Subscribe Twitter Twitter

Παρέμβαση - Τίτλοι Αναρτήσεων

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανάκαμψη στα… λόγια – «Βουλιάζουν» βιομηχανία, εξαγωγές και οι πάλαι ποτέ τροφοδότες της ανάπτυξης


Ανάκαμψη στα… λόγια – «Βουλιάζουν» βιομηχανία, εξαγωγές και οι πάλαι ποτέ τροφοδότες της ανάπτυξης
Για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη τροχιά, το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει να κινηθεί τουλάχιστον στο 18% του ΑΕΠ!
Ρωγμές στην επίπλαστη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση για την πορεία βασικών δεικτών της πραγματικής οικονομίας, προκαλούν τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, την πορεία των εξαγωγών, της μεταποίησης, της οικοδομής αλλά και άλλων κλάδων, οι οποίοι τροφοδοτούσαν - προ μνημονίου - την κατανάλωση και κατ' επέκταση την ανάπτυξη.
Η εικόνα αισιοδοξίας που εμφανίζει η κυβέρνηση για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη, πόρρω απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίζουν κατακόρυφη μείωση, αποτέλεσμα της εξαετούς βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, με οδηγό την κατάρρευση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας.
Από το 20% του ΑΕΠ (ή 40 δισ. ευρώ) που ήταν οι ιδιωτικές επενδύσεις το 2008 κατρακύλησαν στο μισό (κοντά στο 11%) την περασμένη χρονιά, ενισχύοντας τις αμφιβολίες διεθνών οικονομικών οργανισμών για επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος.
Για να επανέλθει η οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά, το ποσοστό των ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει να κινηθεί τουλάχιστον στο 18% του ΑΕΠ!
Οι εξαγωγές, οι οποίες μαζί με τον τουρισμό αποτελούν για την κυβέρνηση το εφαλτήριο, για το ελληνικό «οικονομικό θαύμα», από το περασμένο Φθινόπωρο άρχισαν να «ξεφουσκώνουν» επικίνδυνα, αναδεικνύοντας τα δομικά προβλήματα της οικονομίας. Προφανώς και δεν ήταν οι .υψηλοί μισθοί των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, που φρέναραν την ανταγωνιστικότητα. Είναι η διαρκής λιτότητα και η υπερφορολόγηση των Ελλήνων, που οδηγούν στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο περασμένος Δεκέμβριος επεφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, πρωτίστως για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Η αξία των εξαχθέντων προϊόντων σημείωσε μεγάλη μείωση κατά -14,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, με αποτέλεσμα- το σύνολο του 2013- να «κλείσει» με αρνητικό πρόσημο (0,2%).
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά για τη μελλοντική πορεία των εξαγωγών, δεδομένου ότι το 2012 είχε καταγραφεί αύξηση 13,6% και το 2011 η άνοδος ήταν της τάξης του 14,9%.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 2.095,4 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι 2.441,6 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012, παρουσιάζοντας μείωση 14,2% (χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 3,7%).
Σε επίπεδο δωδεκαμήνου (Ιανουάριος - Δεκέμβριος) η πτώση της αξίας των εξαγωγών ήταν 0,2%.
Και τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσου Εξαγωγέων δείχνουν μείωση των εξαγωγών 0,2% (στα 27,53 δισ. έναντι 27,59 δισ. ευρώ το 2012.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η μείωση φθάνει το 2,2% (στα 16,81 δισ. έναντι 17,2 δισ. ευρώ).
Στον αντίποδα, μείωση 9,9% το Δεκέμβριο και 5% στο χρόνο, παρουσίασαν οι εισαγωγές.
Η κυβέρνηση δεν σχολίασε την πτώση των εξαγωγών, εν αντιθέσει με την .πανηγυρική ανακοίνωση για τη συγκυριακή αύξηση του τζίρου λιανικής τον περασμένο Νοέμβριο. Μια αύξηση που οφειλόταν στο γεγονός των προεκπτώσεων, το οποίο δεν υπήρχε τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Δεν είναι όμως μόνο οι εξαγωγές οι οποίες εμφανίζουν τους τελευταίους μήνες κόπωση.
Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα συνέχισε πτωτικά το 2013με αποτέλεσμα την περίοδο, Νοεμβρίου 2012-Οκτωβρίου 2013, να καταγράψει μείωση κατά 36,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,4% στην επιφάνεια και κατά 33,9% στον όγκο.
Μικρή ανάσα πήρε μόνο τον Οκτώβριο με αύξηση του όγκου κατά 8,7%.
, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2012. Ωστόσο, δεν αναστράφηκε η κατακόρυφη πτώση κατά 29,4% για το σύνολο του δεκαμήνου πέρυσι.
Πάντως η άνοδος του Οκτωβρίου δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στην αγορά για αντιστροφή της τάσης και ανάκαμψη στον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την ύφεση.
Τα ίδια και χειρότερα από το μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής και της μεταποίησης.
Μόλις 6 από τους 30 κλάδους κατάφεραν να μείνουν στον «αφρό» από το νέο «ναυάγιο» που σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το 2013, γεγονός το οποίο οφείλεται είτε στην αύξηση των εξαγωγών ( όπως π.χ. ο καπνός) είτε στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης ( όπως τα φάρμακα λόγω των γενόσημων ).
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα οπτικά είναι μοναδικά βιομηχανικά προϊόντα που κατάφεραν να αντέξουν την ορμή της κρίσης και να αυξήσουν κατά 31,2% την παραγωγή τους το 2013 σε σχέση με το 2012 παρά τη «βουτιά» της μεταποίησης.
Η μείωση του εργατικού κόστους φαίνεται να μην βοήθησε την παραγωγή της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας τον χρόνο που πέρασε η οποία κατέγραψε μείωση κατά 2% ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο υποχώρησε κατά 1,6%.
Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη συντριβή είναι τα προϊόντα ξύλου και φελλού με την πτώση να αγγίζει το 24,8% και να ακολουθούν η κλωστοϋφαντουργία και τα έπιπλα με -18%.
Σε επίπεδο δωδεκαμήνου το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε κατά 3,6% το 2013 σε σχέση με το περασμένο έτος, παρά την οριακή άνοδο της παραγωγής τον Δεκέμβριο κατά 0,5%. Όλα δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα αργήσει να βγει στην επιφάνεια και να ξεφύγει της δίνης επί της οποίας εδώ και αρκετά χρόνια στροβιλίζεται.

Μάριος Χριστοδούλου
Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ας είμαστε ευγενείς στο σχολιασμό.

Recent Posts

free counters
single russian women contatore visite website counter
Lamia Blogs