Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Προβληματικές στον Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών- δανειοληπτών

Και «κούρεμα»,  υπό προϋποθέσεις,  προβλέπουν τα νέα μοντέλα ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δεοντολογίας τραπεζών- δανειοληπτών, που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. 
Την ίδια ώρα οι καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «συρρίκνωση των δικαιωμάτων των καταναλωτών». 
Συγκεκριμένα, ο Κώδικας Δεοντολογίας στις λύσεις οριστικής διευθέτησης, μεταξύ των προτεινόμενων ρυθμίσεων είναι και η «Αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο, μικρότερου υπολοίπου». Αυτό με απλά λόγια σημαίνει «κούρεμα» της οφειλής, που μπορεί να φτάσει και στο 30%.
Το ερώτημα είναι μπορούν να ζητήσουν όλοι οι δανειολήπτες «κούρεμα» στα δάνεια τους; Η απάντηση που δίνουν τα τραπεζικά στελέχη είναι σαφής και κατηγορηματική:  Όχι.
Μάλιστα, όπως εξηγούν το ενδεχόμενο «κουρέματος», αφορά «ακραίες περιπτώσεις, όπου ο δανειολήπτης δεν έχει άλλη ακίνητη περιουσία, πέραν του σπιτιού που έχει αποκτήσει με τραπεζικό δανεισμό, και παράλληλα, θα πρέπει να  έχει απολέσει σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος του».
Μιλούν μάλιστα και με παραδείγματα. Όπως λένε πχ,  κάποιος δανείστηκε 200.000 για να αγοράσει ένα σπίτι, ισόποσης εμπορικής αξίας. Σήμερα το ίδιο σπίτι αξίζει λιγότερα από 150.000 ευρώ και παράλληλα ο δανειολήπτη που για παράδειγμα είχε εισόδημα 3.000 ευρώ το 2007, σήμερα έχει εισόδημα 1.500 ευρώ. Και δεν έχει άλλη ακίνητη περιουσία, ή καταθέσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα ενδεχομένως να προχωρήσει σε κάποιο «κούρεμα» της οφειλής.
Από την πλευρά τους οι καταναλωτικές οργανώσεις, «βλέπουν» ότι οι καταναλωτές χάνουν δικαιώματα. Όπως αναφέρει στην fmvoice.gr η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου: Τα δικαιώματα των καταναλωτών συρρικνώνονται. Ενώ πουθενά στον Κώδικα Δεοντολογίας, δεν διατυπώνεται με σαφήνεια, τι θα γίνει στην περίοδο  χάριτος, όταν δηλαδή κάποιος δεν θα πληρώνει τις δόσεις για διάστημα 12 ή 24 μηνών, οι τόκοι της περιόδου αυτής θα κεφαλαιοποιηθούν, οι θα «κουρευτούν»;.
Ακόμα σημειώνει πως ο Κώδικας σε γενικές γραμμές δεν λαμβάνει υπόψη του το γεγονός της παρατεταμένης ύφεσης, που έχει οδηγήσει  σε οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες δανεισμένα νοικοκυριά. 
Προβλέπεται «κούρεμα, συνεχίζει για κάποιες ακραίες περιπτώσεις δανειοληπτών, που δεν έχουν άλλη ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα έχουν εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσφύγουν στο νόμο Κατσέλη. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτικές οργανώσεις εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για τον Κώδικα δεοντολογίας και θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 15 Απριλίου.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs