Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

O Προβόπουλος εκθέτει ανοιχτά τον Σπ.Λάτση


Ο κεντρικός τραπεζίτης Γ.Προβόπουλος με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» εκθέτει ανοιχτά τον Σπ.Λάτση. Θέτει ηθικό θέμα όσον αφορά τον πρώην βασικό μέτοχο της Eurobank και σημερινό βασικό μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς σχετικά με την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από την Eurobank χωρίς να έχει ενισχύσει την τράπεζα, ο κ.Προβόπουλος σημειώνει πως «είναι γεγονός ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε εξ ολοκλήρου από το δημόσιο. Δεν υπήρχε νομική υποχρέωση, αλλά για λόγους δεοντολογίας θα περίμενε κανείς ο βασικός μέτοχος να έχει πιο ενεργό ρόλο. Ωστόσο το εγχείρημα συγχώνευσης με την Εθνική, που τελικά δεν ευδοκίμησε, περιέπλεξε την υπόθεση και δίνει ίσως την εξήγηση».

Έχει σημασία γιατί ο κ.Προβόπουλος προχωράει αυτή τη στιγμή σε σχετικές δηλώσεις. Δημιουργεί ωστόσο ερωτήματα για το τι θέλει να σηματοδοτήσει, καθώς και ποιες εξελίξεις θέλει να αποτρέψει, γνωρίζοντας προφανώς περισσότερα απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος, λόγω της θέσης που κατέχει.

Ερωτηθείς σχετικά με την απότομη μεγέθυνση του ομίλου Πειραιώς, ο κ.Προβόπουλος δηλώνει: «Η τράπεζα Πειραιώς απέκτησε είτε ιδιωτικές τράπεζες, όπως τη Γενική και τη Μillenium, είτε κρατικές τράπεζες υπό εξυγίανση, όπως η ΑΤΕ, για τις οποίες ουδείς άλλος εκδήλωσε ενδιαφέρον. Απέκτησε αργότερα και τις κυπριακές τράπεζες, όπου επίσης καμιά συστημική τράπεζα δεν κατέθεσε προσφορά. Το γιατί οι άλλες τράπεζες δεν ενδιαφέρθηκαν είναι ζήτημα που άπτεται του σχεδιασμού τους».

Αναφορικά με την αδειοδότηση του Λ.Λαυρεντιάδη της Proton ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε: «Για τον κ.Λαυρεντιάδη, έχω πει ξανά ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει με αυστηρότητα το νόμο. Όλες οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν από συλλογικά όργανα. Σας θυμίζω ότι εκείνη την εποχή ο κ.Λαυρεντιάδης θεωρούνταν από τους ισχυρότερους και πλέον αξιόπιστους επιχειρηματίες. Είχε κατ’ επανάληψη βραβευτεί. Διέθετε τεκμήρια μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ενώ είχε δεσμευτεί να κάνει μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα. Μην ξεχνάτε, πάντως, ότι η υπόθεση της Proton είχε την κατάληξη που είχε λόγω των ενεργειών της ΤτΕ. Και δεν είναι μόνο η Proton. Και η υπόθεση της Ασπίς ή του ΤΤ βρίσκεται στη δικαιοσύνη λόγω των ενεργειών μας».

Παράλληλα, ο κ.Προβόπουλος εμφανίζεται απόλυτος για την κατάσταση των τραπεζών. «Οι εγχώριες τράπεζες είναι από τις καλύτερα κεφαλοποιημένες στην Ευρώπη». Όπως σημειώνει, είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs