Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Συγκρούσεις με τραυματίες στην πόλη Σόμα της Τουρκίας

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Σόμα διαδηλώνοντας για τους θανάτους σχεδόν 300 ανθρακωρύχων στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί σε ορυχείο της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.


Real.gr ΤΟΥΡΚΙΑ από realmedialive 

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καλούσαν να παραιτηθεί. «Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους», ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση. «Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο» έγραφε ένα χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

Οι συγκεντρωμένοι, που επιχειρούσαν να φτάσουν στο μνημείο των ανθρακωρύχων, στο κέντρο της πόλης, αγνόησαν το κάλεσμα των αρχών να διαλυθούν ησύχως και όταν ξεκίνησε η επέμβαση της αστυνομίας απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Από τους 787 εργάτες που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο τη στιγμή του δυστυχήματος, οι 284 σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 18 αγνοούνται και πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν μέσα στις στοές.

Νέο βίντεο: Ερντογάν κατά διαδηλωτή
Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε έναν αντισημιτικό χαρακτηρισμό και επιτέθηκε σωματικά την Τετάρτη εναντίον ενός πολίτη που τον αμφισβήτησε στο ορυχείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίμεναν μέχρι την τελευταία τους ανάσα«Πού πας ρε σπορά του Ισραήλ;» λέει ο Ερντογάν σε ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε ιστότοπους εφημερίδων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων αυτός της «Σοζτσού», όταν ένας διαδηλωτής προφανώς τον επέκρινε για τη διαχείριση της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εικόνες αυτές, ο πρωθυπουργός, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, μπαίνει σε ένα σουπερμάρκετ της Σόμα, όχι μακριά από το ορυχείο, στην είσοδο του οποίου καταφέρεται με τεντωμένα χέρια εναντίον ενός προσώπου που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους κατοίκους, απευθύνοντάς του την αντισημιτική κατηγορία.



Δεν είναι σαφές αν ο Ερντογάν, ο οποίος αποδοκιμάζεται έντονα από τους οργισμένους κατοίκους της Σόμα, χαστουκίζει ή χτυπάει τον διαδηλωτή, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του πως κάνει.

Ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Τσελίκ, διέψευσε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων στην Άγκυρα πως υπήρξε μια τέτοια επίθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει λεπτομερώς στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

«Δεν υπάρχουν εικόνες που να δείχνουν χαστούκι», υποστήριξε διαψεύδοντας πως ο πρωθυπουργός χτύπησε κάποιον.

Αντίθετα ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως ένας σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος «συνελήφθη» από τον τηλεοπτικό φακό, έδωσε κλοτσιές σε ένα διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος στη Σόμα, αλλά υποστήριξε πως βρισκόταν σε «νόμιμη άμυνα».



Ο εν λόγω σύμβουλος, ο Γιουσούφ Γερκέλ, είχε δεχθεί επίθεση απ' αυτό τον άνδρα και έλαβε «αναρρωτική άδεια επτά ημερών για τα τραύματά του», υποστήριξε ο Τσελίκ.

Η φωτογραφία προκάλεσε αγανάκτηση και σοκ στην Τουρκία, που πενθεί για την τραγωδία, τη χειρότερη βιομηχανική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα, προκαλώντας οργή κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

Συλληπητήρια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Συλλυπητήρια μηνύματα προς τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, μόλις πληροφορήθηκε την καταστροφή που συνέβη στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

Ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στο Φανάρι, αναφέρει ότι ο Πατριάρχης, που επισκέπτεται την Μητρόπολη Γερμανίας για να παραστεί στους εορτασμούς για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της, έστειλε μηνύματα συμπάθειας και ηθικής συμπαράστασης μόλις πληροφορήθηκε την είδηση.

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=323413&catID=4
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs