Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Ψυχρός πόλεμος και στο οικονομικό πεδίο


Ψυχρός πόλεμος και στο οικονομικό πεδίο
Με το φιλορωσικό αντάρτικο κατά της νέας κυβέρνησης του Κιέβου να εξαπλώνεται, (με τη σύσταση νέας «λαϊκής κυβέρνησης» και στο Ντόνετσκ) δίδοντας στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που επιζητά για τη παρουσία των ρωσικών δυνάμεων, η κρίση στη Κριμαία κάθε άλλο παρά βαίνει προς εκτόνωση παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η στρατιωτική επέμβαση θα είναι η έσχατη λύση.
Γράφει:  
Δεν είναι τυχαίο ότι Ευρωπαίοι και κυρίως Αμερικανοί προχωρούν κανονικά με τα σχέδια τους για την δρομολόγηση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά και την απειλή αντιποίνων από τη Μόσχα. 
Το σχέδιο που φαίνεται να έχει στα σκαριά η κυβέρνηση Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει ως πρότυπο το πρόγραμμα των οικονομικών κυρώσεων που χρησιμοποιήθηκαν στο Ιράν με αιχμή του δόρατος το τραπεζικό τομέα. Πραγματικά, οι τραπεζικές κυρώσεις ήταν η πρώτη από τις ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι στις συζητήσεις με το Κογκρέσο και οι προχωρημένες συνομιλίες του Λευκού Οίκου με ηγετικά στελέχη του σώματος επιβεβαιώνουν ότι το κοινοβουλευτικό σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή για να δώσει το πράσινο φως όταν κριθεί απαραίτητο. 
Το παράδειγμα του Ιράν έχει αποδείξει ότι οι τραπεζικές κυρώσεις αποτελούν ένα ισχυρότατο και λίαν αποτελεσματικό όπλο που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δένοντας κυριολεκτικά τα χέρια στη χώρα-στόχο. Στη προκειμένη περίπτωση αν οι ρωσικές τράπεζες μπουν σε εμπάργκο, τότε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα παγκοσμίως θελήσει να αγνοήσει τους Αμερικανούς και συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ρωσικές τράπεζες, πολύ απλά θα αποκοπεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εξέλιξη που στην παγκοσμιοποιημένη αγορά συνεπάγεται με οικονομικό θάνατο. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποδείχτηκε λίαν αποτελεσματικό στον οικονομικό στραγγαλισμό του Ιράν τη τελευταία διετία, οδηγώντας τελικά τη Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 
Οι τραπεζικές κυρώσεις θα περιληφθούν σε ένα γενικότερο πακέτο μέτρων, που θα ξεκινήσει από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που είναι βεβαίως το πάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αλλά και η απαγόρευση έκδοσης βίζας σε Ρώσους αξιωματούχους. Ένα μέτρο που φαίνεται να έχει ήδη τεθεί άτυπα σε εφαρμογή από τη Δευτέρα. Και βέβαια, αν οι κινήσεις αυτές δεν είναι αρκετές για να …συνετίσουν το Κρεμλίνο, τα επόμενα βήματα θα είναι η δρομολόγηση της πλήρους εμπορικής και επενδυτικής απομόνωσης της χώρας. Μια απειλή που ήδη ξεστόμισε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αλλά που προφανώς θα δρομολογηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. 
Η αποτελεσματικότητα των αμερικανικών κυρώσεων είναι προφανές ότι θα μεγιστοποιηθεί εφόσον συνοδεύεται από αντίστοιχες κινήσεις από τους Ευρωπαίους. Μόνο που η Ευρώπη, παρά την οργή της και την προφανή θέληση της να μην επιτρέψει στον σύγχρονο τσάρο να κάνει ότι του …καπνίσει, είναι στην πραγματικότητα πιο διστακτική δεδομένων των οικονομικών της δεσμών με τη Ρωσία και της ενεργειακή εξάρτηση της από την ρωσική αρκούδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν έχουν καταφέρει να κρύψουν το γεγονός ότι διαφωνούν και, ως προς το πόσο γρήγορα θα πρέπει να δρομολογηθούν οι κυρώσεις, και ως το πόσο επιθετικές θα πρέπει να είναι. 
Ο ευρωπαϊκός Τύπος μιλά ήδη για στοιχεία διχασμού ανάμεσα στους «28» που καθιστούν από τώρα δύσκολη την αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την ουκρανική κρίση. Και η χθεσινή αποκάλυψη της Guardian βρετανικού εγγράφου που αναφέρει ότι το Λονδίνο θα επιζητήσει εξαίρεση του Σίτυ από τις κυρώσεις δεν βοήθησε να αλλάξει η εικόνα αυτή. 
Οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με τη Πολωνία στη πρωτοκαθεδρία, ίσως και λόγω της υποβόσκουσας έχθρας που τρέφουν οι λαοί τους έναντι της Μόσχας, πιέζουν για άμεσες και δυναμικές κυρώσεις. Και είναι προφανής ο εκνευρισμός τους για την επιφυλακτικότητα έτερων κρατών μελών, είτε του ισχυρού βορρά είτε του αδύναμου νότου που, που διστάζουν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με την ρωσική υπερδύναμη, και ανησυχούν ότι στη παρούσα έκρυθμη κατάσταση θα ήταν αδόκιμο να προκαλέσουν το Βλαντιμίρ Πούτιν και παράλληλα να περιμένουν να συνεργαστεί για την αποκλιμάκωση της κρίσης.  
 Βεβαίως, είναι λίγο-πολύ βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν τους Αμερικανούς στο πρώτο γύρο των πιο light και συνηθισμένων μέτρων, όπως το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η άρση της ταξιδιωτικής βίζας για τους Ρώσους. Όμως, αν, ο μη γένοιτο, η κατάσταση στη Κριμαία αντί να εκτονωθεί, επιδεινωθεί, θέτοντας στο τραπέζι την ανάγκη για πιο σκληρά μέτρα, η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες θα γίνει σαφώς πιο δύσκολη, με δεδομένες και τις οικονομικές επιπτώσεις για την περιοχή σε ένα διάστημα που η ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορθοποδήσει από την κρίση. 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προφανές ότι μονομερή σκληρά μέτρα από τους Αμερικανούς θα επηρεάσουν και την ευρωπαϊκή οικονομία, με καλύτερο παράδειγμα τις περίφημες τραπεζικές κυρώσεις που προφανώς θα αφορούν και τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κολοσσούς που κάνουν business στη Ρωσία, με ρωσικές επιχειρήσεις και ρωσικές τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε δηλώσεις του ο Δημοκρατικός ηγέτης της Γερουσίας, κ.Χάρι Ριντ, υπήρξε απόλυτα σαφής ότι η Ουάσιγκτον έχει απόλυτη ανάγκη να κινηθεί μαζί με την Ευρώπη, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, αλλά κι επειδή διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της. 
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs