Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Με δύο μέτρα και δύο σταθμά η Τρόικα στα stress tests


του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Χωρίς... υποχωρήσεις συνεχίζεται το πολιτικό παιχνίδι που έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Τρόικας και κρατάει σε ομηρία τον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr, που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εμμένει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης εξαιρετικά ακραίων καταστάσεων για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του στην Τρόικα κ. Τόμσεν, διατηρεί τις αντιρρήσεις του για τον τελικό “λογαριασμό” και ανεβάζει τον πήχη, περίπου κατά 2,5 δισ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις της BlackRock και της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν... νίπτουν τας χείρας τους.

Στην ουσία, η Τρόικα αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό. Γιατί, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, όλα τα μοντέλα και οι παραδοχές της άσκησης είχαν αποφασιστεί από κοινού – μεταξύ Τρόικας και ΤτΕ - πριν δοθούν στην BlackRock. Αυτό αποτελεί, εξάλλου, ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και το σημείο στο οποίο βασίζεται ο διοικητής της ΤτΕ και προτίθεται να προχωρήσει το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή σε μονομερή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ο κ. Προβόπουλος δείχνει αποφασισμένος να πάρει πάνω του την επίλυση του γόρδιου δεσμού για τις τράπεζες, καθώς οι ενστάσεις της Τρόικας, και ειδικότερα της πλευράς του ΔΝΤ, εκτιμώνται – και είναι αν συγκριθούν με τις αρχικές παραδοχές – υπερβολικές. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση της ΤτΕ, καθώς έχει ανάψει το πράσινο φως για την υιοθέτηση μίας σειράς παραμέτρων, με «φόντο» την ευρωπαϊκή άσκηση. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή η διοίκηση της ΤτΕ βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να επικρατεί η αντίληψη ότι ο Μάριο Ντράγκι συναινεί, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν εκδηλώθηκε στις δύο συναντήσεις με την Τρόικα.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί, λοιπόν, ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά στην ανακοπίνωση των «τεκμηριωμένων αποτελεσμάτων» καθώς κατανοούν πλήρως τις ιδιαίτερες πτυχές του ζητήματος. Είναι κάτι που πιστεύεται ότι θα φανεί αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της μελέτης, καθώς τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ελληνική οικονομία είναι ανάλογα, αν όχι καλύτερα, με τις αρχικές παραδοχές, βάσει των οποίων διεξήχθη η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από την ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος είχε την ευκαιρία κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας να πιστοποιήσει ότι οι διαφωνίες παραμένουν, παρά το γεγονός πως η δεύτερη αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων από την BlackRock, βασίστηκε στην ίδια ακριβώς μεθοδολογία (εκτιμώμενες πιστωτικές ζημιές- CLPs) με την πρώτη άσκηση, ενώ συμπεριέλαβε και τα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Ανώτερα τραπεζικά στελέχη, από την πλευρά τους, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του ΔΝΤ που απειλεί να «μπλοκάρει» σημαντικές εξελίξεις για τον εγχώριο κλάδο. Εκτιμούν παράλληλα, ότι η διαφωνία του Ταμείου λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την ευρωπαϊκή πλευρά, αφού όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το “παιχνίδι εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για μία ακόμη φορά θύμα είναι η ελληνική οικονομία”.

Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πλευρά (Eurogroup/ΕΚΤ) δεν ενεργοποιεί τα συμπεφωνημένα, συντηρεί μία κόντρα που αντανακλάται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Αφορμή για το ΔΝΤ αποτελεί η ολιγωρία της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Έτσι το Ταμείο υποβαθμίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης και ζητά να αντικατοπτριστεί η στασιμότητα αυτή στα stress tests, αυξάνοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες για όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η μη προώθηση των μεταρρυθμίσεων απαιτεί μία πιο αυστηρή αντιμετώπιση των οικονομικών προβλέψεων.

Βέβαια, τα ίδια στελέχη χαρακτηρίζουν ανούσιες τις συγκεκριμένες αιτιάσεις και τονίζουν με νόημα ότι οι τράπεζες θα περάσουν πολύ γρήγορα στον απευθείας εποπτικό έλεγχο της ΕΚΤ, συνεπώς αυτή είναι η Αρχή που έχει τον τελευταίο λόγο, με δεδομένο μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά stress tests βρίσκονται σε εξέλιξη και κατά κάποιο τρόπο «υπερκαλύπτουν» την εγχώρια άσκηση.

Σε ό,τι αφορά την στάση των ευρωπαϊκών συνιστωσών της Τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να έχει συμφωνήσει στον καθορισμό του ελάχιστου ορίου του δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 8% (που ισχύει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) από 9% (που ίσχυε για τις ελληνικές βάσει μνημονίου) βάζοντας τους ελληνικούς ομίλους στην ίδια αφετηρία με τις υπόλοιπες 124 τράπεζες ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests.

Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφωθούν εντέλει κοντά στα 6 δις. ευρώ, τότε σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η Eurobank «αγγίζουν» τα 2,8 δισ. ευρώ, της ΕΤΕ βρίσκονται πέριξ των 2 δισ. ευρώ, ενώ πολύ χαμηλότερα ποσά αφορούν τις υπόλοιπες τράπεζες.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, η άσκηση, όπως είχε συμφωνηθεί με την Τρόικα, διενεργήθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες: α) την αξιολόγηση ενεργητικού - Asset Quality Review (AQR), που είχε στόχο την αξιολόγηση τόσο της ποιότητας του δανειακού χαρτουφλακίου όσο και των πρακτικών δανειοδοτήσεων κάθε τράπεζας, β) την αξιολόγηση των στοιχείων (DIV), βάσει της οποίας ελέγχθηκαν η επάρκεια, η ποιότητα και η εγκυρότητα των στοιχείων που διατηρούν οι τράπεζες για τους πελάτες τους, γ) οι προβλέψεις για τις πιστωτικές ζημιές (Credit Loss Prοjections-CLP) που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της άσκησης και δ) την αξιολόγηση των προβλέψεων (LLP), κατά την οποία έγινε σύγκριση των προβλέψεων κάθε τράπεζας με τα CLPs της BlackRock, για κάθε στοιχείο του ενεργητικού.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs