Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι αλλαγές για ένταξη στο Σχέδιο Πόλεως. Ποιοι ιδιοκτήτες ευνοούνται



Μειώνονται τα ποσοστά εισφοράς σε γη για οικόπεδα άνω των 500 τ.μ., ενώ αλλάζει η κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς για τα μικρότερα
Ευνοϊκότερο καθεστώς όσον αφορά την εισφορά σε γη και σε χρήμα των οικοπέδων που εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλεως (πράξεις εφαρμογής) προβλέπει το νομοσχέδιο "Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις" που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Τα βασικά σημεία των αλλαγών είναι:
1. Η νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς σε γη
2. Η νέα ημερομηνία αναφοράς για τον έλεγχο των οικοπέδων και των εμβαδών
3. Η αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή της εισφοράς σε χρήμα (αποπληρωμή σε 9 χρόνια)
4. Η δυνατότητα αξιοποίησης και μεταβίβασης των ακινήτων πριν από την εξόφληση όλου του ποσού της εισφοράς
5. Η διασύνδεση με το Κτηματολόγιο κατά τη σύνταξη της πράξης και όχι μεταγενέστερα
6. Μπορεί να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου εφόσον έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσό των δόσεων που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% των συνολικών υποχρεώσεων
7. Η βελτίωση της διαδικασίας και του πλαισίου άρσης της απαλλοτρίωσης μετά την παρέλευση των προθεσμιών
Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου μειώνονται τα ποσοστά εισφοράς σε γη για οικόπεδα άνω των 500 τ.μ., ενώ αλλάζει η κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς για τα μικρότερα οικόπεδα, καθώς αυξάνεται από 250 σε 500 τ.μ. η μικρότερη κατηγορία οικοπέδων που εντάσσονται στο σχέδιο.
Η αλλαγή αυτή δεν ευνοεί βέβαια τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων μέχρι 250 τ.μ. οι οποίοι θα κληθούν να εισφέρουν 5% παραπάνω από την ιδιοκτησία τους, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
Το ν/σ δεν προβλέπει αυξήσεις στην εισφορά σε χρήμα, ενώ βελτιώνει τον τρόπο καταβολής της, η οποία μπορεί πλέον να αποπληρωθεί μέχρι και σε 9 χρόνια από 6 που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, το ν/σ βελτιώνει τη νομοθεσία που αφορά τις πράξεις εφαρμογής και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, δίνοντας πιο ευνοϊκούς όρους στους πολίτες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα βιώσιμες πόλεις με κοινόχρηστους χώρους.
Προβλέπεται ότι η εισφορά σε γη υπολογίζεται κατά τον ακόλουθο τρόπο:
* Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 15%. Σήμερα ισχύει ότι για ιδιοκτησία μέχρι 250 τ.μ. το ποσοστό εισφοράς είναι 10% και από 250 έως 500 τ.μ. 20%
* Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 30% από 40%
* Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40% από 50%
* Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50% από 60% με βάση την ισχύουσα νομοθεσία
Δίνεται επίσης η δυνατότητα κατά την εκπόνηση της μελέτης να αυξάνονται τα σχετικά ποσοστά, σε περίπτωση που κατά την εκπόνηση της μελέτης οι υπολογιζόμενες εισφορές σε γη εντός της πολεοδομικής ενότητας (συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων) δεν καλύπτουν την ελάχιστη έκταση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων κατά τα πολεοδομικά σταθερότυπα ή τις προβλέψεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης ή Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs