτικά μέτρα υψηλής ποιότητας» ερμηνεύεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι το ΔΝΤ ζητεί παρεμβάσεις που δεν θα καταπίπτουν στα δικαστήρια, όπως π.χ. οι μισθολογικές παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια.
Ακόμη το ΔΝΤ επιμένει στην ολοκλήρωση αλλαγών στην αγορά εργασίας οι οποίες είχαν τεθεί και κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαπραγμάτευσης, αλλά αναβλήθηκαν για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των αλλαγών είναι η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η επανεξέταση του οποίου έχει μετατεθεί για τον επόμενο έλεγχο του Σεπτεμβρίου.
Ακόμη, τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ θα επιμείνουν στην απελευθέρωση των αγορών, ζήτημα που φαινομενικά είναι εύκολο, αλλά στην πράξη ρυθμίσεις για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για αρκετό διάστημα.
Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας
Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό και την ανάγκη νέων αλλαγών, που αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση, την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα, δεδομένου ότι οι κρατικές ενισχύσεις των ταμείων περιορίζονται από το 2015.
Στη συμφωνία με την τρόικα του περασμένου Μαρτίου υπάρχει η αναφορά ότι θα πρέπει να γίνει νέα αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος με τη σύνταξη μελέτης, στην οποία θα καταγραφούν οι προοπτικές των ασφαλιστικών ταμείων. Τα σχέδια των δανειστών που παρουσιάζουν στα αρμόδια υπουργεία και πιέζουν για την εφαρμογή τους προβλέπουν μεταξύ άλλων:
  • Μείωση του αριθμού των Ταμείων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία τριών Ταμείων σ’ έναν φορέα, τα οποία θα καλύπτουν κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.
  • Η συρρίκνωση της κρατικής συμμετοχής στις βασικές συνταξιοδοτικές παροχές, δηλαδή θα υπάρχει η κρατική σύνταξη, αλλά τα όποια επιπλέον ποσά θα προκύπτουν από την ύπαρξη ατομικών μεριδίων ασφάλισης.
  • Η καθιέρωση ατομικών λογαριασμών, με στόχο κάθε ασφαλισμένος να εισπράττει στο τέλος του εργασιακού βίου του το ποσό των εισφορών που έχει καταβάλει και όχι περισσότερα.
  • Η ενίσχυση της συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης ως ένας επιπλέον πυλώνας.
  • Εφαρμογή στις συντάξεις στη βάση της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή τα ελλειμματικά ταμεία θα περικόπτουν συντάξιμες αποδοχές, με την αρχή να γίνεται στις επικουρικές.
Στις εκκρεμότητες με την τρόικα περιλαμβάνονται επίσης η επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων από την εφορία των οφειλετών του Δημοσίου, η κατάργηση- συγχώνευση φόρων υπέρ τρίτων και δεκάδες επιμέρους παρεμβάσεις.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποφύγει νύξεις για νέα μέτρα το 2014, όπως επίσης και να μετριάσει τις απαιτήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για νέα μέτρα στη διετία 2015-2016.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr


Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs