Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τι κερδίζουν και τι χάνουν εργοδότες - εργαζόμενοι



της Ρούλας Σαλούρου

Με την επιφύλαξη ότι κανείς ακόμη, δεν έχει δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας και βάσει των πληροφοριών, το αγκάθι των ομαδικών απολύσεων παραπέμπεται για τον Οκτώβριο. Κατά το… δοκιμαστικό εξάμηνο, θα ισχύσει η  ελληνική πρόταση. Στην πράξη, το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στην Γενικό Γραμματέα Εργασίας, μετά από σχεδόν δεσμευτική εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Να σημειωθεί ότι, με ομόφωνη απόφαση όλων των συμμετεχόντων στο ΑΣΕ, προσδιορίστηκαν  για πρώτη φορά στη χώρα μας, συγκεκριμένα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από κάποιον εργοδότη.

Τι ισχύει λοιπόν για τις ομαδικές απολύσεις: Ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θεωρούνται όσες γίνονται από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους, για λόγους που αφορούν την επιχείρηση και υπερβαίνουν το ποσοστό που καθορίζεται κάθε ημερολογιακό εξάμηνο με απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Ως ομαδικές απολύσεις θεωρούνται οι περισσότερες των 6ι, όταν η επιχείρηση απασχολεί από 20 έως 150 εργαζομένους και άνω του 5%, όχι περισσότερες όμως των 30, όταν απασχολεί πάνω από 150 εργαζομένους. Για να εγκριθούν ομαδικές απολύσεις, πλεόν, θα πρέπει να υπάρξει γνωμοδότηση του ΑΣΕ και τελικά να αποφασίσει ο Γενικός Γραμματέας Εργασίας.

Μείωση εργοδοτικών εισφορώνΣε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, από τον Ιούλιο θα υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση των εργοδοτών αλλά και μικρή αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Το -2,9% για τους εργοδότες και το -1% για τους εργαζόμενους, οδηγεί σε μικτά ασφάλιστρα 25,56: για τους εργοδότες και 13,5% για τον εργαζόμενο. Σε αυτό το ενδεχόμενο για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ. Για περιπτώσεις που ο μισθός ανέρχεται στα 2.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 56 ευρώ για τον εργοδότη και 22 ευρώ για τον εργαζόμενο.

Βέβαια, η μείωση έχει και… παράπλευρες συνέπειες πολύ σημαντικές για το ασφαλιστικό σύστημα αλλά και μια σειρά κοινωνικών παροχών που κόβονται. Η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνει τα 700.000.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να δίνει 350.000.000 ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα και τα υπόλοιπα να υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν από την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Καθώς όμως, και στο υπουργείο Εργασίας το γνωρίζουν αυτό, δεν θα δημιουργηθούν ξαφνικά και άμεσα 30.000 νέες θέσεις εργασίας, από την 1η Ιουλίου που θα μειωθούν οι εισφορές, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά προβλήματα  ρευστότητας στον ΟΑΕΔ ενώ σημαντικές θα είναι και οι συνέπειες για το ΙΚΑ. Σε πρακτικό επίπεδο, η μείωση αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε διακοπή καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων αλλά και δύο επιδομάτων μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ σε χιλιάδες μητέρες.

Πενηντάρηδες με μισθούς 20χρονωνΣτα αρνητικά καταγράφεται και η συμφωνία για μείωση των μισθών των μακροχρόνια ανέργων (7 στους 10 άνεργους είναι εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από 12 μήνες), εφόσον προσληφθούν από την ψήφιση του σχετικού νόμου και έως το τέλος του 2016. Οι μακροχρόνια άνεργοι, άνθρωποι με εμπειρία και πολλές φορές κοντά στη συνταξιοδότηση, θα κοστίζουν φθηνότερα, από 29,30 ευρώ έως 87,90 ευρώ ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας τους. Η μείωση των νομοθετημένων κατώτατων ορίων των μισθών για τους μακροχρόνια ανέργων θα γίνει δια νόμου μέσω «κουρέματος» κατά 50% των προσαυξήσεων των τριετιών. Η ρύθμιση θα εμφανιστεί ως κίνητρο για την πρόσληψη ανέργων και την  επανένταξής τους στην αγορά εργασίας.

Οι νέοι κατώτατοι μισθοί για πρόσληψη υπαλλήλων που προέρχονται από τις επίσημες λίστες των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ είναι:
• 586,08 ευρώ (χωρίς προϋπηρεσία)
• 615,38 ευρώ για όσους είχαν προϋπηρεσία 3-6 ετών (αντί των 644,69 ευρώ)
• 644,68 ευρώ για προϋπηρεσία 6-9 ετών (αντί των 703,30 ευρώ)
• 673,98 ευρώ για προϋπηρεσία άνω των 9 ετών (αντί των 761,90 ευρώ)

Το «κούρεμα» των προσαυξήσεων των τριετιών δεν θα ισχύει για τους εργατοτεχνίτες.

Στη συμφωνία, περιλαμβάνεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά στον συνδικαλισμό. Το νέο πλαίσιο θα προκύψει μετά από διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Αλλαγές τέλος αναμένονται στα προνοιακά επιδόματα, με την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, αλλά και ανακατανομή πόρων, προκειμένου να τρέξει έστω και πιλοτικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Πηγή:www.capital.gr
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs