Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Αγωνία στα κόμματα - Πρόκριμα για τις ευρωεκλογές το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών


Πως θα τα ερμηνεύσουν οι πολίτες
dimotikesEuroekloges
Σε όλα τα κόμματα αναλύονται σενάρια επί σεναρίων αναφορικά με το πώς θα αντιδράσει το εκλογικό σώμα μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Το βάρος πέφτει κυρίως σε όσα κόμματα έχουν δώσει «κομματικά» χρίσματα στους υποψηφίους τους σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ αλλά και νεοναζί) αλλά και σε όσα ελπίζουν ότι μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πάρουν κάποιες πολιτικές «ανάσες»: το ΠΑΣΟΚ που ποντάρει σε 4-5 «πράσινες» περιφέρειες στον εκλογικό χάρτη του πρώτου γύρου, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ που αναμένει να πιστωθεί για μία ακόμη φορά τις επιλογές των δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων, ήτοι του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.
Πολιτικές τάσεις
Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε αναλυτές, αλλά και κορυφαία κομματικά στελέχη όλων των πλευρών, ειδικά η μάχη στις περιφέρειες και σε κάποιους μεγάλους δήμους στον πρώτο γύρο των εκλογών θα διαμορφώσει πολιτικές τάσεις και εν πολλοίς, θα δώσει ή θα κόψει δυναμική για κόμματα και υποψηφίους ενόψει του δεύτερου γύρου.
Για παράδειγμα, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πιθανή πρωτιά της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής σήμερα το βράδυ, αλλά και η επίσης πιθανή επιτυχία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να περάσει στον δεύτερο γύρο αποκλείοντας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, θα δημιουργήσει εικόνα «δυναμικής» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία εικόνα, μάλιστα που στην Κουμουνδούρου ελπίζουν πως δε θα επενεργήσει μόνο στο αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αλλά και στην ψήφο των πολιτών στις –αμιγώς πολιτικές- Ευρωεκλογές.
«Επεξήγηση» ή «διόρθωση»;
Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία όλων των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών αναλύουν όλα τα δεδομένα και κατατρύχονται από ένα σοβαρό ερώτημα: τι κλίμα θα «φτιάξει» το αποψινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών και πώς αυτό το κλίμα θα επενεργήσει στις Ευρωεκλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια επί σεναρίων που αναπτύσσονται αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: αν οι πολιτικές τάσεις του αποψινού αποτελέσματος θα επιβεβαιωθούν και θα εμβαθυνθούν στην ευρωκάλπη ή αν οι πολίτες θα επιλέξουν να «διορθώσουν» τις τάσεις αυτές.
Για παράδειγμα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φανεί να έχει δυναμική στην Αττική, τον δήμο Αθηναίων, αλλά και σε κάποιες ακόμη περιφέρειες, το ερώτημα είναι αν αυτή η δυναμική θα λειτουργήσει «πολλαπλασιαστικά» στις Ευρωεκλογές ή αν οι πολίτες θα θελήσουν να «διορθώσουν» την ψήφο τους και να «φρενάρουν» τις πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσε να δρομολογήσει μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά έναντι της ΝΔ.
Επίσης, αντίστοιχο είναι το ερώτημα που αφορά το βασικό κυβερνών κόμμα: αν, δηλαδή, η ΝΔ καταφέρει να καταγράψει κάποιες επιτυχίες, θα «φουσκώσουν τα πανιά» της ενόψει Ευρωεκλογών ή οι πολίτες θα φοβηθούν ότι… αν δώσουν θάρρος στον Αντώνη Σαμαρά θα τους επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας;
Ισορροπία
Επί της ουσίας, πάντως, όλα τα κομματικά επιτελεία αλλά και οι αναλυτές και δημοσκόποι υπογραμμίζουν με έμφαση τη σημασία της «ενδιάμεσης εβδομάδας» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί από σήμερα το βράδυ ως την Παρασκευή-προπαραμονή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών και των Ευρωεκλογών, θα κρίνει πολλά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει καλά, τότε αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο η πολιτική αντιπαράθεση, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητεί από τους πολίτες να… δώσουν άλλο ένα χτύπημα για να φύγει η κυβέρνηση. Στον αντίποδα, αν η ΝΔ πάει καλά, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κλιμακώσει το δίλημμα περί «σταθερότητας», φέρνοντας τους πολίτες αντιμέτωπους με ένα άλλο δίλημμα: να… του δώσουν θάρρος ή να στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση;
Στο «κακό» σενάριο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει τόσο καλά όσο υπολογίζει, τότε κινδυνεύει να δει τη δυναμική του «να μένει από καύσιμα» ενόψει των Ευρωεκλογών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν η ΝΔ πάει άσχημα, τότε μπορεί το πολιτικό κλίμα της «ενδιάμεσης εβδομάδας» να είναι κακό για το βασικό κυβερνών κόμμα και να εμπεδωθεί η άποψη πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προ των πυλών.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs