Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Σκανδαλίδης: "Πέθανε το ΠΑΣΟΚ"

skandalidhs-pethane-to-pasok

«Ο χώρος δεν πέθανε. Πέθανε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε» ανέφερε ο Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στον Βήμα Fm, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πρέπει να υπάρξουν εκλογές ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές.
«Εγώ έχω κάνει μια κριτική στο ΠΑΣΟΚ από παλιά, από τότε που άρχισα να το λέω καθεστωτικό κόμμα. Είχε μετατραπεί – και το πλήρωσε ακριβά – σε πραγματικό καθεστώς στην Ελλάδα, διότι κυβερνούσε πολλά χρόνια και είχε πολλά στελέχη, τα οποία, από τότε που έφυγε η ιδεολογία από το προσκήνιο και μπήκαν θέματα διαχείρισης εξουσίας, έφτασε σε αυτό το επίπεδο. Τώρα, τι κάνει το ΠΑΣΟΚ; Δανείζει στελέχη! Όλα τα κόμματα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι αυτός ο χώρος έχει ακόμα μια τεράστια δυναμική. Λέω συνέχεια ότι το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και πουθενά. Πουθενά με την εκλογική έννοια, ότι είναι ένα κόμμα συρρικνωμένο που παίζεται εάν θα επιβιώσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και παντού με την έννοια ότι σε όλους τους κοινωνικούς χώρους έχουμε ακόμη μια κυριαρχία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο χώρος δεν πέθανε. Πέθανε το ΠΑΣΟΚ, όπως το ξέραμε» είπε χαρακτηριστικά.
Για την κίνηση των 58 και την Κεντροαριστερά είπε ο κ. Σκανδαλίδης:
«Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε καλά. Είχε μια προϋπόθεση από την αρχή που δεν την ομολογούσαμε όλοι μας, διότι ήταν φανερή και ότι πρέπει να είναι και η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ παράγοντες αυτής της προσπάθειας. Η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης από την πρώτη στιγμή κλότσησαν την υπόθεση και το αποτέλεσμα ήταν να κινηθεί γύρω από ένα χώρο δυνάμεων που βγήκαν από το ΠΑΣΟΚ και διαχώρισαν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ και πολιτικών προσώπων με ευγενική φιλοδοξία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές και πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το αντιμετώπισε σωστά το εγχείρημα αυτό. Επαναλαμβάνω πού ήταν η αδυναμία, διότι πραγματικά, από υπαρκτές δυνάμεις, για να συνασπίσει τον ευρύτερο δυνατό χώρο, έπρεπε να είναι και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μέσα σ’ αυτήν την υπόθεση. Και η αποκλειστική ευθύνη αφορά ασφαλώς τη ΔΗΜΑΡ και όχι το ΠΑΣΟΚ που έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει, ειδικά μετά την πρώτη φάση. Μπήκε το νερό στο αυλάκι με την έννοια ότι όλοι κατάλαβαν τι θέλουμε εμείς και εγώ προσωπικά γι’ αυτό είχα και έχω μια θετική στάση απέναντι στο εγχείρημα. Αλλά αυτό που έπρεπε να γίνει κατανοητό από τον καθένα ότι εάν μιλάνε για πραγματική ανανέωση της πολιτικής ζωής, δεν μπορεί να γίνει με κορυφαία συναλλαγή και διαπραγμάτευση κορυφής. Πρέπει να γίνει με αναβάθμιση και απόδοση ρόλων από τη βάση, ψηφοφορίες, με το να εκφράσει ο λαός ποιους εμπιστεύεται και ούτω καθ’ εξής».
Για το «Ποτάμι» και τον Σταύρο Θεοδωράκη ο ίδιος είπε ότι «δεν λέει τι είναι, όμως. Είναι περισσότερο ένα ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής. Δεν είναι μια άποψη για τα πράγματα. Έπειτα, βλέπω ότι μαζεύει ψηφίδες από όλα τα κόμματα και δεν λέει τίποτα. Πρέπει να προτείνεις τι θα γίνει στη χώρα και πρέπει να προτείνεις στη χώρα. Αυτό δεν το κάνει κανένας και ούτε τα κομματίδια, διότι έφυγαν πολιτικοί από κόμματα και έκαναν κομματίδια πολλά – μετρήστε τα 14 που έλεγε το «Βήμα». Δεν έχεις να προτείνεις τον εαυτό σου για να σώσεις τη χώρα, αν δεν έχεις τι να πεις ποιο είναι το επόμενο βήμα και να εμπνεύσεις τον κόσμο γι’ αυτό που πρέπει να έρθει. Όχι γι’ αυτό που ο κόσμος το έχει χάσει και νοσταλγεί, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτόν τον καιρό που είναι ένα κακό όνειρο για την πλειοψηφία του λαού, πρέπει να προτείνεις. Και αν δεν λένε τίποτα, είναι προϊόντα της κρίσης και θα επιβιώνουν όσο θα επιβιώνει η κρίση. Μόλις βγει η χώρα από το αδιέξοδο, η κατάσταση θα ισορροπήσει και θα επιστρέψει σε θεσμικά επίπεδα και σε μια πιο δημοκρατική ζωή. Εγώ δεν λέω "λεφτά υπάρχουν". Λέω ότι αυτά που υπάρχουν, δεν κατανέμονται σωστά. Και η κατανομή των βαρών εξακολουθεί να είναι τρομακτικά άδικη».
Για τη δημοσκόπηση της Alco/Newsit ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τα αποτελέσματα μιας πρώτης δημοσκόπησης σε ένα πολιτικό τοπίο που είναι κρανίου τόπος αυτή τη στιγμή και σε ένα χώρο όπου τα κόμματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ο κόσμος κάθε τι καινούργιο το αντιμετωπίζει με μια καλή διάθεση απέναντι στο θεσμοθετημένο πολιτικό σύστημα και τα μέχρι τώρα.»
Για το Μνημόνιο και τις ευρωεκλογές είπε:
«Η δημοκρατία μας πάσχει, διότι δεν υπάρχει διάλογος. Αύριο θα κληθεί η Ελλάδα να πάρει μια απόφαση. Τον Απρίλιο. Πρέπει, εν όψει των ευρωεκλογών, να ξέρουμε τι θα κάνει η Ευρώπη και τι θα κάνουμε εμείς με το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θα βγούμε στις αγορές; Θα πάμε σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα χωρίς όρους Μνημονίου; Διότι το Μνημόνιο όλοι λένε ότι θα φύγει και μαζί η τρόικα επιτέλους από την Ελλάδα, όπως ισχυρίζονται ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Θα φύγει; Διότι αν φύγει, πρέπει να καθίσουν κάτω και να αποφασίσουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και στη βάση αυτού θα κρίνει ο λαός. Σε χαώδεις διαφορές, να αποφασίσει ο λαός τι πρέπει να γίνει και να μην επαναληφθεί το λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ και πήρε μόνο του την ευθύνη, από αυτάρκεια, χωρίς να επιδιώξει την εθνική συνεννόηση ή έστω να πάει στη δημοκρατική νομιμοποίηση αυτής της επιλογής και της αλλαγής πολιτικής. Διότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά. Ήταν αλλαγή πολιτικής. Να μην επαναληφθεί αυτό το λάθος, διότι θα είναι πρόκριμα δεινών για τη χώρα. Γιατί οι Ευρωπαίοι σήμερα δεν μας εμπιστεύονται όχι οικονομικά, αλλά κυρίως πολιτικά. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει πολιτικό σύστημα ικανό να τηρήσει τις συμφωνίες και κυρίως να συμφωνήσει μεταξύ τους. Είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα με την Ελλάδα».
Για το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών το Μάιο ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «πρέπει να τεθεί το πολιτικό θέμα τώρα, πριν τις ευρωεκλογές. Λένε όλοι ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι πολιτικό θέμα και το μεταθέτουν μετά από αυτές. Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες, διότι τίθεται το θέμα ποια είναι η Ευρώπη και τι θα αποφασίσει για την Ελλάδα. Άρα λοιπόν, πρέπει το ελληνικό θέμα να τεθεί πολιτικά, με την έννοια ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Και αν δεν συμφωνήσουμε σε μια πολιτική βάση, τότε θα πρέπει να γίνουν και εκλογές. Γιατί να μη γίνουν; Τις φοβόμαστε; Εγώ πιστεύω ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει με πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση να προχωρήσει και μετά τις εκλογές και ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία, αρκεί το συμφωνημένο να είναι αυτό που θα εκφράζει την πραγματική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αν είναι αυτό, πολύ καλά. Εάν δεν είναι, δεν φοβόμαστε τις εκλογές. Είναι ο δρόμος της δημοκρατίας».
Ο Κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την αυριανή εξουσία, σε εισαγωγικά, είναι ένας τρόπος έξω από την κανονική ροή των πραγμάτων. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει πολύ νωρίς την άποψή του για το πώς θα εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, χαράσσοντας παράλληλα πολιτική στο εσωτερικό της, ώστε να πετύχει κάποιους από τους στόχους που έχει θέσει ο ίδιος. Αλλά δεν μπορεί να έχει στόχο π.χ. να γυρίσει το μεροκάματο και το βασικό μισθό την επόμενη μέρα στα 760 ευρώ. Διότι αν το κάνει, θα κλείσουν αμέσως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και η ανεργία θα ανέβει στο 50%. Δεν μπορεί να λέει τη μία μέρα ότι θα διαγράψει το χρέος μονομερώς και θα συμφωνήσει η Ε.Ε. ή οποιοσδήποτε άλλος, διότι τα πράγματα αυτά είναι αυτόχρημα μεταφυσικά και παράξενα και ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη. Και είναι λογικό αυτό. Κάπως, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να έχει κανονίσει μια πολιτική συμμαχιών και με ποιους θα κυβερνήσει. Δεν μπορεί να λέει ότι θα κυβερνήσει με τους ΑΝΕΛ ή ότι θα πάει για αυτοδυναμία. Δεν προσδίδει αυτό εμπιστοσύνη και σοβαρότητα».
Bookmark and Share

1 σχόλιο:

  1. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΑΥΤΗ ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs