Αρνητικές οι δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου - Καταργούν τη λίστα και "ποντάρουν" στην αποχή - Απόπειρα συμβολικής εξόδου στις αγορές πριν τις ευρωεκλογές
Σχέδιο διαχειρίσιμης ήττας στις ευρωεκλογές εκπονεί το Μέγαρο Μαξίμου και προσπαθεί να αλλάξει τους όρους της πολιτικής αναμέτρησης, προκαλώντας και την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει με υπέρμετρα αισιόδοξο τόνο ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα –άγνωστο από πού εκπορεύεται αυτή η αισιοδοξία- ήδη συζητούν στο πρωθυπουργικό γραφείο τρόπους διαχείρισης της ήττας την 25η Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ευνοϊκές
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι ευνοϊκές και αναγνωρίζουν πολύ καλά ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθούν πολλά για την επόμενη περίοδο.
Γι’ αυτό και ο Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο συμφώνησαν σε μια κίνηση που θα την προβάλλουν επικοινωνιακά, ώστε να πείσουν ότι κάνουν και κινήσεις σε θεσμικό επίπεδο, αλλά επί της ουσίας είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να δείξουν ότι κάτι αλλάζει στο πολιτικό σύστημα.
Οι δυο αρχηγοί αποφάσισαν να καταργηθεί η λίστα στις ευρωεκλογές και να υπάρξει σταυρός προτίμησης για τους ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια να μεταβάλλουν το πολιτικό κλίμα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, 100 ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη, η οποία θα κρίνει πολλά.
Η απόφαση να καταργηθεί η λίστα και να υπάρξει σταυρός προτίμησης ελήφθη τις τελευταίες ημέρες και το πρώτο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκη που ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ συμφώνησε αμέσως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Προσδοκούν ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα ενεργοποιηθούν στο "κυνήγι" του σταυρού
Το νέο σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους για καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα και θα ενεργοποιήσει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές που μέχρι τώρα απλά διορίζονταν και οι περισσότεροι δεν κάνανε απολύτως τίποτα να ενισχύσουν τα κόμματά τους. Παράλληλα διευκολύνει και τους δυο αρχηγούς που δεν θα πρέπει να αποφασίσουν ποιους θα κόψουν και έτσι αποφεύγουν και πρόσθετους εσωκομματικούς μπελάδες.
Η κυβέρνηση όμως δεν έκανε την κίνηση να αλλάξει το σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών –η σχετική διάταξη θα ψηφισθεί εντός της εβδομάδας- αλλά εναγωνίως και με σαφή στόχο να υπάρξει ενισχυμένη αποχή για να διευκολυνθεί, καταργεί και την ρύθμιση που έδινε την δυνατότητα στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, κάτι που συνεπάγεται μεγάλο κόστος που σε περιόδους κρίσης δεν γίνεται εύκολα και άρα η αποχή ενδέχεται να είναι μεγάλη.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση προέβη και σε μια άλλη κίνηση που δείχνει ότι θέλει να αποδυναμώσει την σημασία των ευρωεκλογών, ώστε σε πιθανή περίπτωση κακού αποτελέσματος να μπορέσει να δικαιολογηθεί και να μην προκληθεί πολιτικό θέμα. Όρισε την 25η Μαΐου, δηλ. οπότε και θα γίνει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι σε πολλούς νομούς, υπάρχει το ενδεχόμενο στον δεύτερο γύρο να είναι αυξημένη η αποχή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα επηρεάσει και στην συμμετοχή στις ευρωεκλογές.
Όλα αυτά εντάσσονται στον εκλογικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, όπως και οι προ ημερών κινήσεις να διορθώσει διατάξεις για ομάδες που θίγονται και αθροίζουν λαϊκή δυσαρέσκεια ενόψει της ευρωκάλπης.
Οι απαλλαγές από τη φορολόγηση των αγροτών που αποφάσισαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, ξηλώντας στην ουσία το φορολογικό των αγροτών, έγιναν με το βλέμμα στην ευρωκάλπη, όπως και οι κινήσεις κατευνασμού προς την πλευρά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών που συνεχίζονται.
Παράλληλα, η δικομματική κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για όλα, όσο αυτό είναι εφικτό, να υπάρξει συμβολική έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό επείγεται να ανακοινωθεί η έναρξη της συζήτησης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους έως και 50 έτη, για την μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.