Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Φλερτάρει(;) με δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ



Τα σενάρια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

Τα σενάρια της «δυναμικής διεκδικητικής διαπραγμάτευσης» χαράσσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Κουμουνδούρου αισθάνεται την ανάγκη να δείξει ότι έχει αρκετά όπλα στη φαρέτρα της, στην περίπτωση που η εν λόγω διαπραγμάτευση δεν έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εξ ου και σ' αυτή την φαρέτρα, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει και το δημοψήφισμα.
Φλερτάρει(;) με δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ
Του Γιώργου Μελιγγώνη
Παρότι το δημοψήφισμα έχει φορτιστεί αρνητικά ως έννοια καθώς το Νοέμβριο του 2011 μία αντίστοιχη εξαγγελία οδήγησε στην εξωθεσμική ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν, μιλώντας στο matrix24.gr, πως το συγκεκριμένο όπλο «μπορεί και πρέπει», όπως λένε, να είναι στη φαρέτρα μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς», διότι «μία τέτοια κυβέρνηση πρέπει πάντα να επιδιώκει τη διαρκή στήριξη του λαού στις αποφάσεις της».
«Έχουμε όπλα»
Τη γραμμή της Κουμουνδούρου εξειδίκευσε χθες, με συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Πουλάκης. «Εμείς λέμε ότι έχουμε όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Πουλάκης, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε τί θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν οι εταίροι πουν όχι σε όλα τα επιχειρήματα μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, απάντησε: «Αν τελικά πουν όχι, το όπλο της ελληνικής κυβέρνησης είναι, από τη στιγμή που θα είναι νεοεκλεγμένη και θα έχει τη στήριξη του ελληνικού λαού, -το έχει πει και ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του- να πάει σε μία επικοινωνία στον κόσμο, σε ένα δημοψήφισμα».
Όλα ανοιχτά
Για τις δηλώσεις του κ. Πουλάκη ρωτήθηκε, στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ αυτή τη φορά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης απέφυγε μεν να προαναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ωστόσο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και επισήμανε με νόημα ότι η συζήτηση είναι «πρωθύστερη» και πως «τέτοιου είδους όπλα αναμφισβήτητα θα διαθέτει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε». «Νομίζω ότι είναι πρωθύστερο το να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για τέτοιου είδους όπλα που αναμφισβήτητα διαθέτει ή θα διαθέτει τότε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι της ώρας αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, που δεν έκλεισε το θέμα του δημοψηφίσματος. Πάντως, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε πως ούτε οι μονομερείς ενέργειες, ούτε το δημοψήφισμα βρίσκονται στις αρχικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς είπαμε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας οι μονομερείς ενέργειες. Και πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ποια είναι τα όπλα της χώρας μας. Και τα όπλα της χώρας μας είναι αφενός η ισότιμη συμμετοχή στη Ευρωζώνη, δεν είμαστε ενοικιαστές, συνιδιοκτήτες είμαστε, σ΄ ένα μικρό μέρος, αλλά συνιδιοκτήτες είμαστε. Άρα λοιπόν δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω και κυρίως να καταλάβουν –κι αυτό έχει μεγάλη σημασία- ότι Ευρώπη, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας που αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
«Με τον λαό»
Σημειωτέον, πάντως, ότι το πρώτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που, έστω και υπαινικτικά, προϊδέασε για τυχόν διενέργεια δημοψηφίσματος ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος, Γιάννης Δραγασάκης. Μιλώντας στο περιοδικό «Επίκαιρα», ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αφήσει να εννοηθεί πως οποιαδήποτε απόφαση που θα χρειαστεί τυχόν να πάρει μία κυβέρνηση της Αριστεράς αν συναντήσει την άρνηση των δανειστών για αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, θα χαραχθεί «σε αντιστοιχία με τη δημοκρατικά εκπεφρασμένη συλλογική βούληση και τη διαρκή στήριξη του λαού», όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει.

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs