Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

"Τέλος εποχής" (και) για τα περίπτερα...

"Τέλος εποχής" για τα περίπτερα...
Αγωνία για το μέλλον εκφράζουν οι περίπου 12.000 περιπτεριούχοι και οι οικογένειές τους, σε όλη τη χώρα, καθώς με το πολυνομοσχέδιο πέφτει η "αυλαία" στον ιστορικό θεσμό των περιπτέρων στην Ελλάδα ! Κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις μισθώσεις προβλέπουν ότι η άδεια περιπτέρου δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά! 
Όσο για το κενό στην αγορά; Αυτό καλύπτεται ήδη από σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και καταστήματα ψιλικών...Πριν από 101 χρόνια, όταν πρωτοεμφανίστηκε ως θεσμός, το περίπτερο ήταν ένα μικρό, πρόχειρα κατασκευασμένο, ξύλινο κουβούκλιο με ελάχιστα προϊόντα όπως εφημερίδες και χύμα τσιγάρα.
periptero090414
Οι λόγοι που δημιουργήθηκε ήταν τρείς:
  • Για την αποκατάσταση των αναπήρων και των τραυματιών των Βαλκανικών πολέμων. Στη συνέχεια νέες νομοθετικές διατάξεις διεύρυναν τις κατηγορίες των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία.
  • Για να μπορέσει το κράτος να ελέγξει  το καπνικό εμπόριο. Μέχρι τότε διεξαγόταν από πλανόδιους μικροπωλητές και ελάχιστα καπνοπωλεία με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα. Δίνοντας στα περίπτερα το αποκλειστικό δικαίωμα πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων, δημιούργησε ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό που του απέδωσε, με ελάχιστο κόστος, πολύ υψηλά έσοδα
  • Η εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών. 
Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο στήθηκε στην Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911. Ήταν εκείνο που "κατάπιε" ο μετροπόντικας τον Οκτώβριο του 1997. Με το ξέσπασμα της κρίσης έως σήμερα εκτιμάται ότι μόνο στο κέντρο της Αθήνας έχουν βάλει λουκέτο 500 περίπτερα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να κατεδαφίσει άλλα 300, τα οποία είναι κλειστά, εγκαταλελειμμένα περίπτερα, που έχουν καταλήξει να είναι εστία μόλυνσης.
peripter090414


Πηγή:www.reporter.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs