Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Με άδεια χέρια έφυγε ο Στουρνάρας από το Eurogroup - Τον «άδειασε» ο Ντάισελμπλουμ


Με άδεια χέρια φεύγει από τις Βρυξέλλες ο Γιάννης Στουρνάρας, όσον αφορά στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών άφησαν τα … δύσκολα για μετά τις ευρωεκλογές, μεταθέτοντας χρονικά για το φθινόπωρο την συζήτηση της «καυτής πατάτας» του χρέους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάλιστα «άδειασε» τον Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως δεν είχε … προτάσεις στα χέρια του!
stourntaisel
Του Βαγγέλη Δουράκη
Όπως όλα δείχνουν οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν περί τα τέλη του έτους τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Eurogroup πρόγραμμα συνέχισης της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, που η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είχε ανεβάσει ψηλά στην προεκλογική της ατζέντα!
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην «ανάψουν» - έστω και σε επίπεδο προεργασίας - το «πράσινο φως» για τις διεργασίες της ελάφρυνσης του χρέους από την ομάδα του Euro Working Group!
Όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ στη συνέντευξη Tύπου, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν υπέβαλε στους συναδέλφους του συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ελάφρυνση του χρέους και απλώς περιορίστηκε να αναφερθεί στις δεσμεύσεις των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου του Νοεμβρίου 2012, καθώς και να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για την ελληνική κυβέρνηση η λήψη αποφάσεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
«Μα η απόφαση του Νοεμβρίου 2012 δεν προβλέπει μόνο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και την τήρηση μίας σειράς προϋποθέσεων», ήταν η επισήμανση του Ολλανδού αξιωματούχου, ο οποίος έδωσε έμφαση στο κατά πόσο υπάρχουν ακόμη κενά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup όταν ερωτήθηκε αν και πότε το υπουργικό Συμβούλιο της ευρωζώνης προτίθεται να συζητήσει το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους παρέπεμψε για τον Οκτώβριο τις όποιες συζητήσεις και ανάλογα με την τήρηση των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως η μακροσκελής ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα αφιερώνει μόλις την τελευταία πρόταση στο θέμα του χρέους: «Η σχετική αξία πιθανών μέτρων βιωσιμότητας χρέους, όπως δηλώθηκε από το Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης επιθεώρησης», αναφέρει για το «καυτό» θέμα.
Συνεπώς, μετά την επόμενη αξιολόγηση, που σημαίνει νέο «ψυχόδραμα» με την τρόικα, οι υπουργοί της ευρωζώνης θα εξετάσουν περί τα τέλη του έτους τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στους εταίρους τις βασικές πτυχές του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί συνέχεια των μνημονίων και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs