Της Δήμητρας Καδδά
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας απαγκίστρωση από νέο μνημόνιο ή από νέα παράτασή του, τη στιγμή όμως που το κείμενο που μόλις υπογράφηκε, έχει εκ των προτέρων δεσμεύσεις που εκτείνονται χρονικά για μήνες, χρόνια μετά την καταβολή των τελευταίων δόσεων από πλευράς ΕΕ. Το τελευταίο νέο είναι η έγκριση από την τρόικα του ελληνικού σχεδίου κάλυψης χρηματοδοτικού κενού 2014.
Η συμφωνία με την τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014, επικυρώθηκε χθες από την ανακοίνωση του ΔΝΤ (σημ. δεν μπορεί να εκταμιεύσει αν δεν έχει επί 12 μήνες καλυμμένες τις ανάγκες του). Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ένα σύνθετο σχήμα χρήσης μέσω repos διαθεσίμων έως 3 δισ. ευρώ ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου, τα έσοδα από την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών (νόμος Αλογοσκούφη) και την επιχείρηση εξόδου στις αγορές που και χθες προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές.
Η αλλαγή κλίματος ειδικά στην ΕΕ είναι εμφανής. Κατεγράφη χθες στο κείμενο της τρόικας και στις δηλώσεις του Όλι Ρεν. Αναπτυξιακή προοπτική, βιώσιμο πλεόνασμα, πράσινο φως για κοινωνικό μέρισμα πριν καν ανακοινωθούν τα στοιχεία της Eurostat πιστοποιούν ένα κλίμα τελείως διαφορετικό από αυτό που υπήρχε λίγες ημέρες πριν.
Ωστόσο «ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι χθες μόλις συμφωνήθηκε εκ νέου ότι η «θηλιά» του μνημονίου θα πλανάται για πολύ καιρό πάνω από την Ελλάδα που θα πρέπει να αποδείξει ότι ικανοποιεί τους δημοσιονομικούς της στόχους και –κυρίως– ότι μπορεί να φέρει σε πέρας όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που σέρνονται μέσα στον χρόνο.
Και η ανακοίνωση της τρόικας κάνει λόγο για δέσμευση 3 δισ. ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος με «σχεδιαζόμενα» μέτρα αλλά και για σειρά μέτρων που επανέλαβε η Ελλάδα ότι θα λάβει για το 2015. Επιπλέον τα κείμενα (3 τον αριθμό) του «νέου» ή αλλιώς αναθεωρημένου μνημονίου γράφονται, τα «ορόσημα» καταβολής των υποδόσεων «θα» αποφασιστούν μαζί με την συγγραφή του “Compliance Report” και θα εγκριθούν από το Eurogroup.
Εν τω μεταξύ, το πλήθος των δεσμεύσεων, ρητρών και «ψιλών γραμμάτων» που ενδεχομένως να ακολουθούν την συμφωνία, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό. Το ερώτημα στα χείλη στελεχών της κυβέρνησης και της συμπολίτευσης (που και αυτοί περιμένουν να διαβάσουν τι συμφωνήθηκε) είναι αν υπάρχουν «λακκούβες» αλλά και έως πότε η κυβέρνηση θα είναι «δέσμια» των όρων του μνημονίου.
Το σίγουρο είναι –με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν– ότι τίθενται στόχοι και για μετά τις... δόσεις. Επανεξέταση ομαδικών απολύσεων σε έξι μήνες, νέος γύρος απολύσεων στο δημόσιο (με τον τρόπο που η κυβέρνηση επιθυμεί) το 2015, μελέτες για ΟΟΣΑ, κλειστά επαγγέλματα, φόρους υπέρ τρίτων κλπ ξεπερνούν το χρηματοδοτικό όριο από πλευράς ΕΕ: οι δόσεις από κοινοτικής πλευράς θεωρητικά λήγουν το 2ο τρίμηνο, του 2014, δηλαδή απομένει μία ακόμη αξιολόγηση.
Μετά μόνο το ΔΝΤ έχει «πρόβλεψη» για δάνειο... Θυμίζουμε ότι το πρώτο μνημόνιο έληγε το 2012 με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Τώρα, στην 4η και 5η επικαιροποίηση του 2ου Μνημονίου, οι στόχοι – διαρθρωτικοί κυρίως– μεταφέρονται στο χρόνο. Υπάρχουν άλλωστε και οι δεσμεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα που αυξάνονται συνεχώς έως και το 2016.
Η αξιολόγηση δεν τελείωσε λένε. Απομένουν τα ορόσημα για τις υποδόσεις, θυμίζοντας ότι τα τελευταία 500 εκατ. ευρώ του Ιουλίου του 2013 εγκρίθηκαν 6 μήνες μετά, τον Δεκέμβριο. Επίσης, υπάρχει και η νέα αξιολόγηση μετά εκλογών για την τελευταία δόση 2ου τριμήνου (απομένουν συνολικά προς εκταμίευση 3 τρίμηνα αξίας 11,7 δισ. ευρώ από την ΕΕ).
Έως τότε λοιπόν η ΕΕ έχει δικαίωμα να ελέγχει για να εγκρίνει την εκταμίευση. Μετά, για 1 χρόνο ακόμη το ΔΝΤ προβλέπει δόσεις (1,8 δισ. ανά τρίμηνο) και έχει δικαίωμα επίσης ελέγχου. Θεωρητικά, λένε αρμόδιες πηγές, μπορεί να πιέζει και η ΕΕ.
Αλλά, προσθέτουν, η πίεση έχει σχέση με το αποτέλεσμα: Εξηγούν ότι όπως «βγήκε» το πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μέχρι πρότινος διαψεύσεις, εκτός και εντός Ελλάδος, θα πρέπει να βγουν και τα επόμενα στοιχήματα: η έξοδος στις αγορές, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και βέβαια οι αποφάσεις για το χρέος.
Θα χρειαστούν, λένε επίσης, και αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν θα «σύρει» άλλο χρονικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που και οι ίδιες οι αγορές παρακολουθούν. Άλλωστε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, και στο δημοσιονομικό πεδίο πλέον υπάρχει πανευρωπαϊκή δημοσιονομική εποπτεία με τους νέους κανόνες που θα νομοθετηθούν και στην Ελλάδα τον Απρίλιο όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.