Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η ημέρα της κρίσεως

Οποιος ξαφνιάστηκε, κακώς ξαφνιάστηκε: τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν προδιαγεγραμμένα, παρά τα όσα ήθελε να πιστεύει ή έκανε ότι πιστεύει η κυβέρνηση και, ιδίως, η Νέα Δημοκρατία – για το ΠαΣοΚ δεν έχει νόημα να πει κανείς τίποτα, καθώς αναγκάστηκε να φτιάξει νέο σχήμα για να κρυφτεί πίσω του.
Δεν είναι παράδοξο αυτό που συνέβη: πριν από δύο χρόνια, η Ν.Δ. γινόταν ο κεντρικός πόλος  μιας κυβέρνησης η οποία σχημάτισε την πλειοψηφία της με ένα πολύ βαθύ διχαστικό και τρομολαγνικό ερώτημα: “ή εμάς, ή η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, σε άγνωστη πορεία προς το χάος;”  Επιασε. Ηταν φυσικό: οι πολίτες τρομοκρατήθηκαν.
Το χειρότερο όμως ήταν ότι, πριν από αυτό, επί δύο περίπου χρόνια, η Ν.Δ. έχτιζε πάνω σε μία σκληρή αντιμνημονιακή πολιτική θέση την οποία όχι μόνον εγκατέλειψε μέσα σε λίγες ώρες, αλλά πέρασε και στην άλλη όχθη με το να προσπαθεί πλέον να πείσει ότι η Ελλάδα έβαλε ξαφνικά πλώρη για την ανάπτυξη και τα διάφορα διαδοχικά success stories.
Πότε; Την ώρα που η ανεργία εξακοντιζόταν, ενώ, ταυτόχρονα, οι φόροι έπνιγαν πλέον τους πάντες. Κι όλο αυτό παραμύθι δυστυχώς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία πορεία προς το μαγνήτη της εξουσίας.
Ομως όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν: κι αυτό συνέβη με τις εκλογές της 18ης Μαΐου: ο κύκλος που είχε ανοίξει με τα “Ζάππεια” και τις ξεχασμένες “επαναδιαπραγματεύσεις” κλείνει τώρα στην... Κλαυθμώνος...
Η Ν.Δ., όπως και η κυβέρνηση συνολικά, έκανε ένα μέγα λάθος: θυσίασε, αλλά δεν θυσιάστηκε. Υποτίμησε δραματικά την τραγωδία που ζει ο τόπος εδώ και τέσσερα χρόνια. Και αυτό αφού πρώτα επί πολύ καιρό είχε συστηματικά επενδύσει πολιτικά πάνω στην απόγνωση του κόσμου.
Επίσης, υποτίμησε και τη λογική των ανθρώπων σε αυτή την πορεία. Αυτές τις μέρες που ξαναζεστάθηκε η συζήτηση για τα γεγονότα των Καννών, η σημερινή κυβέρνηση και οι δύο επικεφαλής της, θα όφειλαν να κατανοήσουν ότι διέπραξαν τότε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα: αν και εφόσον η χώρα βρέθηκε μπροστά σε κίνδυνο τόσο μεγάλων διαστάσεων, εκείνο που έπρεπε να πράξουν δεν ήταν να μετέχουν σε διάφορες συνωμοσίες, αλλά να πουν την αλήθεια στους πολίτες. Δημόσια, ανοιχτά, με θάρρος, ευθύτητα και ευθύνη. Δεν το έπραξαν. Κι αυτό έχει τεράστια σημασία.
Κάπως έτσι φτάσαμε τελικά στη σημερινή ημέρα της κρίσης, οποία προδιαθέτει βεβαίως και για το τι θα ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή, στις ευρωεκλογές. Και, κυρίως, για το τι πρέπει να γίνει μετά.
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs