Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

DJ: Την Τετάρτη η Ελλάδα στις αγορές



Την Τετάρτη θα βγει στις αγορές η Ελλάδα, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

"Η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο από όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα στήριξης", αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η πώληση είναι πιθανό να αφορά πενταετές ομόλογο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, υπό την προϋποθέση ότι οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν "καλοήθεις", σχολίασε μία εκ των δύο πηγών.

Η έκδοση του ομολόγου έχει ανατεθεί στις Deutsche Bank και J.P. Morgan Chase & Co.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει από νωρίς σήμερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "΄Πράσινο φως΄ από ΔΝΤ και EFSF για την έκδοση πενταετούς ομολόγου": Μέσα στο επόμενο 48ωρο ο ΟΔΔΗΧ και το Υπ. Οικονομικών, εκτός απροόπτου, δρομολογούν τις διαδικασίες για την έκδοση πενταετούς ομολόγου ονομαστικής αξίας 2 έως και 3 δισ. ευρώ που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.

Όπως υποστήριξε στο διεθνές  ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλας «Όλα δείχνουν ότι αυτή η πρώτη έκδοση ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο θα έχει θετική υποδοχή από τους διεθνείς επενδυτές, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη τους στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Την ίδια εκτίμηση εκφράζουν στελέχη του ΔΝΤ και του EFSF που έχουν ενημερωθεί εδώ και καιρό για τις σχετικές προετοιμασίες και έχουν δώσει την έγκρισή τους για την έκδοση, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά ώστε να επιτρέπουν την συγκεκριμένη κίνηση.

Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες για την έκδοση του ομολόγου επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά εντοπίζεται ενδιαφέρον από μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές. Το ενδιαφέρον αυτό καταγράφεται από τις τράπεζες αναδόχους της έκδοσης  Deutsche Bank, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΟΔΔΗΧ η επιδίωξη της έκδοσης είναι να συγκεντρώσει σε σχετικά χαμηλό επιτόκιο (υπολογίζεται ότι η έκδοση μπορεί να καλυφθεί για πενταετή διάρκεια στο 5,25%) πολλαπλάσιο ενδιαφέρον από τους επενδυτές και να υπερκαλυφθεί η έκδοση σε πολλαπλάσιο βαθμό από το επίπεδο του στόχου των 2 – 3 δισ. ευρώ. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι το κόστος εξυπηρέτησης του πενταετούς ομολόγου δεν είναι συγκρίσιμο με το επιτοκιακό κόστος των δανείων του EFSF καθώς αποτελεί την πρώτη δοκιμαστική απόπειρα επανόδου στις αγορές ομολόγων και θα συρρικνωθεί στις επόμενες εκδόσεις. Αναμένεται δε να επηρεάσει καθοριστικά το επίπεδο δανεισμού στα εταιρικά ομόλογα που θα ακολουθήσουν με πρώτο κατά πάσα πιθανότητα εκείνο της ΔΕΗ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ενδιαφέρον των αγορών δεν φαίνεται να επηρεάσθηκε στο παραμικρό από την αναβολή την περασμένη Παρασκευή της ανακοίνωσης του Οίκου Moody’s για την αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων. Το ίδιο φαινόμενο όμως παρατηρείται και στις περιπτώσεις των άλλων οικονομιών της Ευρωζώνης όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία και η Ιταλία.

Το ισχυρό ενδιαφέρον πάντως των αγορών για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αγορές κεφαλαίου αναζητούν με αυξανόμενη ένταση επενδυτικές ευκαιρίες εντός Ευρωζώνης, μετά την δρομολόγηση του Tapering από τις ΗΠΑ και την έξοδο κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Η τάση αυτή ενισχύεται και από την διατύπωση των προθέσεων της ΕΚΤ στο τελευταίο ΔΣ για παρεμβάσεις που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τα ονομαστικά επιτόκια στην Ευρώπη στο άμεσο μέλλον.

Υπό τους όρους αυτούς οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων αποτελούν τις τελευταίες ευκαιρίες για αγορές υψηλής απόδοσης στην Ευρωζώνη.  Το γεγονός μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε ένα αγώνα δρόμου για να… επιδείξει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχει ακολουθεί στην Ελλάδα (με επιστέγασμα το ταξίδι Merkel την Παρασκευή στην Αθήνα και την επικείμενη αναδιάρθρωση του χρέους) καθιστά τις επενδυτικές αυτές ευκαιρίες περισσότερο ελκυστικές καθώς μειώνεται το ρίσκο που τις συνοδεύει.

Η έκδοση που δρομολογείται τα επόμενα 24ωρα, θα ακολουθηθεί από άλλες με μικρότερο επιτόκιο οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την αναδιάρθρωση των τριών περίπου δεκάδων δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν στην δευτερογενή αγορά. Η αναδιάρθρωση αυτή στόχο θα έχει το «πακετάρισμα» τους σε μεγαλύτερου όγκου λήξεις και σε διάρκειες οι οποίες θα επιτρέπουν την συγκρισιμότητα με τα ομόλογα των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ώστε να αρχίσει να τοποθετείται και πάλι η Ελλάδα στην διεθνή αγορά με σταδιακά αυξανόμενη παρουσία.

Όσον αφορά την χρήση των 2 – 3 δισ. ευρώ που θα αντληθούν από την πρώτη έκδοση, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη του ΥΠΟΙΚ, θα χρησιμοποιηθούν  για να κλείσει το αναγκαίο ποσό που απαιτείται για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 το οποίο έχει πλέον αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό του «τρίτου δανείου» που θα συζητηθεί μετά τον Ιούνιο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι η έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να υποστηρίξει την κάλυψη των κεφαλαίων που έχουν να κάνουν με το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015 και 2016 (δηλαδή το τρίτο δάνειο), ακόμα και αν αυτό γίνει με «κόστος» υψηλότερο από εκείνο ενός δανείου από το EFSF.  

Το παράδοξο είναι ότι την Δευτέρα και χωρίς φανερή αιτία ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας με δηλώσεις του διέψευδε την πρόθεση της έκδοσης του ομολόγου πριν από το Πάσχα, προκαλώντας αρχικά σύγχυση ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Μέχρι να υπάρξουν οι αναγκαίες διακριτικές διευκρινίσεις από στελέχη του ΥΠΟΙΚ που αποκατέστησαν… την ηρεμία. Οι δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών αποδόθηκαν μάλιστα στην πρόθεση του κ. Στουρνάρα να επαναφέρει το στοιχείο της έκπληξης (!) στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

"Βουτιά" επιτοκίου στα 6μηνα έντοκα 


Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή προγραμματισμένη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους του ΟΔΔΗΧ, απ΄ όπου άντληυσε 1,3 δισ. ευρώ, τοκόστος δανεισμού σημείωσε "βουτιά"σε χαμηλό 4 ετών. Αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ μιλώντας στο Reuters δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης πήγε σε ξένους αγοραστές.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs