Πωλητήριο από τη μια άκρη στην άλλη έχει μπει στην Ελλάδα. Ο κατάλογος με τα περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν στο σφυρί είναι μακρύς… Στρατόπεδα, πρεσβείες Ολυμπιακά ακίνητα, καταπατημένες εκτάσεις, παραθαλάσσια οικόπεδα, αστικά ακίνητα, αεροδρόμια οικισμοί, ξενοδοχεία, χαρτοφυλάκια δανείων (κυρίως στεγαστικών και επιχειρηματικών), δίκτυα κοινής ωφελείας, ενεργειακές μονάδες, φυσικό αέριο, ιαματικές πηγές αλλά και νοσοκομεία είναι μερικά μόνο από τα ασημικά που το ελληνικό κράτος ξεπουλά για να μειώσει το χρέος του.
Το τίμημα της πώλησης; Μικρό.
Είναι άλλωστε γνωστό στην αγορά ότι αυτός που έχει ανάγκη πουλά την περιουσία του για ένα κομμάτι ψωμί. Για το κράτος πάλι το ξεπούλημα θα γίνει σε πανηγυρικό κλίμα, με κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι «η συμφωνία που επετεύχθη είναι επωφελής και τα έσοδα θα βοηθήσουν την χώρα να εξέλθει της κρίσης».
Και το ξεπούλημα συνεχίζεται... Τελευταίο "κρούσμα" η πώληση της έκτασης 175 στρεμμάτων στο Σαρακίνικο και τον Σίμο της Ελαφονήσου, που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με την πώληση του παραλιακού ακινήτου ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να αποκτήσει και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το ακίνητο στην Ελαφόνησο έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιό του, ωστόσο ακόμη δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα. «Το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», τονίζει.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις εγκαταστάσεις που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο αγοραστή είναι ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες. Σημειώνεται πως οι δύο παραλίες Σαρακίνικο και Σίμου της Ελαφονήσου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Η είδηση πάντως έπεσε "εν αιθρία" και προκάλεσε οργή στον δήμο και τους κατοίκους του νησιού. «Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας "αξιοποίησης" ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών», αναφέρει ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Παναγιώτης Ψαρομμάτης, σε επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.