Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Σάμος: Συνεχίζονται οι έρευνες για διασωθέντες. 22 οι νεκροί μέχρι τώρα

 


Συνεχίζονται οι έρευνες για διασωθέντες στη Σάμο. 22 οι νεκροί μετανάστες μέχρι τώρα, άγνωστο το αν διασώθηκαν οι διακινητές. Η συγκλονιστική μαρτυρία δύτη
 
Ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης οι νέες έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.
Το ναυάγιο που έγινε 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου κόστισε τη ζωή σε 22 μέχρι τώρα μετανάστες.
Τη Δευτέρα ανασύρθηκαν οι 22 σοροί ανάμεσά τους και 4 παιδιά, ενώ 36 άτομα διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι, το οποίο μεταφέρθηκε στην Αθήνα.
Αρχικά εντοπίστηκαν δύο πτώματα γυναικών, ένα από το κρουαζιερόπλοιο ΑΔΑΜΟΡΑ, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή, και το δεύτερο από σκάφος του Λιμενικού.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διασωθέντες, στο σκάφος που χωρούσε περίπου 10-15 άτομα, επέβαιναν τουλάχιστον 65 άνθρωποι. Τραγική εικόνα η σορός μιας γυναίκας που βρέθηκε νεκρή αγκαλιά με το μωρό της.
Τώρα, οι έρευνες συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή που αναποδογύρισε το πλοίο με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό τουλάχιστον άλλων 7 μεταναστών.
Συγκλονιστική μαρτυρία δύτη
Συγκλονισμένος από τις εικόνες φρίκης που αντίκρισε στο βυθισμένο δουλεμπορικό, ήταν ο δύτης Αλέξανδρος Μαλαγάρης, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Mega.
"Το σκάφος ήταν υπό γωνία 90 μοιρών και ενώ μας είχαν προϊδεάσει ότι θα βρίσκαμε τρία πτώματα τελικά υπήρχαν 18 χαμένες ψυχές μέσα στο κουφάρι του πλοίου, η μια πάνω στην άλλη μαζί με τις βαλίτσες τους. Είχε επέλθει και η ακαμψία. Εμείς είχαμε το άχαρο και μακάβριο έργο να απεγκλωβίσουμε τους πνιγμένους μαζί με άνδρες του λιμενικού σώματος".
Αυτό που θα μείνει στη μνήμη του είναι οι εικόνες με τις έγκυες γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, είπε ο κ. Μαλαγάρης. "Είναι τραγικό να χάνονται τόσες πολλές ψυχές μαζί υπό τέτοιες συνθήκες. Αυτό που έχει καταγραφεί στη δικιά μου μνήμη είναι οι κυρίες που ήταν έγκυες. Ήταν δύο έγκυες γυναίκες", ανέφερε.
"Πλωτό νεκροταφείο" το Αιγαίο, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ναυάγιο στη Σάμο
Το ναυάγιο στη Σάμο προστίθεται στη μακάβρια λίστα των "μεμονωμένων περιστατικών" που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε "πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο", αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία "Ορίζοντας 2020" προβλέπει 4,648 δισ. για την περαιτέρω ανάπτυξη του ευρωπαϊκού συστήματος "περίφραξης" των συνόρων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων -μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, προσθέτει το Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αντί να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

 
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs