Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Τραγωδία χωρίς τέλος στην Τουρκία - Στους 232 οι νεκροί ανθρακωρύχοι

Περισσότεροι από 100 οι εγκλωβισμένοι


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός από το χθεσινό δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στη δυτική Τουρκία ανέβηκε στους 232 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.
turkey
Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στους δημοσιογράφους από τη Σόμα, όπου έφτασε σήμερα συνοδευόμενος από μέλη της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησής του, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.
Ο προηγούμενος απολογισμός, το οποίον είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, έκανε λόγο για 205 νεκρούς.
anth2
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο της τραγωδίας όπου έχει συγκεντρωθεί ένα πλήθος από τους συγγενείς των νεκρών και αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Σύμφωνα με έναν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο 100 με 150 ανθρακωρύχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.
Όπως έχει ανακοινωθεί νωρίτερα 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην επαρχία Μανίσα κατά τη στιγμή της έκρηξης, που συνέβη αργά το βράδυ της Τρίτης. Συνολικά στο ιδιωτικό ανθρακωρυχείο -το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής- απασχολούνταν περίπου 6.500 εργάτες.
anth3
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την διεξαγωγή συζήτησης στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για τις συνθήκες ασφάλεια στα ορυχεία, την οποία ζητούσε τον Μάρτιο. Η Επαναστατική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (DISK) χαρακτηρίζει το δυστύχημα «σφαγή των εργαζομένων». «Τα ορυχεία δεν ελέγχονται, δεν εφαρμόζονταν οι κανονισμοί (εργασιακής) ασφαλείας. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν τα κέρδη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κ. Μπέκο.
Διαδηλώσεις και επεισόδια για την τραγωδία 
Η τουρκική αστυνομία εκτόξευσε στην Άγκυρα δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων φοιτητών οι οποίοι διαδήλωναν κατά τις ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το δυστύχημα. Η ομάδα των 700 ως 800 διαδηλωτών ήθελε να πραγματοποιήσει πορεία από μια πανεπιστημιούπολη της Άγκυρας προς το υπουργείο Ενέργειας που βρίσκεται στην ίδια περιοχή, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι οποίες χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες νερού.
Σποραδικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, μια δεκαπενταριά άνθρωποι ξάπλωσαν επί δέκα λεπτά της ώρας στο έδαφος του μετρό της πλατείας Ταξίμ για να αποτίσουν συμβολικό φόρο τιμής στα θύματα της καταστροφής, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σάλος στα social media 
Η τραγωδία στο ορυχείο, μια από τις χειρότερες βιομηχανικές καταστροφές της Τουρκίας, έχει προκαλέσει ισχυρή αντίδραση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως εναντίον της κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για αμέλεια και αδιαφορία για την τύχη των εργατών και γενικότερα των πιο φτωχών, ενώ έχουν διατυπωθεί πολλές εκκλήσεις για διαδηλώσεις.


antr

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs