Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Πανάκριβα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα φθηνότερα φάρμακα

ΠΩΣ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΓΙΝΕ... ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ
panakriba-plhrwnoyn-oi-asfalismenoi-ta-fthhnotera-farmaka
Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 
Δεν πρόκειται για κάποιον περίπλοκο μαθηματικό τύπο, ούτε για μια δυσεπίλυτη εξίσωση. Παρ' όλα αυτά, είναι μια διαδικασία που προκαλεί την κοινή λογική. 
Οι τιμές των φαρμάκων, όπως παρουσιάστηκαν στη νέα λίστα πριν από 20 περίπου ημέρες, όντως, μειώθηκαν.  Αυξήθηκε, όμως -και αυξήθηκε δυσανάλογα – το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στη συμμετοχή της πληρωμής τους. 
Πώς έγινε αυτό; 
Η ίδια λίστα που μείωνε την πραγματική τιμή όλων των φαρμάκων, «βύθιζε» ταυτόχρονα και την ασφαλιστική τιμή τους, την τιμή δηλαδή με την οποία «αγοράζουν» τα ασφαλιστικά ταμεία. 
«Η τιμή των φαρμάκων, πράγματι, μειώθηκε κατά ένα μικρό ποσοστό που φτάνει και το 5%. Όμως η ασφαλιστική τους τιμή μειώθηκε κατά 50%. Έτσι, ο ασφαλισμένος αγοράζει το φάρμακο πιο ακριβά από πριν», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κώστας Λουράντος. 

Το παράδειγμα μιας απλά παράλογης μαθηματικής πράξη 

Με ένα απλό παράδειγμα θα καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. 
Ας υποθέσουμε ότι ένα φάρμακο, με την παλιά λίστα, κόστιζε 10 ευρώ. Το γενόσημό του, δηλαδή το αντίγραφο που δικαιολογούν τα ασφαλιστικά ταμεία, την ίδια στιγμή κόστιζε 6 ευρώ. Αυτό το ποσό θα πλήρωνε στο φαρμακείο κάποιος που θα το αγόραζε χωρίς συνταγή από το ταμείο του. 
Ο ασφαλισμένος, πάλι, θα το αγόραζε «συνεταιρικά» με το ταμείο, στην ασφαλιστική του τιμή, η οποία ήταν 5 ευρώ. Από τα 5 ευρώ ο ασφαλιστικός φορέας πληρώνει το 75% και ο ασθενής έχει συμμετοχή 25%, έτσι θα έδινε από την τσέπη του 1,5 ευρώ (το 25% της ασφαλιστικής τιμής) και 1 ευρώ ακόμα για να συμπληρωθούν τα 6 ευρώ που κοστίζει το γενόσημο, συνολικά 2, ευρώ. 
Με τη νέα λίστα, το ίδιο φάρμακο κοστίζει 9 ευρώ και το γενόσημό του 5 ευρώ. Η ασφαλιστική του τιμή έχει βυθιστεί στο 2%! Έτσι, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 0,5 ευρώ (το 25% της ασφαλιστικής τιμής) και 3 ευρώ για να συμπληρωθούν τα 5 ευρώ που κοστίζει το φθηνότερο φάρμακο, συνολικά 3,5 ευρώ. 

Τα παραδείγματα της ζωής 

«Στο φαρμακείο μου έχω μια πελάτισσα, η οποία παίρνει 3 συγκεκριμένα φάρμακα. Μέχρι και τον προηγούμενο μήνα έδινε 8 ευρώ. Χθες πλήρωσε από την τσέπη της 30 ευρώ για τα ίδια φάρμακα», λέει στο newpost ο Κώστας Λουράντος και χτυπάει καμπανάκι: 
«Τα φάρμακα της χοληστερίνης τον τελευταίο μήνα δεν έχουν καθόλου ζήτηση. Όχι επειδή μειώθηκαν οι καρδιοπαθείς, αλλά επειδή το κόστος της αγορά τους εκτινάχθηκε στα ύψη».


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/344507/panakriba-plhrwnoyn-oi-asfalismenoi-ta-fthhnotera-farmaka#ixzz2zb4QC45G
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs