Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Eurostat: Η λιτότητα "στράγγιξε" το κοινωνικό κράτος - Τελευταία η Ελλάδα σε κοινωνικές, στεγαστικές υπηρεσίες και πολιτισμό


Της Δήμητρας Καδδά

Νέα στοιχεία της Eurostat για τια δαπάνες ανά τομέα και ανά κράτος-μέλος καταγράφουν πόσο πολύ έχουν «στραγγίξει» οι δαπάνες για κοινωνικές, ασφαλιστικές, πολιτιστικές και άλλες καθημερινές λειτουργίες του ελληνικού δημοσίου.

Ως αναλογία του ΑΕΠ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ και τούτο με τα -νέα- τελευταία στοιχεία του 2012, πριν δηλαδή έρθουν τα «κύματα» περικοπών του 2013.

«Ξεφεύγουμε» μόνο λόγω πολύ μεγάλων πληρωμών εξυπηρέτησης χρέους και των αμυντικών δαπανών: πληρώνουμε τα πιο πολλά λεφτά ανά την Ε.Ε. αναλογικά με το ΑΕΠ, διπλάσια του κοινοτικού μέσου όρου.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι:

- Στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας, μόνο το 0,2% του ΑΕΠ καταλήγει για κοινωνικές και στεγαστικές υπηρεσίες έναντι του 0,8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ, αναλογία που είναι η χαμηλότερη μαζί με τη δαπάνη Λετονίας και Τσεχίας.

- Για πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες σχετικές δραστηριότητες δαπανήθηκε το 0,6% του ΑΕΠ η χαμηλότερη αναλογία ανά την ΕΕ, έναντι μέσου όρου στο 1,1% του ΑΕΠ.

- Για την υγεία κατέληγε ποσό ίσιο με το 5,8% του ΑΕΠ έναντι 7,3% κοινοτικού μέσου όρου το 2012, προ των τελευταίων περικοπών.

- Η παιδεία απορρόφησε το 4,1% έναντι 5,3% μέσου όρου.

- Οι δαπάνες για δημόσια τάξη είναι στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 1,9% κοινοτικού μέσου όρου.

- Οι δαπάνες για οικονομικές σχέσεις στο 3,2% του ΑΕΠ από τις χαμηλότερες στην ΕΕ

- Συγκρατημένες σχετικά είναι οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στο 21,1% του ΑΕΠ έναντι 19,9% μέσου όρου.

- Αντιθέτως, διπλάσιες του κοινοτικού μέσου όρου και υψηλότερες κάθε άλλου κράτους είναι οι δαπάνες για άμυνα (στο 2,4% του ΑΕΠ έναντι 1,5% του ΑΕΠ ανά την ΕΕ) και για γενικές κρατικές υπηρεσίες (στο 13,8% έναντι 6,7% του ΑΕΠ μέσου όρου) με την Eurostat να αναφέρει στα σχόλια που συνοδεύουν τον πίνακα ότι η βασική αιτία είναι οι πολύ υψηλές δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους (σημ. κάτι που ισχύει και για την Κύπρο)...


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs